Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Thorir Hergeirsson sitter trygt som trener

Får sitte tross skandalestarten: - Vi er bortskjemte

Håndballforbundets målsetting før alle mesterskap er å spille semifinaler. Det skal likevel ikke forstås som et absolutt krav til landslagstrener Thorir Hergeirsson.

FRUSTRERT: Thorir Hergeirsson har frustrert seg over mye i dette mesterskapet, men ifølge ekspertene bør han ikke frykte for jobben. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FRUSTRERT: Thorir Hergeirsson har frustrert seg over mye i dette mesterskapet, men ifølge ekspertene bør han ikke frykte for jobben. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landslagsjef Thorir Hergeirsson og resten av det norske kvinnelandslaget har fått en tung start på håndball-EM i Frankrike.

For etter det innledende gruppespillet tar Norge med seg null poeng inn i hovedrunden, noe som betyr at de må slå Ungarn, Nederland og Spania - samt få hjelp av andre lag for å ta seg til en semifinale.

Onsdag ble det 23-31-tap for Romania.

Det er uvant for et lag som er vant til å vinne sølvtøy nærmest på bestilling. Norge risikerer å gå på den verste EM-smellen siden 2000, da det ble sjetteplass i vertslandet Romania.

Dagbladet har spurt Norges Håndballforbund hvilke resultatkrav som er på landslagstrenerens skuldre.

Generalsekretær i Norges håndballforbund, Erik Langerud, forteller til Dagbladet at de ikke har noe klare krav til hva landslaget må prestere for at Thorir Hergeirsson skal sitte trygt.

- Norges Håndballforbund gjennomfører alltid tradisjonelle evalueringer etter et mesterskap. Dette gjør vi i egen regi, og sammen med Olympiatoppen. Generelt kan vi si at vi har målsettinger om å kjempe om medaljer, det vil si spille semifinaler, i hvert sluttspill – men det må selvfølgelig ikke forstås som noe krav, skriver Langerud

- Siden Thorir ble landslagssjef i 2009 har Norge tatt medalje i 10 av 11 mesterskap, så det er ingen dramatikk her. Hva angår det pågående EM konsentrerer laget seg uansett om de tre neste kampene, avslutter Langerud.

Ikke på lånt tid

TV 2s håndballekspert Bent Svele mener følgende er Norges største problem i dette EM:

- Defensivt. De sliter med samhandling, de sliter med taklinger, de sliter med presshøyde. De sliter individuelt og de sliter kollektivt med forsvarspillet.

- Lever Hergeirsson på lånt tid hvis det blir tidlig exit i EM?

- Nei. Det syns jeg ikke. Han tok over i 2009 og har levert medalje i alle mesterskap bortsett fra ett, så jeg syns ikke han lever på lånt tid, sier Svele, som mener Hergeirsson kanskje har byttet litt for mye i kamper og at han ikke har fått satt laget optimalt defensivt.

Bør ikke frykte for jobben

TV 3s håndballekspert og Larvik-trener Geir Oustorp mener heller ikke at Heigeirsson sitter utrygt. Han mener det ikke bare er treneren som er grunnen til den svake starten.

- Man kan ikke bare skylde på treneren når det går dårlig. Her er det flere som må stå på. Både jentene og trenerapparatet, sier Oustorp til Dagbladet.

- Han bør ikke være bekymret for jobben sin nå?

- Nei. Nå er det er heldigvis ikke jeg som bestemmer jobben til Thorir, men han har kontrakt til OL i 2020 så jeg tror ikke han bør være bekymret for jobben. Han har såpass gode resultater å vise til at selv med to tap her så bør han fortsatt få lov til å være landslagstrener, sier Oustorp og legger til:

- Vi må tåle at Norge spiller dårlige mesterskap. Nå har vi har vært veldig bortskjemte i nesten 25 år med gode resultater.

I likhet med Svele mener han at det er forsvarsspillet som har vært Norges problem i mesterskapet. Han tror likevel at Norge fortsatt kan snu den dårlige trenden.

- Vi er bare halvveis i mesterskapet og plutselig så snur det. Jeg tror både jentene og trenerteamet har veldig lyst til å snu det. Så vi kan ikke konkludere enda.

Det eneste mesterskapet hvor Norge ikke har tatt medalje under Hergeirsson er VM i 2013. Da ble Norge nummer fem etter å ha røket ut mot Serbia i kvartfinalen.

Den imponerende fasiten til islendingen er altså fem gull, to sølv og tre bronse på elleve mesterskap.

Norges neste kamp er mot Ungarn klokka 21.00 fredag. Deretter skal de møte Nederland og Spania.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!