Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Casper Ruud før møtet med Roger Federer

Får råd av Nadal og hans supertrener

Rafael Nadals onkel Toni har gitt gode råd og følger fra tribunen når Casper Ruud møter Roger Federer fredag.

NADAL-MØTE: Casper Ruud har fått råd fra Rafael Nadal og supertreneren Toni Nadal før fredagens møte med selveste Roger Federer. Reporter/video: Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS/OSLO: Etter en overbevisende seier over italienske Matteo Berrettini i den andre runden av French Open står Casper Ruud overfor karrierens foreløpig største kamp.

Nå er det selveste Roger Federer, mannen med flest Grand Slam-titler gjennom historien som står på andre siden av nettet.

En smørblid Casper Ruud møtte Dagbladet etter å ha gjort seg ferdig med treningen torsdag. Han mener selv at han må forsøke å legge bort hvem motstanderen er underveis i kampen.

- Jeg må prøve å være fokusert å ta kampen som en hvilken som helst annen, det er klart det er en stor motstander og en man har ekstremt mye respekt for. Jeg må prøve å tenke at det er en annen spiller på motsatt side av nettet, og at det er en jeg kan klare å slå. Det blir nok min største utfordring hittil i karrieren, sier Casper Ruud til Dagbladet.

- Jeg føler meg veldig heldig som får spille mot ham før han takker for seg og det er for seint. Jeg er glad vi skal spille på grus og ikke gress i morgen, sier Ruud og smiler.

Får hjelp av Nadal

Da Roger Federer debuterte i French Open i 1999, var pappa Christian Ruud også med blant de 128 spillerne i trekningen. Faren møtte aldri Federer før han la opp som 30-åring, men Federer spøkte til pressen onsdag at han likevel vet mer om faren enn sønnen.

Det er ingen tvil om at nordmannen vet mer om Federer enn motsatt, men Ruud har også fått hjelp av personer som kjenner den sveitsiske 37-åringen enda bedre før fredagens kamp.

Familien Ruud forteller Dagbladet at både Rafa Nadal og hans onkel og mangeårige trener, Toni Nadal, har kommet med tips og råd før storkampen.

- Rafa og Casper var i oppvarmingsrommet sammen i stad, og snakket litt sammen. Toni skal være til stede på kampen og har kommet med noen råd allerede. Det er klart det hjelper oss det, forteller Ruud senior.

Ruud ble i vinter tatt inn i varmen på Nadals prestisjetunge akademi og har siden tatt store steg oppover på verdensrankingen i tennis. Christian mener sønnen lytter litt ekstra på hjelpen han får av personer som Toni Nadal.

- De har fokus på å spille med høy intensitet, litt taktiske ting som å ikke bare slå flatt, men få høye baller med litt spinn, slik Nadal spiller. Casper tar det litt ekstra til seg når det kommer fra dem, sier faren.

Selv forteller 20-åringen at møtet med Nadal torsdag var kort og hyggelig og at i løpet av kvelden skal bruke tid på å se hvordan spanjolen ofte har klart å snyte Federer for triumfer på grusen de siste ti åra.

- Jeg har ikke fått noen konkrete råd, men han har sagt lykke til og at jeg må tro på det. Jeg tror nok alle vet hvordan Federer spiller, og om man ønsker å slå Federer må man nesten bare gå inn og se på hvordan Nadal har slått ham på grus før. Det skal jeg gjøre litt i kveld og se på folk som har slått ham der før. Jeg er veldig glad vi skal spille på grus og ikke gress i morgen, det er mitt favorittunderlag, forklarer Ruud.

Det siste halvåret har Casper Ruud fått hjelp og trent på Nadals akademi på Mallorca. Treneren hans der har dette å si før morgendagens oppgjør:

HÅPER: Casper Ruuds trener på Rafa Nadal-akademiet, Pedro Clar, håper, men virker ikke helt å tro på at nordmannen skal slå ut Roger Federer. Reporter/video: Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet Vis mer

- Klar underdog

Også far og sønn Ruud innser at Federer er den store favoritten, men den ambisiøse familien har likevel tro på at nordmannen skal kunne overraske.

- Jeg tror han har en sjanse til å vinne. Det er selvfølgelig Federer som er stor favoritt, det er det ingen tvil om. Han har masse rutine, har vunnet French Open og en haug andre Grand Slam-turneringer, så det blir ikke noe lett oppgave.

- Jeg prøver å motivere Casper med at han er ung og sterk og Federer begynner å bli gammel, så han kan ikke vare for alltid han heller. Vi forsøker å bruke det som et lite våpen, at han er ung og mer energisk. Casper må spille sin aller, aller beste tennis, sier Christian Ruud.

- Hvis man ikke har tro, er det ikke mulig. Jeg er helt klart underdogen og må prøve å bruke det til min fordel. Jeg er ikke sikker på om han kjenner spillestilen min så godt, så kanskje det kan være en fordel for meg, sier Casper Ruud til Dagbladet.

Han mener selv at på forhånd er favorittstempelet 80/20 eller 90/10 i fordel av Federer.

FORBEREDELSER: Roger Federer trente på Roland Garros før fredagens møte med Casper Ruud. Video: Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet TV Vis mer

At nordmannen har spilt på seg selvtillit i løpet av mesterskapet til nå finnes det ingen tvil om. Selv med tap mot Federer vil nordmannen klatre til en 60. plass på verdensrankingen, en ny personlig bestenotering.

- Han spiller veldig bra tennis om dagen, slår verdens 30. beste spiller i tre strake sett, og det må han bare ta med seg. Casper må skjønne at han har et veldig høyt nivå inne nå, og hvis han kan få ut det mot Federer blir det ingen walk in the park, tror jeg, sier Christian Ruud.

Kampen spilles fredag fra ca. klokka 13 på Suzanne Lenglen-banen i Paris.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!