Haalands verdensrekord vekker oppsikt

Faren om Haaland-rekord: - What?

Erling Braut Haaland vekker oppsikt verden over, men en verdensrekord i friidrett overrasker selv faren, Alfie Haaland.

SUPERTALENT: Erling Braut Haaland har vært i forrykende form denne sesongen. Foto: NTB scanpix
SUPERTALENT: Erling Braut Haaland har vært i forrykende form denne sesongen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Friidretts-VM er i gang, hvor norske stjerner som Karsten Warholm og Ingebrigtsen-brødrene skal kjempe om edelt metall. Samtlige utøvere prøver å toppe formen til årets store høydepunkt, og sjansen er god for at en verdensrekord eller to kan ryke i Doha, Qatar.

På en liste over verdensrekorder satt av personer mellom 5-19 år, finner man flere nåværende og tidligere toppatleter. Usain Bolt hadde for eksempel verdensrekorden på 200 meter fra han var 15-18 år. Jakob Ingebrigtsen har en lang rekke aldersrekorder på ulike løpsdistanser, mens svenske Armand Duplantis har vært blant verdens beste stavhoppere siden han var sju år gammel.

På lista dukker det også et svært overraskende navn opp.

«Hehe. What?», skriver Alfie Haaland når han blir opplyst om sønnens oppsiktsvekkende prestasjon.

ROSES: Alf Ingve Berntsen var Erling Braut Haalands trener i barne- og ungdomsårene. Video/reporter: Fredrik N. Filtvedt. Vis mer

Verdensrekord

Erling Braut Haaland har vært på verdens lepper den siste tida, etter en rekke fantastiske prestasjoner for Red Bull Salzburg.

Spissen ble historisk da han scoret tre mål før pause i Champions League-debuten mot Genk. På ti kamper for den østerrikske klubben har det blitt 17 mål denne sesongen. Og i sommer ble han historisk da han scoret ni mål i en og samme kamp i U20-VM.

Men også utenfor fotballbanen har han tidligere markert seg med rekorder. Listen over aldersrekorder i friidrett viser at Braut Haaland innehar verdensrekorden i stille lengde blant 5-åringer. Rekorden ble satt 22. januar 2006.

Øvelsen er først og fremst forbundet med gymtimer på barneskolen, og Haaland kunne ikke stilt til start i VM i stille lengde.

- Det var før han begynte med fotball. Da han var liten gutt tok vi han med på noen friidrettsstevner, og der fikk han teste seg selv, forteller faren.

Listen er satt sammen av rekorder fra 47 ulike land. Dermed kan det finnes 5-åringer som har hoppet lenger en eller annen plass i verden opp gjennom åra.

Gode gener

Alfie Haaland ble selv profesjonell fotballspiller, og har en lang karriere på toppnivå bak seg. 46-åringen mener at det er viktig med variert idrettsbakgrunn og at allsidighet kan gi en fordel når man bestemmer seg for å satse på en spesifikk idrett.

- Erling drev med håndball, friidrett og ski fram til han var 14 år. Thorir (Hergeirsson, landslagstrener jou.anm.) så han i en håndballturnering en gang, og ville at han skulle bli håndballspiller, sier Alfie.

- Jeg synes selv det var kjekt å drive med tennis og håndball ved siden av. Det er viktig med allsidighet. Du får utviklet helt andre sider av kroppen, og det kan være positivt uansett hva du driver med, legger han til.

Braut Haalands mor, Gry Marita, er norgesmester i sjukamp - den mest allsidige friidrettsøvelsen. Sønnen har med andre ord gode idrettsgener.

- Gir en fordel

Braut Haaland fikk nylig sin landslagsdebut, og har markert seg som en tøff spiller å møte.

Unggutten har en enorm fysikk, og er både stor og rask. Faren mener de gode ferdighetene i lengde, hjelper sønnen i spurtdueller mot tøffe, eldre midtstoppere.

- Det er flere likheter mellom det å være god i sprint og lengde, det er like muskelgrupper. Det kan gi en fordel på fotballbanen, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer