Fare for full fotballstreik

Det blir full streikestopp i Tippeligaen og mesteparten av førstedivisjon fra lørdag dersom meklingsmøtet, som begynner i dag, går i stå. - Faren for streik fra helga er overhengende, sier NISO-leder Morgan Andersen.

- Vi føler at klubbene har kalkulert med at det kan gå mot streik, men vi håper selvfølgelig at Riksmeklingsmannen kan bidra til en positiv løsning, sier Morgan Andersen til Dagbladet.

Har ikke NISO og NHO/klubbene kommet til enighet innen midnatt i morgen, vil spillerne i følgende 15 Tippeliga- og førstedivisjonsklubber bli tatt ut i streik fra lørdag:

Bodø/Glimt

Brann

Bryne

Lillestrøm

Molde

Odd Grenland

Rosenborg

Stabæk

Start

Viking

Vålerenga

Strømsgodset

Hønefoss

Tromsø

Ham-Kam

Dette krever spillerne

Forhandlingene mellom spillernes organisasjon NISO og NHO/klubbene dreier seg ikke om lønn. Men spillerne har reist følgende krav, som klubbene hittil ikke har vært villige til å imøtekomme:

  • Fotballklubbene må oppfylle de forpliktelser de påtok seg i forrige Fotballoverenskomst. Spillerne skal være tilfredsstillende forsikret. Det skal utarbeides nye, standard arbeidskontrakter. NISO presiserer at spillerne selv er villige til å delfinansiere forsikringsordninger.
  • NISO krever også at det nye overgangssystemet i fotball for spillere i Tippeligaen og førstedivisjon skal reguleres i overenskomsten, slik den nåværende Fotballoverenskomsten regulerer overganger for profesjonell fotball.
  • NISOs tredje krav er at det skal stadfestes i overenskomsten at spillerne har retten til eget navn, bilde og signatur, men at de låner dette til klubben som sin arbeidsgiver.

- Firer ikke

- Vi går til forhandlingsbordet med en innstilling om at vi skal komme til enighet. Men kravene som går på overgangssystemet og forsikringsordninger kan vi ikke fire på. Denne kampen må vi ta nå. Ellers vil norske spillere gå noen tøffe år i møte, sier NISO-leder Morgan Andersen.

En eventuell streik vil bety at førstedivisjonsoppgjørene Haugesund- Tromsdalen, Hødd- Ørn/Horten, Skeid- Oslo Øst og Åsane- Raufoss er de eneste kampene i de to øverste divisjonene som vil gå som planlagt til helga.