Internasjonal idrettsboikott av Russland

Farlig tap for Putin

Avgjørende prestisjenederlag for Vladimir Putin at hans favoritt Jelena Välbe tapte. Nå er russiske sportshelter virkelig ute i kulda.

VIRKELIG UTE: Toppidrett er storpolitikk i Putins Russland. Populære Veronika Stepanova hyllet presidenten sin på den store festen forleden for russiske OL-vinnere. Nå har Russland mistet innflytelsen i internasjonal skisport nettopp på grunn av Putins krig i Ukraina, og det blir lenge før Stepanova og de andre heltene får konkurrere i utlandet igjen. FOTO: Reuters/Sputnik/Mikhail Klimentyev.
VIRKELIG UTE: Toppidrett er storpolitikk i Putins Russland. Populære Veronika Stepanova hyllet presidenten sin på den store festen forleden for russiske OL-vinnere. Nå har Russland mistet innflytelsen i internasjonal skisport nettopp på grunn av Putins krig i Ukraina, og det blir lenge før Stepanova og de andre heltene får konkurrere i utlandet igjen. FOTO: Reuters/Sputnik/Mikhail Klimentyev. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DA den mektige russiske skipresidenten Jelena Välbe ble feid ut av internasjonal sport, opplevde Vladimir Putin sitt hittil største nederlag på idrettsbanen etter invasjonen av Ukraina.

Med en Putin-venn som sjef for den internasjonale skisporten (FIS), hadde russerne forventning om å slå en sprekk inn i den globale idrettsboikotten av landet.

Det var ekstra stas at det kunne skje i langrenn som under sist vinter-OL plutselig ble en av landets mest populære idrettsgrener med Aleksandr Bolsjunov og Veronika Stepanova som de store nasjonale heltene..

Resultatet ble det stikk motsatte:

  • Putins alltid lydige langrennssjef ble ydmyket på FIS-kongressen i Milano i går der hun fikk færrest stemmer av alle i salen og røk rett ut av styret.

Men den fornedrelsen øker forståelsen av at det ikke er noen rask vei tilbake til internasjonal idrett for Russland uten at stormaktens aggressive politikk forandres:

- Det er et vendepunkt at Jelene Välbe ikke ble gjenvalgt til FIS-styret, innrømmer den russiske kommentatoren Elenaa Vaitsekhovskaya som selv er olympisk mester i stup.

PROPAGANDA: Denne videoen får de norske skiskytterne til å reagere. Video: Anton Lier / Rødt Kort. Reporter: Ragna Sandholt. Vis mer

Den rutinerte kommentatoren skjønner hva gårsdagens russiske nederlag vil føre med seg:

- Nå er det lett å forutse hva som kommer til å skje i flere internasjonale idrettsforbund der russere fortsatt har posisjoner, tilføyer hun, og varsler hvordan russerne vil bli feid ut i idrett etter idrett.

Men denne russiske selvinnsikten kommer for seint.

BARE for et par dager siden gikk ryktene om hvordan russerne selv planla et motangrep på Norge. Målet var visstnok å få vekk den norske skipresidenten fra FIS-styre som en takk for sist fordi skilederne våre hadde ledet arbeidet med å få til en internasjonal idrettsboikott av Russland.

De spesielle stemmereglene i sporten med stor innflytelse til vestlige skinasjoner, gjorde det vrient å ramme Norge. Men russerne håpet uansett å få støtte av den tidligere Putin-vennen Johan Eliasch som i fjor overtok som sjef i FIS.

Sånn gikk det så visst ikke.

Jelena Välbe fikk pinlig få stemmer, Erik Røste ble sittende trygt og FIS-president Eliasch opplevde at flere av de viktigste internasjonale skilederne gikk ut av salen i avsky før han som eneste kandidat ble gjenvalgt i vervet.

Da blir det ikke mye hjelp å finne for Putin i skisporten.

