Farlig frisk

Landslagssjef Svein Tore Samdal er småbekymret over at Marit Bjørgen ennå ikke har vært syk fem uker før Torino-OL.

OTEPÄ Ä (Dagbladet): Langrennsdronninga er en av dem som så langt ikke har vært plaget av sykdom i det hele tatt. Nettopp det kan være småskummelt.

-  Når det er lenge siden man har vært syk har man jo mindre antistoffer i kroppen, og kan dermed bli lettere syk, sier damenes landslagstrener Svein Tore Samdal til Dagbladet.

Og han hadde selvfølgelig heller sett at sykdommen kom nå enn under selve lekene i Torino.

-  Bjørn Dæhlie la jo alltid inn en sykdomsperiode i god tid før mesterskap slik at han ikke skulle bli syk under. Men det har ikke vi gjort, sier landslagssjefen.

Går i bryllup

De siste dagene har Ole Einar Bjørndalen og Lars Berger blitt sendt hjem fra verdenscup i skiskyting med sykdom. Også flere av langrennsløperne har slitt tidligere i sesongen, og vil gjøre mye for å unngå sykdom den siste måneden før OL.

-  Man blir jo mer nøye og påpasselig jo nærmere man kommer et mesterskap. Jeg er mer forsiktig med hvor jeg går og oppsøker ikke store folkemengder, sier Norges store OL-håp Marit Bjørgen til Dagbladet.

Hun vil ikke la redselen for sykdom styre hele tilværelsen.

-  Jeg vet enkelte som lar være å gå i bryllup så mye som et år i forkant, uten at jeg skal nevne navn. Det syns jeg blir for drøyt, mener OL-håpet.

Burde vært syk

Klassiskspesialist Jens Arne Svartedal ble syk like før ski-VM i Oberstdorf sist vinter.

-  Jeg gikk glipp av så mye i fjor at jeg heller vil virke litt fanatisk og pirkete enn å gå igjennom det samme en gang til, sier Svartedal, som de neste ukene vil gjøre hva han kan for å unngå sykdom.

Så langt i sesongen har han holdt seg friskt.

-  Ideelt sett skulle jeg nesten vært syk nå, men når jeg ikke er det vil jeg nok bare bli mer og mer nøye framover på ting jeg kanskje vanligvis slurver litt med. For eksempel å alltid ha med klesskiftet og vaske hendene ofte. OL kommer tross alt bare vært fjerde år og dette er min sjanse, sier Svartedal til Dagbladet.

Håndvask med sprit

Landslagssjef Samdal mener det norske laget har bygget seg opp gode rutiner på sykdomsforebygging.

-  Vi har gode rutiner på at det skal skiftes fort, og at man skal ta til seg næring fort etter renn. Løperne har også alltid vannflasker med seg for at slimhinnen skal holdes fuktig hele tiden. Vi har også rutiner på når det skal spises fast og flytende føde, forklarer Samdal.

Håndvask er også de norske løperne ekstremt opptatt av. De siste to åra har man vasket hendene med antibac før hvert fellesmåltid når man er ute på reise.

-  Hendene vaskes med sprit og er så rene når vi spiser at løperne kunne foretatt kirurgiske inngrep, sier landslagssjef Samdal.

TAR FORHOLDSREGLER: Marit Bjørgen og langrennsjentene er redde for å bli syke før OL. - Jeg er mer forsiktig med hvor jeg går og oppsøker ikke store folkemengder, sier Bjørgen.