- Farah må til Bislett for å sette verdensrekord

Sebastian Coe peker ut Oslo som det perfekte stedet.

SUPERSTJERNE: Mo Farah er nå helt uslåelig på langdistansene og ønsker å sette verdensrekord neste år når det ikke er OL eller VM. AP Photo/Matt Dunham
SUPERSTJERNE: Mo Farah er nå helt uslåelig på langdistansene og ønsker å sette verdensrekord neste år når det ikke er OL eller VM. AP Photo/Matt DunhamVis mer

(Dagbladet): Sjefen for den britiske olympiske komite, Sebastian Coe, mener at Mo Farah må til Bislett for å sette ny verdensrekord. -Helt enig, sier stevnedirektør Steinar Hoen.

Mo Farah har blitt friidrettens nye superstjerne sammen med Usain Bolt. Den somalia-fødte briten gjorde storeslem i både London-OL og VM i Moskva på både 10 000- og 5000-meter og har for alvor tatt over langdistansetronen etter Kenisha Bekele.

I en kommentar i i The Telegraph skriver Sebastian Coe at Bislett burde bli superstjernens arena for et mulig rekordforsøk neste år.

- Det er kun en håndfull steder som er egnet for å sette verdensrekord. Bislett Stadion i Oslo er definitivt en av de.

Ønsker å legge tilrette for Farah Stevnedirektør for Bislett Games, Steinar Hoen, mener det er realistisk å få Mo Farah til å prøve et verdensrekordforsøk på den historiske stadion neste år.

- Jeg er ikke i tvil om at Mo Farah ønsker å benytte anledningen til prøve å sette verdensrekord på Bislett med tanke på at det ikke er OL eller VM neste år. Da vil vi helt åpenbart være med på det spillet for å legge tilrette for at det skal være mulig, sier Hoen til Dagbladet.

VERDENSREKORD: Dette er rekorden som Mo Farah ønsker å ta neste år. Rekordmannen Kenisha Bekele løp inn til verdensrekord på 26:17,53 på i Brussel i 2005. AFP PHOTO BELGA BOUCAU-DOPPAGNE-THYS
VERDENSREKORD: Dette er rekorden som Mo Farah ønsker å ta neste år. Rekordmannen Kenisha Bekele løp inn til verdensrekord på 26:17,53 på i Brussel i 2005. AFP PHOTO BELGA BOUCAU-DOPPAGNE-THYS Vis mer

- Uttalelsene til Coe sier litt om hvilken posisjon vi har som en bane der man kan komme om man virkelig mener alvor.

Mye må på plass Men han understreker at det er mye som skal på plass før et slikt forsøk vil gjennomføres. Hoen må blant annet skaffe et startfelt i verdensklasse som kan dra Farah opp til de nødvendige mellomtidene.

- Det vil koste en god del for å få Mo Farah til å komme til Bislett for å sette verdensrekord. Skal det settes verdensrekord må jeg få inn harer som er i ytterste verdensklasse for å dra han opp til de tidene som han ønsker til de første 3000 meterene om han for eksempel ønsker å løpe 5000 meter.

Hoen sier også at Farah kommer til å få godt betalt om han klarer å sette verdensrekord på Bislett til neste år.

- Økonomisk tror jeg vi kommer til å gå for en variant hvor han får litt for å prøve og veldig mye om han klarer det.

Rekordbanen Bislett Bislett Stadion går ikke under kallenavnet «the world record track» uten grunn. Hele 69 verdensrekorder har blitt satt på banen som ble gjenåpnet i 2005 etter å ha undergått omfattende oppgraderinger. Hoen forklarer hvorfor Bislett er Farahs perfekte rekordstadion.

- For det første er det svært liten avstand mellom bane åtte og tribunen. Dette fører til en veldig intim stadion. Sitter du på første rad kan du ta på han eller hun som løper i ytterste bane.

ØNSKER FARAH: Stevnedirektør for Bislett Games, Steinar Hoen, ønsker å legge alt til rette for at vi kan få den 70. verdensrekorden på Bislett Stadion. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ØNSKER FARAH: Stevnedirektør for Bislett Games, Steinar Hoen, ønsker å legge alt til rette for at vi kan få den 70. verdensrekorden på Bislett Stadion. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Dekket har også mye å si mener Hoen. Det underlaget som ligger på Bislett er mer egnet for langdistanseløpere enn for sprintere i og med at det er noe mykere enn det som blir lagt ned i OL og VM.

- Den siste faktoren er klimaet. I Skandinavia har vi en veldig ren og klar luft som hjelper på når man skal løpe langt. Det bør heller ikke være for varmt under stevnet. Rundt 20 grader er perfekt, noe det ofte er i Norge på den tiden av året, avslutter Hoen.

Det er 282 dager til Bislett Games som arrangeres den 12. juni neste år. Da kanskje med Mo Farah på startstreken i et verdensrekordforsøk.