DEN Putin-tro Jelena Välbe er selv blant dem som skjønte best hva som skjedde da hun endte desidert sist i avstemningen etter kandidatene fra ikke fullt så kjente skinasjoner som Argentina, Portugal og Libanon:

- La oss ikke gjøre noen fæl tragedie ut av dette, sa hun til hjemlig medier etter nederlaget:

- Alle ser hvor politisert sporten er blitt nå. Jeg trenger ikke å være lei meg. Du må forstå situasjonen. Dette gjelder ikke det at jeg personlig ble nektet gjenvalg. Folk i FIS-styret representerer ikke seg selv, men landet sitt, forklarte hun til de russiske journalistene som ikke kunne fatte at skisporten kastet en olympiamester som etter OL er blitt mer populær i Russland enn noen gang.

Det er bare noen dager siden Välbe ble gjenvalgt til russisk skipresident uten motkandidat, og hyllet som Russlands absolutte beste idrettsleder. Nå var hun sjanseløs internasjonalt fordi hun er tett knyttet til Putin.

Og der fortsetter både Välbe -og Putins problemer i internasjonal idrett.

De to er merket på grunn av hvordan de misbruker en aggressiv, nasjonalistisk russisk elitesport.

DET som skjedde på denne FIS-kongressen viser hvor smittsom denne merkingen er:

  • Putins gjenværende idrettsvenner utenfor Russland står i fare for å falle selv.

Inntil nå har det gamle forholdet mellom FIS-president Johan Eliasch og Putin fått liten oppmerksomhet, men det kan endre seg fort om skipresidentens kritikere fortsetter det opprøret mot denne svenskfødte britiske milliardæren som begynte på gårsdagens kongress.

DER ble riktignok Eliasch gjenvalgt som FIS-president for fire nye år, men valget kunne knapt vært mer dramatisk:

  • Da Johan Eliasch som eneste kandidat fikk 70 av 100 stemmer, hadde delegatene fra flere av de viktigste skinasjonene allerede gått i protest mot hvordan dette valget ble gjennomført.

Fordi den stadig mer omstridte Eliasch var uten motkandidat, ble det forlangt at delegatene i Milano i hvert fall måtte få stemme nei eller blankt.

I forkant av kongressen hadde Østerrike og Kroatia samlet 15 skinasjoner bak dette kravet. Da det ikke ble innfridd, gikk representantene for mange av de største skinasjonene ut av salen før presidentvalget:

- I denne saken er vi ikke i samsvar med demokratiske prosesser. Så jeg ber alle som er enige om å gå ut sammen med meg, sa den tyske delegaten Stefan Schwarzbach.

TYSKLAND er den desidert viktigste nasjonen i internasjonal skisport. Her har tyskerne både Sveits og Østerrike med på laget. Disse store skilandene misliker Eliasch sin nye plan om å la FIS sentralt få overta markedsrettighetene i sporten, og de er redd for hvilke egne baktanker milliardæren har med skiidretten.

En FIS-president i konflikt med de tradisjonelt sterkeste skinasjonene fra Alpene og Norge, kommer til å få trøbbel. I går varslet kritikerne at valget av Eliasch nå vil bli prøvd juridisk i sveitsisk rett etter at 41 prosent av de stemmeberettigete på FIS-kongressen lot være å stemme i presidentvalget.

Den prosessen kommer uansett resultat til å svekke FIS-presidenten. Da blir det også enda vanskeligere for ham å fungere som Putins venn i skisporten.

ALLEREDE før det dramatiske presidentvalget, hadde kritikerne straffet Johan Eliasch ved også å vrake hans amerikanske venn Dexter Paine fra FIS-styret. Det er et varsel om et langvarig internt oppgjør i skisporten.

Nå er russerne satt helt utenfor dette spillet. Neste trekk blir sannsynligvis at utestengelsen av russiske løpere forlenges til den kommende sesongen. Med mindre krigsbildet i Ukraina blir dramatisk forandret.

For etter dette idrettspolitiske nederlaget, er russerne uten innflytelse i internasjonal skisport.

Og det skyldes bare deres egen stygge politikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer