Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Får VM-slakt: - Hun ødela alt

Beskylder Kroatias president for å opptre «ukontrollert og overdrevent».

GODT TAK: President Kolinda Grabar-Kitarovic gir trener Zlatko Dalic en varm omfavnelse etter finaletapet for Frankrike. Foto: NTB scanpix
GODT TAK: President Kolinda Grabar-Kitarovic gir trener Zlatko Dalic en varm omfavnelse etter finaletapet for Frankrike. Foto: NTB scanpix Vis mer
  • Frankrike – Kroatia 4–2

MOSKVA (Dagbladet): Mange vil mene at hun var et friskt innslag i fotball-VM, Kroatias president Kolinda Grabar-Kitarovic (50). Hun gikk rundt blant supporterne, feiret med halvnakne spillere i garderoben - og delte raust ut klemmer etter Kroatias finaletap for Frankrike søndag.

- Kroatia var en taper vi kunne like. Ikke minst på grunn av henne, skrev den tyske avisa Bild i går, og mente presidenten stjal showet.

Verre er omtalen i den kroatiske tabloidavisa 24sata. Den kommer ut både på papir og nett, og er den mest leste nettavisa i Kroatia. Der Bild velger å skryte av presidenten, tar den profilerte kommentatoren Tomislav Klauski fram slaktekniven:

FØLELSER: Luka Modric får et trøstende klapp på kinnet. Foto: NTB scanpix
FØLELSER: Luka Modric får et trøstende klapp på kinnet. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er synd at Kolinda ikke lærte noe av Zlatko Dalic (treneren) og spillerne. I fem uker fremmet de ydmykhet, beskjedenhet, diskresjon og moderasjon. De viste hvor verdig Kroatia kan være. Kolinda kom inn og ødela alt, skriver kommentatoren.

Han mener det tok fullstendig overhånd da presidenten brøt all etikette og kysset VM-pokalen som var ment for gullvinner Frankrike. Dette skjedde på scenen i forbindelse med utdelingen av gull- og sølvmedaljene.

Under kampen satt Kolinda Grabar-Kitarovic på VIP-tribunen sammen med president Vladimir Putin og Frankrikes Emmanuel Macron. Følelsene bølget fram og tilbake etter hvert som kampen skred fram. Det var jubel og fortvilelse om hverandre for Grabar-Kitarovic og Macron, mens Putin satt som en kald fisk i midten.

Etter 4-2-seieren til Frankrike gikk alle tre presidentene ned på banen. Sammen med FIFA-president Gianni Infantino var de aktive i medaljeseremonien. Her kastet Kroatias frontdame seg rundt halsen på flere av spillerne.

KONTROVERSIELT: Emmanuel Macron har akkurat kysset VM-pokalen. Rett etterpå gjør Kolinda Grabar-Kitarovic det samme, selv om hun representerer det tapende laget. Foto: NTB scanpix
KONTROVERSIELT: Emmanuel Macron har akkurat kysset VM-pokalen. Rett etterpå gjør Kolinda Grabar-Kitarovic det samme, selv om hun representerer det tapende laget. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Alle er enige om at spillerne viste seg som ambassadører. De presenterte Kroatia i det beste lyset. Ikke bare spillet, men også oppførselen deres ga sympati over hele verden. Og så ødela Kolinda alt, skriver kommentatoren i 24sata.

- Hun var ukontrollert og overdreven. Det var utbrudd og overdrivelse. Hun prøvde å overskygge spillerne, og dermed undergrave bildet som var skapt i Russland. Hun var det motsatte av hva Zlatko Dalic hadde fremmet.

Kommentatoren får støtte av den tidligere kroatiske fotballspilleren Josko Jelicic:

- Det var synd at det regnet. For ellers ville hun vel kysset ballguttene også. Politikere som bruker fotballag til å fremme seg selv, har jeg ikke noe til overs for, sier han.

- Mens spillerne fungerte som ambassadører, opptrådte presidenten som cheerleader. Det skal være omvendt, mener kommentator Tomislav Klauski.

Kolinda Grabar-Kitarovic ble innsatt som president i Kroatia i januar 2015. Hun representerer partiet HDZ, som er et moderat høyreparti, og er gift og mor til to.

Selv om hun får slakt på hjemmebane, er det mye skryt å få der ute.

- Kroatias virkelige VM-stjerne? Presidenten på tribunen, skriver engelske The Guardian.

- Hun hadde på seg lagets drakt og heiet da Kroatia møtte Frankrike søndag. Seinere - våt av regnet - smilte hun i nederlagets stund og klemte spillere fra begge lag da medaljene ble delt ut.

GRATULERER MED SEIEREN: Også Frankrikes Kylian Mbappé fikk kjenne presidentens armer rundt seg. Foto: NTB scanpix
GRATULERER MED SEIEREN: Også Frankrikes Kylian Mbappé fikk kjenne presidentens armer rundt seg. Foto: NTB scanpix Vis mer

Avisa skriver videre:

- På slutten av dagen sto presidenten fram som lagets stjerne i turneringen. Mediatoolkit, et Zagreb-basert analysebyrå, kom fram til at det var 25 prosent mer fokus på henne i nyhetshistoriene rundt finalen enn noen av spillerne på banen, inkludert Luka Modric, Ivan Perisic og Mario Mandzukic.

- Kroatias president vant beundrere etter finalen, skriver nyhetsbyrået Reuters og gjengir en melding på sosiale medier:

«Den beste scenen i VM: Regn, ingen paraply og Kolinda Grabar-Kitarovic som gir hver spiller fra Kroatia og Frankrike en klem, selv om Kroatia tapte. Det er emosjonelt og varmt. Ingen politikk, ingen sport. Gratulasjoner til begge lag.»

De kroatiske spillerne ble for øvrig feiret som helter i Zagreb i går. Det samme ble franskmennene i Paris.

FINALE: Assisterende landslagstrener, Per Joar Hansen, og Juventus-proff, Ingvild Isaksen, oppsummerer årets VM, og ser frem til årets siste VM-kamp. Programleder: Nicolai Delebekk / Video: Stian Pedersen Vis mer Vis mer