Isabelle Pedersen svarer på tiltale: - Jeg lever av kroppen min

Får refs fra mødre

Friidrettsesset Isabelle Pedersen (28) om kroppspresset, motstanden hun møter som frittalende kvinne og kritikken for egen framtoning i sosiale medier.

- TRIST: Isabelle Pedersen får kjeft for noen av bildene hun legger ut på sosiale medier. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SOGNSVANN (Dagbladet): Friidrettsesset Isabelle Pedersen (28) har kjempet mange harde kamper, både på og utenfor friidrettsarenaen, siden hun vant gull i junior-VM på 100 meter hekk i så vel 2009 som i 2010.

- Mange synes det er forferdelig at jeg som bergenser og halvt nordlending er så åpen, og sier ting som ikke bør snakkes om, sier Pedersen til Dagbladet.

- I 2013 ble jeg den første kvinnelige idrettsutøver som snakket om menstruasjon. Det var ikke planlagt, men det førte til at vi fikk en debatt og at det ble slutt på at det ble et skikkelig tabutema, både nasjonalt og globalt.

- Det har ikke vært veldig hyggelig å bli kalt «mensenjenta» og bli minnet om det og fått det stempelet som senior, i stedet for å bli titulert som dobbelt juniorverdensmester. Det ble heller «hei, mensenjenta». Det er ikke gøy å stå alene, men noen må begynne.

UREDD: Dobbelt juniorverdensmester og friidrettsess Isabelle Pedersen er ikke redd for å ytre meningene sine. Foto: Heiko Junge / NTB
UREDD: Dobbelt juniorverdensmester og friidrettsess Isabelle Pedersen er ikke redd for å ytre meningene sine. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Pedersen tror ikke hun hadde fått leve lenge med å ytre sine meninger om hun levde i en annen tidsalder.

- Har du hørt om kvinnene som er født til feil tid til feil sted? Hvis jeg hadde levd i et annet århundre, tror jeg ikke at jeg hadde overlevd. Hvis jeg hadde hatt samme personlighet og vært like flink til å si ifra om tingene jeg ikke likte, ville jeg blitt halshogget før jeg var 35 år. Jeg hadde født de to guttene jeg trengte og så hadde jeg blitt drept, sier friidrettsesset til Dagbladet.

- Det er ikke lenge siden kvinner fikk stemmerett og at vi fikk muligheten til å få kvinnelig president eller statsminister. Vi er midt i en kjempelang prosess, minner bergenseren om.

- Å jobbe for kvinners rettigheter handler ikke om å stikke ned menn heller. Jeg har ikke lyst til å rakke ned på menn, bare fordi jeg som kvinne bør ha det bedre. Det er en dårlig holdning som ikke løser noe som helst. Å dra menn inn i prosessen og diskusjonen er viktig.

Får refs for bilder

Den doble juniorverdensmesteren med totalt 12 NM-gull har stått i flere stormer i løpet av karrieren og må tåle at mange har meninger om henne, i både positivt og negativt format.

FIKK STEMPEL: Under friidretts-VM i 2013 gjorde Isabelle Pedersen et intervju med NRK som har fulgt henne siden. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Til Dagbladet forteller Isabelle Pedersen at kritikken blant annet har handlet om bildene hun legger ut i sosiale medier (som du kan se et utdrag av i videoen helt øverst i artikkelen).

- Jeg vil nok aldri bli den perfekte rollemodellen. Det er helt greit, så lenge jeg er ærlig og tro mot meg selv. Jobben min er å løpe. Jobben min er kropp. Jeg lever av kroppen min. Iblant vil jeg legge ut bilder i sosiale medier som viser mye kropp. Noen synes det er feil. Det er mange mødre som synes jeg må bli flinkere på å ikke vise så mye kropp og ikke framheve kropp. Det forstår jeg, sier 28-åringen.

- Til og med jeg synes det er vanskelig å følge med på sosiale medier og følge med på kropp og alt folk legger ut. Kropp selger i dag. Det har alltid solgt. Men jeg kan ikke slutte å legge ut sånne bilder av meg, fordi det er jobben min å løpe i konkurransetruse. Det er det som er blitt valgt. Vi og sandvolleyball er i samme båt med samme uniform: små truser og en treningstopp. Det er uniformen vår.

DISKUSJON: Da Henrik Ingebrigtsen ble sammen med sin nåværende kone Liva, hadde Gjert Ingebrigtsen en alvorsprat med sin sønn. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / NRK Vis mer

Pedersen fortsetter:

- Det handler om å prøve å være mer bevisst på hva vi gjør, og at det er noen som ikke forstår hvor lang tid det tok for å komme hit. Jeg har trent og trent og vært aktiv siden jeg var bitte liten. Jeg har alltid lekt og drevet med idrett. Det å bli skikkelig gjennomtrent og skikkelig sterk, ble jeg ikke før i 20-åra, sier friidrettsesset til Dagbladet.

- Jeg synes det er trist at jeg skal få kjeft, når jeg har nesten ingen bilder, fordi jeg prøver så godt jeg kan å legge ut bilder på en måte som er så ekte som mulig. Jeg gjør det fordi det er en del av livet mitt.

Kroppspress for gutter

Bergenseren trekker fram utfordringene som også mange gutter og menn har ved egen kropp og forventningene som stilles i dag.

- Det kroppspresset som kommer på unge mennesker i dag, er særdeles høyt. Jeg har diskutert det med mange guttekompiser av meg, hvor tøft det er å være gutt og ha muskler og se sånn ut. Det er steintøft. For kvinner er det mye mer fokus på det, fordi det er en business for det, sier Pedersen.

BRØT «REGEL»: I møte med kongen skal man kle seg anstendig, men Karsten Warholm valgte å ha på seg shorts, det la selvfølgelig kongen merke til. Video: NRK / Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Friidrettsesset synes kritikken hun får for sine bilder i sosiale medier (som kan se i videoen øverst i saken) er ufortjent.

- Jeg synes ikke at jeg skal få kjeft fordi jeg er et menneske som gjør jobben min 365 dager i året. I løpet av den tiden er det noen timer hvor jeg bare er meg, hvor jeg bare er en datter eller en kjæreste, sier Pedersen og legger til:

- Jeg tror mange som er forbilder i dag ikke burde være det. Det burde absolutt være regler på sosiale medier og mer spesifikt på dem som blir sett på som ikoner, mener hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer