Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jakob Ingebrigtsen før Bislett Games

Faren om supertalentet Jakob (17):
- Vi prøver å holde ham på bakken

Jakob Ingebrigtsen spås en lysende framtid, og er ansett som ett av verdens største løpertalenter. Men foreløpig har han ingen problemer med å holde beina på jorda.

BRØDRE: Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen stiller alle i Bislett Games. De to første på drømmemila, Jakob på 1500 meter. Alle har åpnet sesongen forrykende. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
BRØDRE: Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen stiller alle i Bislett Games. De to første på drømmemila, Jakob på 1500 meter. Alle har åpnet sesongen forrykende. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Torsdag er det Bislett Games. Dit kommer norsk idretts største friidrettsstjerner, blant dem tre blad Ingebrigtsen.

Yngstemann Jakob (17) skal løpe i et sterkt 1500 meter-felt. Som Bislett-general Steinar Hoen forklarte på pressekonferansen: Først hadde de planer om å stille et U20-felt. Så U23. Så ble det til slutt et sterkt seniorfelt.

Men det skal tilsynelatende være greit for 17-åringen fra Sandnes, som har løpt på tiden 3.52,28 på en engelsk mil (1609 meter) i år. Det skjedde i amerikanske Eugene, holdt til en fjerdeplass, og var ny personlig rekord.

I amerikanske Palo Alto i starten av mai dunket han til igjen, og vant 1500 meteren. foran blant andre regjerende OL-mester Matthew Centrowitz. Da satte han også personlig rekord på tiden 3.39,06.

Nå gleder han seg til å vise seg fram på Bislett.

- Det ble et veldig sterkt felt. Jeg kan ikke si annet enn at jeg gleder meg. Det blir tøft, men for min del blir det om å gjøre å få til et bra løp og prøve å løpe fort, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

I knallform

Jakob Ingebrigtsen legger ikke skjul på at formen føles bra, men han håper og tror den er enda bedre enn det den var i Eugene.

- Du løp jo så fort der og?

- Jeg hadde ikke forventet å løpe så fort, men samtidig så står det i stil med det jeg har gjort av trening i vår og i vinter. Jeg har aldri trent så bra. Nå ser vi at resultatene kommer, sier Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen blir omtalt som ett av verdens største løpetalenter. Resultatene bekrefter det. 17-åringen setter stadig rekorder. Under Bislett Games i fjor, vant han U20-feltet på en engelsk mil. Tiden var 3.56,29, og uoffisiell verdensrekord for 16-åringer. Den slettet også verdenrekorden for 17-åringer.

- For meg, i disse årene, handler det om å jobbe for å bli skikkelig god og nå mitt fulle potensial. Da trenger man mange år med trening. Jeg ser at jeg forbedrer meg år for år, og det er det som gjelder for min del, sier Ingebrigtsen.

Beina på jorda

RASKE BRØDRE: Henrik, Jakob og Filip Ingebrigtsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
RASKE BRØDRE: Henrik, Jakob og Filip Ingebrigtsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Men all denne suksessen, går det noen gang til hodet på deg?

- Jeg tenker ikke så mye på det. Jeg ser hva jeg har gjort før, men jeg må også legge en plan for hvordan jeg kan bli best mulig ut fra grunnlaget og utgangspunktet vi har lagt der. Det er når jeg er på alder med Henrik og Filip (storebrødre, journ. anm) jeg skal løpe aller fortest og være best. Da er det ikke så viktig med de tidene nå, det er det først om et par år. Men vi prøver å holde en fin utvikling, sier Ingebrigtsen.

Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen sier spøkefullt:

- Han har blitt popstjerne rundt omkring. Vi prøver å holde ham nede på bakken, det går fryktelig fort, flirer han overfor Dagbladet.

Så blir han alvorlig:

Trener og pappa Gjert Ingebrigtsen på dagens pressetreff før Bislett Games 2018. 
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
Trener og pappa Gjert Ingebrigtsen på dagens pressetreff før Bislett Games 2018. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Han er en grei og fornuftig gutt. Han vet hvor han er på vei. Hadde han tenkt at dette er så langt som det går, hadde han nok vært høyere på seg selv. Men det er bare et skritt på veien, sier Ingebrigtsen.

EM er målet

Jakob er klar på at Bislett Games er et av de store målene denne sesongen. I tillegg til junior-VM og EM.

- En av formtoppene skal komme til Bislett Games, også håper vi at den er enda høyere til neste løp igjen, sier Jakob Ingebrigtsen.

Junior-VM er 19-24. juli. EM i Berlin er 7-13. august.

- Jeg skulle gjerne sett at junior-VM var det store for ham, men han har et litt annet syn på det enn meg. Men det er klart et senior-EM er større enn et junior-VM. Da har de tre også noe å jobbe mot sammen, sier pappa Gjert Ingebrigtsen.

- Hvilken distanse skal han løpe?

- Det vet vi ikke helt ennå. Vi må ta en diskusjon på kammerset. Jeg ville valgt... nei, sier en hemmelighetsfull trener.

Mens Jakob løper 1500 meter på Bislett Games, stiller storebrødrene Filip (25) og Henrik (27) på «Drømmemila» - altså én engelsk mil, så vidt over 1609 meter. Filip er friskmeldt etter skaden, mens Henrik også har vist god form.

I nevnte Eugene satte han norsk rekord på to engelske mil (3218 meter). Tiden: 8.22,29.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media