Historien til Megan og Brian Rapinoe:

Får tårer i øynene etter spørsmål om bror

To søsken med to ulike skjebner. Megan Rapinoe slet med å holde tilbake tårene etter spørsmål om hennes store forbilde, broren Brian Rapinoe.

GULL: Megan Rapinoe overrasket seerne med både uttalelser og hennes imponerende målteft under VM i Frankrike. Skjermdump CNN
GULL: Megan Rapinoe overrasket seerne med både uttalelser og hennes imponerende målteft under VM i Frankrike. Skjermdump CNNVis mer

Amerikanske Megan Rapinoe (34) vokste seg til å bli en av verdens største fotballspillere og en talsperson for likestilling. Nylig ble hun kåret til VMs beste spiller og vant hele turneringen med USA.

Livet til broren Brian Rapinoe (39) tok en litt annen retning.

- Jeg blir emosjonell. Han er definitivt noen som er veldig spesiell for meg. Fengselssystemet ødela livet hans, forteller en tårevåt Megan Rapinoe til CNN.

Forbilde

Broren var hennes største forbilde. Unge Megan ville være som hennes fem år eldre bror. Da han klippet håret kort, gjorde hun også det. Det samme gjaldt på fotballbanen.

- Jeg forgudet ham. Han spilte venstrekant, så da ville jeg også det. Nummer sju prydet drakta hans, så da måtte jeg også ha det, forteller Rapinoe til ESPN.

Men så skiltes deres veier. Da Brian Rapinoe var tolv, begynte han å røyke marihuana. Megan forsto aldri hvorfor.

- Jeg ble avhengig med en gang. Et dop førte til det andre, og jeg likte å leve farlig og i høyt tempo, forteller Brian til ESPN.

SJU: På U19-landslaget spilte Rapinoe med nummer sju, samme som broren Brian pleide å gjøre. Foto: AP
/ Apichart Weerawong
SJU: På U19-landslaget spilte Rapinoe med nummer sju, samme som broren Brian pleide å gjøre. Foto: AP / Apichart Weerawong Vis mer

Da Megan var 15 år spilte hun sin første ungdomslandslagskamp.

Da Brian var 15, tok han med seg metamfetamin til skolen. Det var starten på et tungt liv med mye narkotika og kriminalitet. Brian endte opp i ungdomsfengsel. Da foreldrene satt seg ned og fortalte det til Megan, gråt hun.

- Hva har skjedd med broren min?

Kontraster

Historien til Megan og Brian Rapinoe er et bilde på hvor ulike veier mennesker kan ta, til tross for at begge vokste opp i det samme hjemmet, med de samme foreldrene.

Megan har vunnet den franske ligaen, cupen og tatt sølv ved to anledninger i Champions League. Hun har vunnet VM i Canada og Frankrike, samt vunnet OL i Storbritannia. Hun var den første fotballspilleren som knelte under nasjonalsangen for å vise solidaritet med NFL-spilleren Colin Kaepernick og for å protestere mot rasismen i USA.

Brian har blitt dømt for besittelse av dop, dødelige våpen og vold mot tre andre innsatte under sin fengselstid. Han har vært i isolasjon og sett sju mord med sine egne øyne. Kroppen, som er full av tatoveringer, måtte også lenge bære et hakekors på håndflata, for å vise hvilken gjeng han tilhørte i fengselet og for å få tilgang på narkotika.

Tatoveringen ødela nesten familien.

- Fordommer og rasisme - det var så imot måten han var blitt opplært. Han var ikke slik. Han var en kjærlig gutt, forteller mor Denise.

Brian prøvde å forklare at tatoveringen handlet om overlevelse i fengselet. Likevel forsto han etterhvert at det hadde gått for langt.

Stolt bror

Brian fulgte alltid med da søsteren spilte fotball. I 2011, da Megan deltok i sitt første mesterskap, stablet han 60 bøker oppå hverandre i cellen sin for å se tv-en i enden av korridoren.

Da Megan scoret, zoomet kameramannen inn på henne, og plutselig forsto seerne i fengselet at Megan var Brians søster. Så like er de utseendemessig.

- Det var hardt å ikke kunne være der, å oppleve det med henne, forteller Brian.

Fire nye år gikk, og Megan skulle spille sitt andre mesterskap mens broren fortsatt var fengslet.

- Det var det aller tøffeste. Jeg var kjempeglad på Megans vegne, men skikkelig lei meg på mine egne vegne. Jeg elsker familien min, og alle var der for henne. Jeg husket jeg tenkte «fader, jeg er ikke engang en del av det.» Jo da, jeg fikk mye støtte på hennes vegne i fengsel, men da kampen er over og all oppmerksomheten endte, satt jeg fortsatt alene i cellen. Jeg var ikke der for henne, for å klemme henne og se det med egne øyne. Hva er det jeg driver med?

Saken fortsetter etter videoen.

SE TV: Det amerikanske fotballandslaget blir heftig diskutert etter måten de feiret VM-gullet på. Her kan du se feiringa. Reporter: Emilie Rydning. Bilder med tillatelse: NRK. LES HELE SAKEN HER: https://www.dagbladet.no/sport/far-refs-etter-dette/71379795 Vis mer

Ferdig med narkotika

Vendepunktet ble søsterens tredje mesterskap. Han ville være fri. Etter 24 års avhengighet stoppet Brian og har nå vært nykter i 18 måneder.

Hakekorset er gjort om til et spindelvev, og i åpningskampen i VM i Frankrike dette året, satt Brian i lokalene på et rehabiliteringsprogram i San Diego og fulgte spent med.

Til tross for at Brian og Megans liv er veldig ulike, er de fortsatt nære.

- Jeg har så mye respekt for henne. Ikke bare fordi hun er fotballstjerne, men på grunn av hennes fulle overbevisning og lidenskap i ting hun mener er riktig. Hun har tatt imot mye urettferdighet i verden. Jeg var hennes helt, men hun er min, sier Brian.

Da Megan fikk gullskoen og gullballen for toppscorertittelen og turneringens beste spiller, samt gull i VM, benyttet hun anledningen til å gratulere broren med dagen på riksdekkende TV.

- Han er spesiell og har så mye å tilby. Det ville vært en skam om han forlot verden uten annet enn fengselsstraffer bak seg. Det er det beste som kunne ha skjedd meg - å få ham ut fra fengsel, spille for ham og se at han er frisk, avslutter Megan.