Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug tilbake på landslaget

Farlig godt selskap: Han må ikke gå i den samme fella som Finn-Hågen

Ellers ligger alt til rette for et flott comeback for Petter Northug.

NYTT NORSK KJEMPELAG: Petter Northug skal for første gang forberede sesongen sammen med både Finn Hågen Krogh og Johannes Høsflot Klæbo. Målet er blant annet å slå lynraske Federico Pellegrino i Seefeld-VM i februar. Men da må Petter få en nøye kontrollert sesongforberedelse med færrest mulig avbrekk. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
NYTT NORSK KJEMPELAG: Petter Northug skal for første gang forberede sesongen sammen med både Finn Hågen Krogh og Johannes Høsflot Klæbo. Målet er blant annet å slå lynraske Federico Pellegrino i Seefeld-VM i februar. Men da må Petter få en nøye kontrollert sesongforberedelse med færrest mulig avbrekk. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PETTER NORTHUG føler muligens at han har mye å bevise etter å ha fått ødelagt to sesonger på grunn av feiltrening og sykdom, men nå er det best for resten av oss å dempe presset:

  • Petters come back på landslaget er en stor og hyggelig begivenhet for hele norsk langrenn, men ikke den forsterkningen Norge er nødt til å ha for å kunne vinne flere VM-medaljer.

Vinterlandskapet er totalt endret siden Northug brøt med det samme landslaget for fem år siden. Den gang var han den eneste av gutta med tilnærmet gullgaranti på individuelle VM og OL-distanser. Nå er han tilbake i en treningsgjeng der flere kommer rett fra tidenes beste OL for norsk herrelangrenn.

Det er en avgjørende forskjell.

Og her er den er først og fremst til fordel for Petter Northug selv.

FOR Petters største utfordring blir på nytt å unngå overtenning. Skjønt det er muligens et spesielt uttrykk på treningshverdagen til en svært rutinert og selvstendig skiløper som ellers alt for lenge har slitt med å være tent nok.

Allerede da han brøt med landslaget våren 2013 ble manglende motivasjon brukt som argument for å velge Coop framfor Norge. Etter flere år med suksess, ville han ha et nytt privat opplegg for å få tilbake mer av den gamle treningslysten. For den har vært litt varierende i den lyse, lekende årstida helt siden sommeren etter VM-triumfene i Oslo 2011.

HVOR varierende, er det ikke helt enkelt å vite. Mer og mer har landslagsledelsen manglet systematisk kunnskap om Northugs sesongforberedelser. Først for seint har de sett konsekvensene av ujevn grunntrening; altså at trøkket utover høsten er blitt for voldsomt i forhold til det skikongen har investert gjennom sommerne.

For når Petter først er i gang, kan han bli riktig så ivrig. Denne manglende finstemte balansen mellom litt varierende sommertrening og vel ambisiøst høydeprogram har to år på rad gitt en fysisk smell seinhøstes.

Sannsynligvis har det vært nettopp da at Petter Nortug har vært overtent.

DET kan skje igjen med nye treningskamerater som både inspirerer og utfordrer. Landslagsplassen er ingen sikkerhet for et tvers igjennom vellykket opplegg. Trening på dette nivået er uansett en balansegang mellom kontroll og for store doser.

Fordelen på et landslag er en enda raskere tilgang til medisinsk ekspertise. Men det i seg selv er ikke nok. Seinest denne vinteren misset jo Finn Hågen Krogh; en av Petters nye treningskompiser, nettopp med å finne riktig dosering. Det holdt ikke at Finn Hågen allerede etter de første ujevne internasjonale resultatene i overgangen november til desember, ofte diskuterte belastningen med trenerne sine.

Der og da hadde han alle muligheter til å dra ned det daglige treningstrøkket, men det fungerte ikke. Skaden var gjort forlengst, og det til tross for at Finn-Hågen alt fra sommeren 2017 gjennom hele oppkjøringen til OL visste at han lett kunne trene for mye.

Det var jo nettopp denne faren for overtrening som gjorde at han i 2014 for første gang skiftet fra allroundlaget til sprint. Da han i fjor sommer byttet tilbake for å satse på 30km skiathlon i OL, burde han visst hva som ventet. Likevel ble han altså for ivrig.

SELVSAGT hjelper det at Petter er blitt holdt unna det røffeste treningsregimet til Martin Johnsrud Sundby og de andre allrounderne. Men også på det nye, stjernespekkete sprintlandslaget, vil det bli en naturlig konkurranse på samlingene.

Der Finn-Hågen Krogh helt uten ytre press trente seg i stykker i Sundby-gjengen, må Petter Northug nå finne sin egen rytme. Det er i seg selv utfordrende med så mange sterke løpere tett rundt seg.

En type som Johannes Høsflot Klæbo er for eksempel i en helt annen fase i utviklingen. For ham og morfar er spørsmålet hvor mye de skal skru til treningsintensiteten for å utvikle utholdenheten på distanse.

PETTER NORTHUG må derimot mest av alt sikre kontinuiteten i treningsarbeidet. Etter så mange ujevne sesonger gjelder det å unngå avbrudd. Det betyr en nøyaktig styrt treningshverdag.

Det er jo derfor han også har valgt å komme tilbake på landslaget. Med flinke, rutinerte Arild Monsen og et sterkt støtteapparat, får han all nødvendig hjelp til å finne den riktig belastning i månedene framover.

Men det gjør han best i fred og ro.

Også fra overdrevne forventninger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!