Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

15 km Vinter-OL 2018

Farlig å skjule sannheten: Gi oss bevisene mot russerne!

For å få et renere langrenn, er det nødvendig å vite hva som har skjedd.

KOM ALDRI TIL OL: Sergej Ustjugov ble aldri invitert til OL. Langrennsporten går ikke godt videre uten å få vite hvorfor. Her er Usjugov i trening med sin tyske trener Markus Cramer. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
KOM ALDRI TIL OL: Sergej Ustjugov ble aldri invitert til OL. Langrennsporten går ikke godt videre uten å få vite hvorfor. Her er Usjugov i trening med sin tyske trener Markus Cramer. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DARIO COLOGNA er en av skihistoriens beste langrennsløpere. Tre OL-gull på rad på 15 km, er en rekord som kommer til å bli stående. Til overmål vinner han dette tredje gullet etter år med motgang og skader. Ikke rart at han akkurat gråt av glede der nede på OL-stadion.

KLART BEST: Dario Cologna vant OLs 15km suverent. Men ville han blitt utfordret av Sergej Ustjugov? Og hadde det vært en ærlig utfordring? FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
KLART BEST: Dario Cologna vant OLs 15km suverent. Men ville han blitt utfordret av Sergej Ustjugov? Og hadde det vært en ærlig utfordring? FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

På samme vis kan våre langrennsgutter glede seg over fantastiske prestasjoner. Norge er på et historisk toppnivå med Simen Hegstad Kruger, Johannes Høsflot Klæbo og en gjeng med unggutter som stadig løfter nivået i sporten.

Men dessto viktigere er det å få vite hvem vi egentlig konkurrerer i mot.

Altså å sikre en ærlig konkurranse.

DET er rett og slett umulig så lenge den internasjonale olympiske komite (IOC) ikke kommer med bevisene mot Sergej Ustjugov; fjorårets bestemann i verden som aldri fikk komme til OL.

Ustjugov ble ikke invitert til lekene etter at IOC 5.desember i fjor utestengte Russland fra OL. Samtidig med utestengelsen inviterte IOC alle de unge russiske utøverne som oppfylte visse olympiske kriterier for ærlig idrett.

Først fikk vi ikke engang vite hva disse betingelsene var. Så ble IOC et par uker før lekene presset til å legge fram rammen for invitasjonen, men den gjør ikke langrennssporten spesielt mye klokere.

For hva er det egentlig Sergej Ustjugov har gjort siden han ikke fikk komme til Pyenongchang?

ALT vi vet er at Ustjugovs feil eller mangler foreløpig bare stopper ham som olympisk skiløper. Når verdenscupen starter om et par uker, er han i feltet igjen.

Idrettens høyeste domstol (CAS) har sagt at det er greit. Den juridiske terskelen kan ifølge CAS være høyere for å få en invitasjon til OL enn å når den utøverne må over for ellers å få konkurrere i skisporet. Det er i seg selv fullstendig uholdbart for idretten. Det kan ikke være en etisk grense for det å være med i den viktigste konkurransen, og en annen for resten av rennene.

NY RUSSER: En glitrende avslutning av 21 år gamle Denis Spitsov sikret bronsemedaljen. Men bare full åpenhet om dopoppgjøret med russerne sikrer en god langrennsport. FOTO: AFP /Franck Fife
NY RUSSER: En glitrende avslutning av 21 år gamle Denis Spitsov sikret bronsemedaljen. Men bare full åpenhet om dopoppgjøret med russerne sikrer en god langrennsport. FOTO: AFP /Franck Fife Vis mer

I hvert fall ikke når det er hemmelig hvor denne grensen går.

AKKURAT det føles ekstra urettferdig i dag da både Dario Cologna, Simen Hegstad Krüger og Martin Johnsrud Sundby ikke fikk muligheten til å konkurrere mot Sergej Ustjugov og et par andre av de vanligvis beste russerne.

Unge Denis Spitsov (født 1996) har egentlig ikke vært blant de beste. Likevel tok han bronse på 15km, og skjøv en skuffet Martin ut fra pallen etter at den norske veteranen hadde prestert det han selv kalte sitt «sterkeste løp på tre sesonger».

Nivået var altså glitrende på dagens olympiske konkurranse der det norske laget imponerte med tre løpere blant de seks beste. At en ung russer likevel kiler seg mellom, forteller om kraften i russisk langrenn.

Men ingen ting om hvor kraften kommer fra.

DET er faktisk sporten nødt til å få vite for å kunne gå videre uten hemmelighold. For over tid er nettopp mistanken det farligste. Det at en ny strålende russisk langrennstjerne ikke får gjøre sitt livs løp uten at hjemlandets råtne toppidrettskultur hefter ved innsatsen hans.

Det er grunnen til at det internasjonale Skiforbundet (FIS) må kreve at IOC legger fram årsakene til at Usjugov aldri fikk utfordre Dario Cologna og dette flotte norske laget.

Og så må disse bevisene, indisiene eller argumentene offentliggjøres slik at en hel skiverden får se hva denne sporten egentlig sliter med.

MEN er det trolig at det vil skje? Kanskje ikke. For nå gjør IOC i stand til den store forsoningsfesten neste søndag der Russland igjen skal få heise flagget på avslutningsseremonien. I verste fall betyr det at skjulte bevis forblir hemmelige.

Det frykter i hvert fall canadiske Richard Pound; den tidligere sjefen for Verdens Antidopingbyrå (WADA). Han er den hardeste kritikeren til IOC-president Thomas Bach sin forsoningslinje, og mener at det å avslutte oppgjøret med russisk statsdop allerede 24.februar er å gi fra seg en historisk sjanse til å få en renere idrett.

I dag sier Pound at han vil boikotte den avslutningsseremonien i protest mot det han ser komme. Det blir neppe aktuelt for de langrennsløperne som skal gå videre mot russerne.

Men for egentlig å komme noe videre, må sporten kreve at å få vite hva Sergej Ustjugov har gjort.

Uansett om det er fortjent at han aldri fikk komme til Pyeongchang, eller om han helt urettferdig mistet muligheten til å kjempe med Dario Cologna om OL-gullet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!