- Får vondt av å se Tippeligaen

Drillo slår alarm.

For noen dager siden så Egil Drillo Olsen (65) seriekampene til Lyn og Rosenborg. Han sier det var en lidelse, og etterlyser debatt om spillestilen i Tippeligaen.

– Jeg kjente ikke lagene igjen. Lyn spilte forferdelig dårlig. Det samme gjorde Rosenborg mot Tromsø. Jeg får vondt av å se to potensielt gode lag opptre slik de gjorde, forteller den tidligere landslagssjefen.

Og her er hans poeng:

– Vi ser en farlig tendens i Tippeligaen. Lagene er blitt mer opptatt av å holde på ballen. De skal ikke miste den for enhver pris. Resultatet er blitt haugevis av støttepasninger og liten framdrift. Å true bakrommet har kommet i bakleksa. Godt overgangsspill er mangelvare i dagens tippeliga.

Drillo bruker Lyn-spissen Edu som et eksempel:

– Ved en anledning mot Fredrikstad spilte han ballen 30 meter bakover – til motspiller! Dette er ikke fotball jeg setter pris på.

– Middelmådig

Tirsdag ble Lillestrøm slått ut av UEFA-cupen. Tapet for Käerjéng fra Luxemburg skjemmer ut norsk fotball. De fleste ekspertene Dagbladet har snakket med, tror også at Rosenborg får problemer med å kvalifisere seg til Champions League. Drillo vil ikke spå utfallet, men sier dette om kvaliteten på Tippeligaen:

IKKE IMPONERT: Drillo mener de ballbesittende lagene i utlandet er blitt forbildet for norske topplag. Nylig så han kampene til Rosenborg og Lyn, og kjente ikke igjen lagene. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet
IKKE IMPONERT: Drillo mener de ballbesittende lagene i utlandet er blitt forbildet for norske topplag. Nylig så han kampene til Rosenborg og Lyn, og kjente ikke igjen lagene. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet Vis mer

– Middelmådig.

Og:

– Jeg hører nesten ikke et pip om spillestilen. Den fotballfaglige debatten er nærmest fraværende. Det er bare snakk om hvilke trenere som må gå, og at innstillingen og gutsen må bli bedre. Men det som skjer nå, truer norsk fotball, advarer Drillo.

– For å sette det på spissen: Det virker som om det er viktigere å styre fotballkamper enn å vinne dem.

Tempo

Drillo trekker fram Brann som et hederlig unntak, selv om han synes at også de svinger unødvendig mye i prestasjonene.

– Tempo er en av de viktigste suksessfaktorene i fotballen, sier han.

– Men i dag er de ballbesittende lagene i utlandet forbildet. Det bør de ikke være. Jo høyere tempo, desto bedre. Trenere må stresse gjennombrudd – ikke det omstendelige spillet.

- Får vondt av å se Tippeligaen

Drillo ga seg som analysesjef i Vålerenga etter uenigheter med trenerteamet.

– Var det disse tingene du ikke fikk gehør for?

– Det er ingen hemmelighet at jeg hadde andre synspunkter enn trenerne. Situasjonen ble vanskelig, og for å være ærlig: Jeg tror alle tjente på at samarbeidet opphørte.

– Kan Vålerengas tabellposisjon tyde på at du hadde rett?

– At Vålerenga gjør det dårlig, skyldes ikke bare mine innvendinger. Laget har prestert bedre enn det tabellen viser. Men de har hatt uflaks.

Drillo mener Rosenborg og landslaget gjorde det bra på 90-tallet fordi man våget å gå egne veier.

– Er Drillo-fotball løsningen?

– Jeg er ikke sikker på om jeg vet hva Drillo-fotball er. Uansett er poenget: Fotball må være bakromsrettet.

Og:

– Jeg har all respekt for Knut Tørum. Jeg kjenner ham som en dyktig og hyggelig kar. Men han tilhører en annen skole enn det Nils Arne Eggen gjorde. Hvor bevisst og styrt denne endringen er i RBK-systemet, vet jeg ikke.