Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Får Phillip med flere jenter, blir det enda mer TV-tid

Norge er best i verden igjen i hopp.

GØY MED HOPP:  Phillip Sjøen med den driftige hoppsjefen Clas Brede Bråten før forrige sesong. Nå er Phillip inspirert av miljøet og vil satse for fullt igjen. FOTO: Mette Bugge/Aftenposten/Scanpix.
GØY MED HOPP: Phillip Sjøen med den driftige hoppsjefen Clas Brede Bråten før forrige sesong. Nå er Phillip inspirert av miljøet og vil satse for fullt igjen. FOTO: Mette Bugge/Aftenposten/Scanpix. Vis mer

DE norske hopperne er i gang med sin Norges-turne som verdens beste. I Verdenscupen er det nå 6 norske gutter og en jente blant de 20 på topp. I løpet av rennene i Holmenkollen, Trondheim og Vikersund de neste dagene blir den felles oppgaven å holde Tyskland bak seg i nasjonskonkurransen.

Denne flotte plasseringen er i seg selv er en overraskelse. På kort tid er flere gamle stjerner takket av og erstattet med ganske ukjente navn, men resultatene er bare blitt bedre:

•• Det forteller om et sportslig utviklende miljø.

Og da skal resten av norsk idrett høre.

DET gjør den forsåvidt allerede. Nylig ble Alexander Stöckl usedvanlig fortjent kåret til Årets Trener på Idrettsgallaen. Hans  kunnskap og formidlingsevne har løftet norsk hoppsport i bakken, men de sterke resultatene hadde ikke kommet uten en ledelse som i løpet av det siste tiåret har vært tydelig verdiforankret:

•• Der hopp naturlig var fristedet for de villeste gutta, er sporten forlengst dressert.

Dagens norske hoppmiljø under trofaste og dyktige Clas Brede Bråten utmerker seg med en sterk lagmoral. Det er ikke tilfeldig at stortalentet Phillip Sjøen som hadde gått lei toppsatsingen sist sommer, er blitt så tiltrukket av kameratgjengen på TV-skjermen i løpet av denne sesongen at han nå vil satse for fullt igjen. Dette framstår som et sjeldent vennlig og omtenksomt elitelag.

Og så driver de en sunn toppidrett. Det er en prestasjon med tanke på det presset som må prege en sport der det er en fordel med lavest mulig kroppsvekt pr. centimeter.

HOPPSJEFENES største utfordring er at de norske mediene ikke helt har tatt innover seg denne suksessen. Mens sportens nye TV-tilpasning med glitrende kameravinkler og enkel grafikk har gjort at  hopping internasjonalt nå stadig oftere utkonkurrerer alpint, skjer framgangen hjemme i Norge i skyggen av langrenn.

Seinest i vinter sukket Bråten over misforholdet i dekningen av Tour de Ski og Hoppuka, men i den konkurransen holder det ikke å komme med en tekkelig og veldrevet hoppsport:

•• De norske TV-tallene speiler forholdet mellom toppidrett og hverdagsaktivitet.

Det er den hjemlige turtradisjonen som løfter langrenn, godt hjulpet av jentenes sterke prestasjoner.  Men der hopp som folkesport med  småbakker spredd over hele Norge aldri kommer tilbake, kan en nisjeidrett med bare noen hundre aktive fort bli like populær blant jenter som gutter.

EN idrett for både gutter og jenter vil alltid få den bredeste mediedekningen. I så måte er hoppsportens systematiske arbeid med jentene kanskje det viktigste for å konkurrere enda bedre på hjemmemarkedet. Der begynner det å komme noen forutsetninger på plass.

Etter fjorårets VM-sølv i mix laghopp i Falun, har unge Maren Lundby fulgt opp framgangen. Torsdag ble hun nummer to i Holmenkollen, der Maren rett før hadde et treningshopp på 140 meter. Det er bare en meter kortere enn bakkerekorden, og var en grei påminnelse om den utviklingen som eksperter ser i hoppsporten:

•• Det er jenter som naturlig har best forutsetninger for de aller lengste svevene.

Hvis de får sjansen; altså.

DET får de i det gode norske hoppmiljøet der et landsomfattende jenteprosjekt er i ferd med å skape resultater som over tid vil forandre både medaljelistene og TV-vanene:

•• I det stolte skifylket Nord-Trøndelag er det nå flere småjenter som satser på hopp enn smågutter.

Det gir nye muligheter for verdens beste hoppnasjon til å gjenerobre hjemmemarkedet.

STERKT FELLESSKAP  Flere sterke hoppere er forsvunnet fra fjorårets VM-tropp, men norsk hopp er likevel bedre enn noen gang før. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STERKT FELLESSKAP Flere sterke hoppere er forsvunnet fra fjorårets VM-tropp, men norsk hopp er likevel bedre enn noen gang før. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer