Karoline Bjerkeli Grøvdal

Farlig selskap, Karoline!

Med en overraskende verdensrekord på 5 km gateløp møter den norske sensasjonsjenta plutselig et nytt tvilsomt toppnivå. I det feltet leker de med gamle doprekorder.

SNUBLINGEN SLUTT? Karoline Bjerkeli Grøvdal har satset mest på 3000 meter hinder i de siste skadepregete årene. Nå er hun frisk og fin og imponerte i går på 5 000 meter med verdens beste tid på asfalt. Den norske veteranen er på et helt nytt nivå. Det betyr møte med stjernene i en suspekt langdistanseløping. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
SNUBLINGEN SLUTT? Karoline Bjerkeli Grøvdal har satset mest på 3000 meter hinder i de siste skadepregete årene. Nå er hun frisk og fin og imponerte i går på 5 000 meter med verdens beste tid på asfalt. Den norske veteranen er på et helt nytt nivå. Det betyr møte med stjernene i en suspekt langdistanseløping. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MED et fantomløp fra Karoline Bjerkeli Grøvdal inne på fabrikkområdet til potetchips-produsenten Maarud i går, har plutselig norsk friidrett fått enda en verdensstjerne. Nå kan hun håpe på suksess på OL-stadion på 5000 og 10 000 meter til sommeren:

  • 14.39 og ny bestetid i verden på 5 kilometer på asfalt er sensasjonelt bra.

Det er ikke mer enn halvannen måneder siden Beatrice Chepkoech; verdens beste hinderløper, satte den forrige rekorden. Hun brukte 14.43 i et godt planlagt rekordforsøk i den raske løypa ved havna i Monaco, og slo så vidt tidenes da beste løp på distansen.

Den var satt av det omdiskuterte løperfenomenet Sifan Hassan tilbake i 2019. Sifa er etiopisk flyktning bosatt i Nederland. Nesten alle de som løper raskest på 5000 meter både på asfalt og bane er fra Etiopia.

Ni av de 10 sterkeste tidene på distansen er blitt oppnådd av utøvere fra denne historisk sterke østafrikanske løpernasjonen; det landet som er det neste store målet på lista til internasjonale dopingjegere bare corona-pandemien er over.

Og da skjønner du kanskje hvilke type løpere Karoline kommer til å ha tett rundt seg framover om hun holder dette nye nivået.

De som dessverre litt for ofte løper altfor fort.

SKADEFRI: Karoline Bjerkeli Grøvdal synes det var brutalt, men deilig å være tilbake. Vis mer

DET var akkurat det som skjedde i sist OL-finale på 10 000 meter da etiopieren Almaz Ayana stakk fra resten og med 29.17.45 knuste den da 23 år gamle verdensrekorden til kinesiske Wang Zunxia.

Den rekorden er av typen «du helst ikke skal slå». For tidlig på 1990-tallet hørte Wang til den beryktede treningsgruppa til Ma Junren; han som forklarte at jentene hans løp raskest i verden fordi de levde på en diett med slangeblod.

I virkeligheten var menyen en litt annen:

- Vi er mennesker, ikke dyr, skrev Wang Zunxia seinere i et brev til en journalist i South China Morning Post, og fortalte om det umenneskelige treningsregimet de hadde gjennomgått:

- I år etter år tvang han oss til å ta store mengder ulovlige medikamenter. Det er sant.

AKKURAT hvilke detaljer som er sanne, er fortsatt omdiskutert. Andre kilder i dette miljøet har sagt at dopingen mest skjedde intravenøst ved hjelp av Ma selv.

Uansett ble denne såkalte «Ma's Army» demobilisert og utestengt i løpet av 1990-tallet. Det var ingen tvil om at dette var svindel.

Da er det bare ekkelt når en løper som Almaz Ayana i OL 2016 er mye raskere, og plutselig senker sin egen personlige rekord med omtrent ett minutt i et løp hun aldri siden har vært i nærheten av.

- En rekord så forbløffende som Bob Beamons lengdesprang i Mexico, skrev friidrettsekspertene etterpå.

Men den legendariske rekorden ble satt i ekstrem tynnluft. I Rio var det klamt på morgenkvisten da OL-finalen ble arrangert. Likevel presterte 18 i dette feltet bedre tider enn noen gang.

Og det var ikke bare fordi Nike hadde begynt å slippe noen av superskoene sine.

DET har begynt å gå farlig fort foran i feltet igjen på Karolines to OL-distanser. På 10 000 meter er halvparten av de tjue beste tidene, under fem år gamle. Det selv om ingen har vært i nærheten av sjokkløpet til Amaz Ayana fra Rio, og hun selv angivelig har slitt med knærne de siste sesongene.

5000 meter; altså distansen for gårsdagens norske overraskelse, er endringen enda tydeligere:

  • Der er hele 15 av de 20 beste tidene under fem år gamle.

Nivået på distansen er altså revolusjonert i den perioden da Karoline selv har satset vel så mye på 3000 meter hinder. Men denne utviklingen har skjedd i en del av friidrettsmiljøet som ikke er blitt troverdig kontrollert.

NÅR det gjelder Karoline, er du kanskje blitt vant til det stikk motsatt. På den 10 000 meteren i Rio løp også hun fortere enn noen gang, men var likevel på 9. plass nesten to minutter dårligere enn Almaz Ayana:

  • I mesterskap etter mesterskap har det fra sidelinja sett ut som om hun ikke har fått ut potensialet.

Sånn er den internasjonale friidretten helt nådeløs. Mens nivået på Karolines distanser er løftet, har den norske jentas prestasjoner stagnert.

Allerede i 2009 ble hun kåret til «Europas mest lovende talent». Så har det vært mye fint med tre bronsemedaljer på rad i EM, og den samme bronsen på 10 000 meter og 3000 meter hinder.

Men ikke det som passer til å oppfylle forventningene om å dominere europeisk langdistanseløping.

ÅRSAKENE er mange. Ulike skader og dårlig balanse i kostholdet. Underveis har Karoline fortalt om alt. Ganske enkelt fordi disse plagene så ofte følger med ekstrem utholdenhetsidrett:

- Jeg ble syk fordi jeg ville bli best i verden, sa Karoline på en konferanse om spiseforstyrrelse i idretten der hun advarte mot de kravene som litt for ofte får prege treningsmiljøene:

- I alderen 15–18 år er spesielt jenter veldig mottakelige. Hvis noen snakket om at de løp fortere etter at de hadde gått ned noen gram, var det nok til å sette i gang tankene. Trenere og ledere må være forsiktige med hvilke kommentarer de gir til unge utøvere, understreket hun.

SVENSK KJEKKAS: Karoline Bjerkeli Grøvdal reagerer på konkurrentens hårreisende løping, Amalie Iuels ukjente søster imponerer, og Dagbladet møtte en svenske som er veldig begeistret for norske jenter. Programleder/video: Kristoffer Løkås Vis mer

MEN disse idrettene må også være ærlige når det gjelder rammebetingelsene:

- Det er viktig å si at vekt har betydning i idrett, i langrenn og i løping. Det er vektidretter. Man må kunne tørre å snakke om dette. Det vil føre til at unge utøvere kan snakke om dette i stedet for å begynne å rote med det selv, sa hun til Aftenposten for ei tid siden, og fortsatte:

- Dette er ikke noe nytt. Det er bare det at det ikke blir snakket så mye om.

NETTOPP hensynet til balansen mellom ekstreme treningsmengder og en kropp som trenger hvile, har gjort at Karoline har tatt et overraskende grep foran denne sesongen. Svært mye av de rolige løpeøktene er blitt erstattet med vanlige skiturer eller bruk av rulleski:

- For meg er det viktigste å holde meg skadefri. Jeg tror jeg har funnet en balanse på hvor mye løping jeg kan gjøre. For min del responderer jeg godt på å gå rulleski i tillegg til løpetrening. Formmessig er det veldig gunstig, sa hun forleden.

I går viste hun akkurat det etter å ha holdt seg frisk og skadefri dette siste året.

REAGERER: Karoline Bjerkeli Grøvdal fikk det tungt i førsøket på 5000 meteren i Doha. Etter løpet valgte hun å gi konkurrenten Maureen Koster en tydelig beskjed. Video: Kristoffer Løkås/NRK Vis mer

FOR en løper med 14.57.77 som personlig rekord på 5000 meter bane, er 14.39 et sjokkresultat. Plutselig har hun fart i beina som verdens absolutt beste.

I går løp Karoline Bjerkeli Grøvdal altså fem kilometeren på asfalt 5 sekunder raskere enn verdensmester Sifa Hassan noen gang har gjort.

Inne på banen er Hassan som nederlandsk statsborger tidenes beste europeer. Hun har to løp på 14.22, og er nummer 18 på statistikken over 5000-metertider.

Og fortsatt er altså Hassan fem sekunder seinere enn Bjerkeli Grøvdal på asfalt.

Det forteller at den norske veteranen har levert sin første prestasjon i verdensklasse. Til og med uten de nye superskoa som har preget utviklingen på langdistanseløpingen det siste året.

DET er så visst ikke tilfeldig at denne treningsbaserte prestasjonen kommer fra ei jente som snart blir 31 år. I kvinnenes dopbelastede øvelser øker muligheten fra år til år.

Snarveien med dop er lettere for kvinner enn menn. Det gir fortere resultater. Men over tid kan langvarig riktig trening kompensere. Ikke minst nå som friidretten tross alt er i ferd med å stramme til kontrollen.

Norsk kvinneløping har flere eksempler på det. Ingvill Måkestad Bowin var på topp på 800 -og 1500 meter da hun var rundt 30 år, og i fjor nådde Hedda Hynne verdenstoppen i samme alder.

Nå er det nye tider også for jevngamle Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Da er det bare å ta den konkurransen som kommer i OL på to av lekenes mest dopingskandaliserte distanser.

FOTNOTE: Karoline løper OL-kval til 10 000 meter på Bislett til uka. Hun er allerede kvalifisert til Tokyo på 5000 meter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer