Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Får snuskete tilbud etter fotball-luggingen

- Frastøtende, mener fotballpøbel Elizabeth (20).

||| (Dagbladet): Nærmest over natta ble Elizabeth Lambert (20) YouTube-kjendis etter sitt ekstreme grisespill i en collegekamp mot Brigham Young University (BYU).

Lambert lugget, sparket og slo etter det meste som rørte seg - og ble raskt kjent som det kvinnelige motstykket til Vinnie Jones og Marco Materazzi.

Mer skulle ikke til for at livet ble snudd på hodet for den 20 år gamle collegejenta.

Den globale oppmerksomheten saken har generert har resultert i en rekke trusler mot både henne og foreldrene. Lambert er også forferdet over antallet slibrige sextilbud som har strømmet inn fra menn - som gjerne vil se 20-åringen overføre sin aggressive oppførsel på banen til andre arenaer. 

- Frastøtende. Mange mennesker tror jeg har masse seksuell aggresjon. «Jøss, nei, jeg føler det ikke på den måten i det hele tatt», tenkte jeg. Det er perverst og sjokkerende, sier hun til New York Times, i sitt første store intervju siden alt tok av for drøye to uker siden.

- Mer bråk fordi jeg er kvinne

Lambert er blitt utestengt fra videre fotballaktivitet på ubestemt tid, og selv om hun via universitetslaget New Mexico la seg flat nesten umiddelbart, gjentar hun mer enn gjerne at hun angrer.

- Jeg ser på bildene og sier til meg selv, «det er ikke meg». Jeg angrer så fælt. Jeg kan ikke tro at jeg gjorde det, sier hun.

Dommeren i den aktuelle kampen presterte å la Lambert fullføre kampen, til tross for fire, fem hendelser som hver for seg kvalifiserte til direkte rødt kort.

Den massive dekningen av saken bærer likevel preg av fordommer mot kvinnefotball, mener Lambert.

- Jeg føler defintivt at dette har fått masse ekstra oppmerksomhet fordi jeg er jente, mye mer enn hvis en gutt hadde gjort det samme. Folk forventer mer at gutter går på banen og spiller røft. Når det gjelder kvinner forventes det at vi skal sparke ballen litt rundt og score et mål. Men det er ikke sånn det er. Vi trener hardt for å nå et så høyt nivå som mulig, sier hun, og legger til:

- Videoen fikk meg til å se ut som et monster. Jeg er ikke en sånn type spiller. Jeg går ikke utpå der og forsøker å skade spillere.

Sint og trist

Hun sier at oppførselen hennes ikke kan forsvares, men er like fullt lei seg over mennesker som ønsker henne vondt. Én trussel gikk på at hun «burde havne i fengsel, voldtas og etterlates for å dø i en grøft». Ellers har det haglet med hatmeldinger via e-post, sms og på blogger.

- Jeg er sint på meg selv, for at jeg gjorde dette mot kvinnefotballen, en sport mange har jobbet hardt for at skal bli respektert. Og jeg er lei meg for at folk ønsker å se meg lide, sier hun til New York Times.

FØLER SEG FRAMSTILT SOM ET MONSTER: Elizabeth Lambert. Foto: AP Photo/Daily Herald
FØLER SEG FRAMSTILT SOM ET MONSTER: Elizabeth Lambert. Foto: AP Photo/Daily Herald Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media