MARERITT: Filip Ingebrigstens OL-debut ble et mareritt. Heldigvis har han mye å se fram til i årene som kommer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MARERITT: Filip Ingebrigstens OL-debut ble et mareritt. Heldigvis har han mye å se fram til i årene som kommer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Farens skryt fikk profiler til å rase. Så god var egentlig Filip i fotball

De færreste visste at Filip Ingebrigtsen (23) var en lovende fotballspiller da hans far hyllet ham som verdensklasse i et intervju med Dagbladet. Men hvor god er han egentlig?

(Dagbladet): Da Dagbladet publiserte saken om Henrik Ingebrigtsens beviselige langrennstalent, basert på gode resultater i tenårene, og Filip Ingebrigtsens langt mindre kjente fotballtalent, startet diskusjonen:

Var det pappa Gjert Ingebrigtsen som tenkte for høyt om sønnen, som han hevdet var et fotballtalent i verdensklasse? Eller er rett og slett Ingebrigtsen-brødrene så allsidige og talentfulle i mange idretter? Og er deres friidrettsprestasjoner større enn langrennsstjernenes VM- og OL-gull?

Den debatten vil nok aldri ta slutt, og vi lar diskusjonen være forbeholdt sosiale medier inntil videre. Men Gjerts oppsiktsvekkende utsagn om at friidrettsesset Filip Ingebrigtsen kunne ha gått inn og dominert i Tippeligaen når som helst og at han kunne ha spilt i alle de store internasjonale ligaene, må vi til bunns i.

- Filip er en teknisk begavelse i fotball. Han kunne ha gått rett inn på hvilket som helst eliteserielag om han ville. Filip kunne spilt i alle de store ligaene i verden, sa Gjert til Dagbladet før helga.

- Mener du virkelig det?

- Ja. Han kan gjøre hva som helst med fotballen. Det var fotballen han ville satse på.

Mystikk rundt talentet

Magnus Wolff Eikrem og Mads Hansen harselerte med utsagnet da Filip Ingebrigtsen ble disket og røk ut av OL allerede før det var i gang.

- Hva skal Filip Ingebrigtsen gjøre nå som sesongen er over? Kanskje holde seg i form med litt Premier League-spill eller noe? skrev Hansen på Twitter.

Det store spørsmålet er: Hvor god er egentlig Filip Ingebrigtsen, nybakt europamester på 1500 meter fra Amsterdam, i fotball? Er farens skryt svada eller har det hold i virkelighet?

Litt som i eventyret om «den syvende far i huset» av Asbjørnsen og Moe, har Dagbladet blitt sendt videre fra person til person i Ingebrigtsens lokalmiljø, fra lokale journalister og fotballedere til trenere og fysioterapeuter, for å finne noen som kan svare på spørsmålet. Tendensen er klar: Svært få har sett ham i aksjon på fotballbana.

Majoriteten er derfor overrasket over Gjerts uttalelser. Han kan vel ikke være så god hvis fotballtalentet hans har blitt omtalt så lite tidligere, inklusiv i lokalmiljøet?

- Kunne kommet seg til Tippeligaen

Øystein Elvestad er hovedtrener i Lura, Ingebrigtsens moderklubb, men har heller ikke sett friidrettsesset nok til å komme med en dom over talentet. Elvestad henviser videre til Steffen Vasbø, som blant annet er Ingebrigtsen-brødrenes fysioterapeut. Han sier følgende:

- Gjert har alltid snakket varmt om FIlips fotballtalent, men det er ingen tvil om at Filip var veldig god i fotball. Det er det også mange andre trenere som har sagt. Gjerts uttalelser er selvfølgelig litt drøye, men Filip var et av de største talentene i kretsen og hadde mye fotball i seg. Han var veldig god teknisk, raskere enn de fleste og selvfølgelig veldig utholdende, forteller Vasbø til Dagbladet.

- Hvis du gir Filip en sykkel eller en basketball, kan han gjøre mye imponerende der også. Han er et multitalent. I tillegg har den familien et treningstalent som gjør at de kunne ha hevdet seg i de fleste idretter. Med et så bra utgangspunkt, og så gode holdninger, ser jeg ikke hvorfor FIlip ikke skulle ha nådd langt i fotballen.

- Hvor god tror du Filip kunne ha blitt på fotballbana?

- Hvis han hadde satset, tror jeg han kunne ha kommet seg til 1. divisjon eller Tippeligaen. Jeg har sett spillere med mindre talent og dårligere holdninger klart det før ham, så det er ingenting som tilsier at Filip ikke skulle ha klart det, mener Vasbø.

Det betviler heller ikke Luras hovedtrener.

- Vi har utviklet flere store talenter de siste årene som spiller i Viking og Sandnes Ulf, som Zymer Bytyqi, Axel Kryger, Andras Dypevik, Vegard Aasen og tidligere Trond Erik Bertelsen, så FIlip hadde vært i gode hender her med tanke på talentet hans, sier Lura-trener Øystein Elvestad.

Kragebeinet som endret alt

At Filip Ingebrigtsen til slutt satset på løping i stedet for fotball, var ikke et frivillig valg.

Filip var 17 år gammel da det som ikke skulle skje, dessverre skjedde.

- Filip slet mye med allergi, og da var fotballen mer behagelig. Så brakk han kragebeinet i en kamp. Det ble vendepunktet. Da begynte han å løpe mer i stedet, forteller pappa Gjert.

- Filips allergi og mange bruddskader har skapt problemer. Han har gått på et toårig program for å kurere allergiplagene. Det er først i år Filip har hatt en hel problemfri sesong. Det han har fått til i år, er et eventyr, mener Gjert.