«Får vi spillertyper som minner om Cafu og Carlos spiller jeg gjerne med tre bak»

STAVANGER (Dagbladet): Neste sesongs Viking-trener, Kjell Inge Olsen (40), vil vise seg tilliten verdig ved å føre Viking til topps med underholdende og offensiv fotball.

- En forsvarslinje med tre spillere er i utgangspunktet for lite, men får jeg spillere som minner om Cafu og Roberto Carlos, gjør jeg gjerne det, smiler Kjell Inge Olsen.

Og han skal gjøre langt mer enn å spise jordbær foran statuen av Alexander Kielland før han offisielt overtar roret etter Benny Lennartsson 1. desember.

Ikke minst skal han bruke tiden til å runde av i sin nåværende jobb som «hodejeger» i firmaet Raadhuset, kartlegge spillere og oppdatere seg på motstanderne i Tippeligaen.

- At jeg blir ny Viking-trener kom nok som et stort sjokk på trenerkollegiet i Tippeligaen fordi jeg er et ubeskrevet blad. Men fallhøyden hadde vært enorm uansett hvem det hadde blitt. Jeg tar tross alt over jobben etter en dyktig, karismatisk og godt likt trener, sier Olsen til Dagbladet.

Og beskriver seg sjøl som trener slik:

Tro

- Jeg er på ingen måte manipulerende, men jeg ønsker at utøverne ta tak i det de tror på. Tro er også et element i prosessen for å lykkes, sier Olsen - og presiserer at han er en helt annen type enn Lennartsson.

Olsen ønsker å vise seg tilliten verdig, og overbevise skeptikerne gjennom væremåte og resultater.

Resultatene skal skapes med offensiv og underholdende fotball.

- Publikum skal synes det er kjekt å komme på stadion. I bunn må det imidlertid ligge et defensivt fundament, sier Olsen.

Skeptisk datter

Før han svarte ja til den krevende jobben måtte han gå noen runder med seg selv og familierådet. Blant annet måtte han finne ut om han hadde den indre gløden til å påta seg jobben. Datteren Elise (11) var også litt skeptisk i begynnelsen, men ga pappa sitt klarsignal.

Benny Lennartsson tjente cirka 2,2 millioner i fjor. I tillegg betaler Viking lønnen til kona hans, som er ansatt ved Høgskolen i Stavanger. Det antydes at Olsen får cirka en million kroner for å ta over etter suksess-svensken.

- Lønnen vil jeg ikke si noe om. Du kan sjekke likningen for neste år så ser du hvor mye jeg tjener, sier Olsen.

Han snakker derimot villig om perioden som trener og daglig leder i Vidar. Kjell Inge Olsen var med i en prosess der klubben snudde et rekordunderskudd på åtte millioner til overskudd.

- Jeg var en del av det, sammen med et ekstremt kompetent styre. Vi snudde trenden med fornuftig økonomisk drift, kombinert med treningskultur og holdning, sier Olsen.

Tre finaler

Han ledet også Vidar fra 3. til 2. divisjon, men deretter var det stopp. Tre opprykksfinaler endte i tap.

- Vi var i nærheten hele tiden, og det er fortsatt bittert å tenke på. Men problemet var at vi sleit med årelating av spillere. Vi skulle også være et supplement til Viking, sier Olsen.

Han tror det er på grunn av innsatsen i Vidar at Viking satser på ham.

- Jeg tror styret i Viking har vist meg tillit fordi jeg har klart å prestere selv med minimale midler å rutte med, sier Olsen.

- Hvilke spillere skal du rekruttere til Viking?

- Jeg kommer ikke til å legge meg opp i det sportslige opplegget i år, men blir jeg spurt om kontrakter som går ut skal jeg selvfølgelig svare.

Olsen vil ikke si det direkte, men mye tyder på at lite vil bli forandringer i støtteapparatet neste sesong.

Kjell Inge Olsen

Født: 26. september 1961

Sivil status: Gift og har tre barn: Elise (11), Mikal (9) og Henrik (4)

Trenermeritter:
Juniortrener i Vidar 1986 og 89
A-lagstrener i Vidar 1990-91
A-lagstrener i Vidar 1996-2000
I perioden fra 1991-1996 jobbet han som sportslig og daglig leder i Vidar

Aktuell: Ny Viking-trener etter Benny Lennartsson neste sesong.

MÅ OVERBEVISE: Vikingsuppporterne vil ha nåværende trener Benny Lennartsson på sokkel ved siden av Alexander Kielland. Skal Kjell Inge Olsen få samme status i Stavanger må han overbevise når han starter i jobben 1. desember i år.