Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Giro100:

Får starte Giro d'Italia tross to dopingsaker

Bardiani-CSF holder frem med sju ryttere, men kan bli kastet ut før Milano.

RYSTET: Bardiani-CSF stilte med ni ryttere på lagpresentasjonen i Giro d'Italia torsdag kveld. Like etter var to av rytterne tatt i doping. FOTO: Lapresse/RCS
RYSTET: Bardiani-CSF stilte med ni ryttere på lagpresentasjonen i Giro d'Italia torsdag kveld. Like etter var to av rytterne tatt i doping. FOTO: Lapresse/RCS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Allerede før første kilometer meldte dopingspøkelse seg i Giro d’Italia. Stefano Pirazzi og Nicola Ruffoni, fra det italienske laget Bardiani-CSF, har begge testet positivt og er ute av rittets 100. utgave.

30-åringen Pirazzi vant klatrekonkurransen i 2013 og en etappe i 2014. 26-åringen Ruffoni viste lovende takter ved å vinne to etapper og poengkonkurransen i Tour of Croatia nylig. Ingen av dem var altså i feltet da giroens jubileumsutgave trillet ut på første etappe fredag formiddag.

Nyheten brøt torsdag kveld via Gazzetta dello Sport, før det internasjonale sykkelforbundet bekreftet like etterpå. For ikke å overskygge den pågående lagpresentasjonen på Sardinia, ønsket UCI å vente med kunngjøringen til kveldstid.

De to rytterne som altså sykler for samme lag testet også positivt for samme ulovlige stoff. GHRP-2 (Growth Hormone Releasing Peptide-2), et syntetisk veksthormon som kan påvirke hypotalamusen og hypofysen i hjernen. Ønsket effekten skal være at man blir tynn og holder seg sterk.

Sent torsdag kveld var det en følelsesladd Bruno Reverberi som snakket med media. Manageren hos Bardiani-CSF bekreftet at de to dopingtatte rytterne vil sparkes fra laget, dersom B-prøvene også er positive. Pirazzi og Ruffoni er begge midlertidig suspendert og har ikke forklart seg inngående overfor Reverberi.

– Jeg er ødelagt, jeg gråter. Jeg tenker på sponsoren, som aldri har presset for å få resultater, de ansatte, de andre rytterne… Jeg føler for å kaste alt bort, slippe taket, sier Reverberi ifølge Gazzetta dello Sport.

– Sykling er lidenskapen min. I august fyller jeg 75, dette er min Giro nummer 36, sier Reverberi som frykter laget ikke kommer helt til frem til siste etappen i Milano.

Kan kastes ut

Arrangørene bak Giro d’Italia kommenterte nemlig dopingsakene i en pressemelding sent torsdag kveld. Der gjorde RCS Sport det klart at de avventer analysen av en eventuell B-prøve og at de «forbeholder seg retten til å beskytte Giro d’Italias navn og rykte med passende tiltak».

Ifølge Reverberi er arrangøren lagt under press til å sende laget hans hjem.

– Arrangøren presses til å sende oss hjem. Men vi som lag har ingen skyld. Hvis noen kan bevise at jeg anbefaler rytterne mine å dope seg, tar jeg min hatt og går. Vi må ikke glemme at rytterne for øyeblikket må regnes uskyldige, selv om det er veldig små sjanser for at B-prøven kan vise et annet resultat. Hvis det skjer (rytterne frifinnes), hvem skal gi oss godtgjørelse hvis vi kastes ut?

Bardiani-CSF risikerer også straff fra UCI. Ruffoni og Pirazzis positive tester stammer fra dopingprøver tatt utenfor konkurranse 25. og 26. april i år. Med to dopingsaker innenfor 12 måneder kan laget ifølge artikkel 7.12.1 i UCIs antidopinglovverk utestenges i en periode på 15 til 45 dager.

UCI uttaler at de vil ta stilling til saken neste gang disiplinærkommisjonen samles til møte.

– Jeg prøvde å snakke med rytterne. Pirazzi er stille, Ruffoni kunne ikke forklare hva som skjedde. En vil gjøre nye tester, en vil snakke med advokat. Alt er skrøner jeg har hørt mange ganger før. Jeg har ingen tro på det og det tjener ingen. UCI har de eneste testene som gjelder, sier Reverberi.

– Vi har interne regler signert av rytterne. De vet veldig godt at en positiv test fører til avskjedigelse. Straffesak? I teorien skal det skje, men hvem kan kvantifisere skaden som er skjedd?

Tidligere dopingsaker

Sammenliknet med andre italienske prokontinentallag, har ikke Bardiani-CSF en overveldende historikk med dopingsaker. Marco Frapporti og Marco Gavazzi testet begge positivt da laget gikk under navnet Colnago-CSF Inox. Emanuelle Sellas positive test for CERA i 2008 skapte imidlertid tumulter etter hans tre etappeseiere i Giro d’Italia det året. Max Richeze (Stanozolol) og Matteo Priamo (CERA) er to andre dopingsaker fra tiden da laget hadde byggselskapet Panaria som hovedsponsor (2005-2007).

I 2002 ble en av lagets ryttere, Antonio Varriale, kastet ut av rittet da politiet fant store mengder EPO og veksthormoner på rommet hans. Arrestasjonen ble gjort i forbindelse med saken rettet mot Napoli-mafiaen Camorra. Reverberi-rytterne Nicola Chesini og Domenico Romano ble også anholdt av politiet.

Lagets Giro-deltakelse i 2015 ble også rammet av kontroverser. Regelverket til MPCC (Bevegelsen for troverdig sykkelsport) ble brutt da Bardiani starter rittet med en rytter som hadde lave kortisolverdier. Etter at lagets Nicola Boem hadde vunnet etappe ti til Forlì, kunngjorde laget sin utmeldelse av MPCC og at det hadde misforstått regelverket, som sier at en rytter er pålagt å hvile i åtte dager ved lave kortisolverider.

Som vinner av den nasjonale rittserien Coppa Italia, ble Bardiani-CSF tildelt en sikkert wildcard-invitasjon til årets Giro. De tre øvrige invitasjonene ble forunt russiske Gazprom-Rusvelo, polske CCC Sprandi og italienske Willier Selle Italia. Giro-arrangørens omdiskuterte prioritering sørget for at Androni Giocattoli og Nippo-Vini Fantini ikke fikk plass, en beslutning som ble heftig protestert av de utelatte italienske prokontinentallagene.

Nå risikerer altså Bardiani-CSF å bli kastet ut underveis og straffet i etterkant. Dømmes laget etter UCIs regelverk, blir de det fjerde laget som straffes under artikkel 7.12.1 i år. Fra før har prokontinentallaget Soul Brasil og de to kontinentallagene Elkov-Author Cycling og Pishgaman Cycling blitt utestengt.

Saken er levert av procycling.no!