Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Får utvidet ultralyd

Olympiatoppen passer ekstra godt på høygravide Marit Bjørgen (35).

HØYGRAVID: Marit Bjørgens graviditet var et stort tema under Skiforbundets kickoff i dag. Før hun møtte pressen kjørte Marit gjennom ei kontrollert intervalløkt på rulleski. Hun vil ha et best mulig treningsgrunnlag når hun begynner å konkurrere igjen. Selv håper hun å tre på seg et startnummert igjen i mars. Foto Hans Arne Vedlog
HØYGRAVID: Marit Bjørgens graviditet var et stort tema under Skiforbundets kickoff i dag. Før hun møtte pressen kjørte Marit gjennom ei kontrollert intervalløkt på rulleski. Hun vil ha et best mulig treningsgrunnlag når hun begynner å konkurrere igjen. Selv håper hun å tre på seg et startnummert igjen i mars. Foto Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At kvinner trener nesten helt til de rulles inn på fødestua, er ingen sensasjon. 

Det poengterte da også Bjøgen til stadighet under Skiforbundets kickoff på Ullevaal stadion i formiddag. Alle mediefolkene - og vi var mange - ville høre om hvordan stadig mer høygravide Bjørgen - som har termin 23. desember - skjøttet treninga.

- Kroppen bestemmer, men foreløpig har det gått fint. Selvsagt trener jeg mye mindre enn i sommer, men det blir da fortsatt rundt 15-17 timer i uka. Men alt er veldig kontrollert.

Passes på - Jeg blir passet godt på, både av helseavdelingen på Olympiatoppen og av trener Egil Kristiansen. Det er betryggende.

- Men mest av alt passer jeg nok på meg sjøl. Jeg kjenner kroppen min ganske så godt etter hvert, og gjør ingenting som jeg føler jeg ikke bør gjøre, sier Bjørgen til Dagbladet.

Før pressetreffet i går, kjørte hun gjennom fem intervaller av sju minutter på Olympiatoppens rulleskimølle.

- Hvor hardt kjørte du?

- Ikke så veldig. Jeg holder meg under syregrensa, sier Bjørgen.

- Men det er såpass at hun fortsatt må dusje etterpå, og hun går fortsatt veldig bra på ski, sier trener Kristiansen.

Utvidet ultralyd Kristiansen bekrefter at Bjørgen følges ekstra nøye. Erfaringene hun gjør seg, kan komme andre til nytte seinere.

- Hun bestemmer selvsagt selv, det er ingen som tvinger henne til å trene. Marit er så fornuftig at hun ikke gjør noe som er risikabelt på noe vis, sier Kristiansen.

- Jeg trener det jeg føler er greit for meg. Jeg gjør heller det, enn å slenge meg på sofaen. Og jeg har jo en unik oppfølging gjennom Olympiatoppen. Jeg har blant annet fått ultralyd flere ganger, hver fjerde uke, for å forsikre oss om at alt er som det skal.

Det er det. Fred Børre Lundbergs og Marit Bjørgens kommende sønn sparker og slår i mammas mage som vordende barn flest.

- Det forskes på din graviditet?

- Jeg vil vel ikke kalle det forskning. Men jeg føles opp, og forteller om mine erfaringer. Selv om graviditet og fødsel oppleves individuelt fra kvinne til kvinne, kan kanskje mine erfaringer hjelpe andre senere. Det hadde vært fint.

- Det er ikke slik at du løper rundt med masse ledninger og elektroder på kroppen?

- Hehe, nei jeg slipper det.

Har fått råd - Har du selv snakket med andre som har vært i samme situasjon?

- Ja, jeg vet jo ikke hva jeg går til. Dette er nytt for meg. Ikke minst det at kroppen forandrer seg.

- Jeg har snakket en del med Anne Margrethe Hausken og fått en del av hennes erfaringer, sier Bjørgen.

Orienterings-esset løp Vettakollen opp dagen før hun fødte sin andre sønn, og under graviditetene har følt at hun måtte forsvare at hun trente så mye som hun gjorde.

Det trenger ikke Marit Bjørgen å gjøre.

For henne er trening den naturligste ting i verden. Gravid eller ikke.

- Jeg kommer til å trene så lenge jeg kan inn mot fødselen, og så fort jeg kan etterpå, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!