REDDET AV GONGONGEN: Manchester United-supporterne koste seg vel så mye med Fernando Torres' ulykke som med sitt eget lags lykke, da 500-millionersmannen misbrukte en eventyrlig sjanse på stillingen 3-1 til hjemmelaget. Foto:   REUTERS/Phil Noble
REDDET AV GONGONGEN: Manchester United-supporterne koste seg vel så mye med Fernando Torres' ulykke som med sitt eget lags lykke, da 500-millionersmannen misbrukte en eventyrlig sjanse på stillingen 3-1 til hjemmelaget. Foto: REUTERS/Phil NobleVis mer

- Fascinerende å se den intense skadefryden

Torres fikk størst jubel av alle på Old Trafford.

(Dagbladet): «What a waste of money» runget over Old Trafford opptil flere ganger på søndag, uten at noen behøvde å lure på hvem ropene var myntet på.

Da Fernando Torres misbrukte alle sjansers mor etter 84 minutter, på stillingen 3-1 til Manchester United, var decibelnivået blant hjemmefansen neppe lavere enn da Chris Smalling, Nani og Wayne Rooney scoret for de røde.

Ansiktene til supporterne på bildet - for ikke å nevne de mange «wanker»-bevegelsene - forteller det meste om den intense skadefryden som oppsto da 500-millionersmannen bommet på åpent mål.

- Det er retten supporterne har
TV 2-ekspert og tidligere Tottenham-keeper Erik Thorstvedt ser ikke så mye galt med det.

- Det er ganske fascinerende å se på. Man må gjerne være moralsk forarget, men det viser bare menneskers iboende svakheter. Å godte seg over andres fiasko er veldig godt forankret i folkesjelen, og her kommer det tydelig til syne, sier Thorstvedt til Dagbladet.

Han tror ikke reaksjonen ville vært like sterk om det var en annen Chelsea-spiller enn Torres som hadde dummet seg ut. Spanjolens bakgrunn som Liverpool-spiller la selvfølgelig heller ingen demper på United-gleden.

- Nei, du ville nok sett de samme håndbevegelsene, men ikke den samme intense skadefryden. Fansen fikk en mulighet til virkelig å markere avstand mellom Torres og deres egen Rooney. Det er sånn det er, det er en del av pakken, og jeg hisser meg ikke veldig opp over det. Det er den retten de føler de har, når de betaler så mye for en billett. Da har de rett til å heie hemningsløst, og rett til å drite ut motstanderen hemningsløst.

Ble spyttet på
Selv opplevde Thorstvedt å bli spyttet på av Middlesbrough-supportere første gang han spilte en bortekamp i England, og etter det rygget han alltid bak mål de gangene han skulle hente ballen.

De obskøne håndbevegelsene er heller ikke noe nytt fenomen - men etter Torres-missen rykket det tilsynelatende i hendene til halve Stretford End.

- Den symboliserer på en måte at man er lavest på rangstigen, at man ikke kan synke lenger ned, sier Thorstvedt.

Den eneste sanne glede
Førsteamuniensis i idrettssosiologi ved NTNU, Arve Hjelseth, er mer opptatt av å forstå bakgrunnen for det intense supporterengasjementet enn å være moralsk fordømmende overfor skadefro fotballfans.

- Som fotballsupporter vet jeg at jeg kunne gjort lignende ting selv i en sånn masse som fotballsupportere utgjør, sier han til Dagbladet.

FIKK TYN: Fernando Torres måtte tåle tilrop av typen «What a waste of money» og «You scouse bastard» på Old Trafford. Foto: REUTERS/Phil Noble
FIKK TYN: Fernando Torres måtte tåle tilrop av typen «What a waste of money» og «You scouse bastard» på Old Trafford. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer

- Supporterne ønsker å gjøre kampen mest mulig ubehagelig for motstanderlagets spillere, og de vil gjerne trykke folk ned i søla hvis de har mulighet til det. Det heter seg at den ene sanne glede er skadefryd, og dette er et utslag av det. I tillegg er Torres en særlig profilert spiller som har hatt problemer med å score mål det siste halvåret. Du ser tydelig at publikum godter seg, og det er ikke hyggelig for Torres, men det er mer latterliggjørende i positiv forstand enn hatefullt. Hetsen mot ham knytter seg til en situasjon som oppstår spontant: De ser ballen i mål, men reddes av gongongen. Da oppstår slike følelser, sier Hjelseth.

Han trekker fram en observasjon gjort av den engelske forfatteren Nick Hornby, om supporterkulturen på engelske fotballbaner.

- Det som forundret ham mest, da han så sin første Arsenal-kamp på Stamford Bridge, var at ingen rundt ham ga uttrykk for noen form for glede ved å være der. Det så ut som om de hatet hvert øyeblikk. Folk gikk ikke på kamp for å ha det gøy, men for å skjelle ut alt og alle. Og det kunne like gjerne være deres egne spillere som motstanderens spillere.

Hjelseth synes ikke supporternes skadefryd og hån av en motspiller er problematisk, så lenge de holder seg innenfor visse grenser.

- Noen ganger kan det gå over i mer hatefulle former, og det er verdt å diskutere hvor grensa går. Men man fjerner mye ved fotballen om man skal kneble alle uttrykksformer man ikke liker. Fotballen er et lukket univers på det området, sier han.

OGSÅ UPOPULÆR: Wayne Rooney på sin gamle hjemmebane, Goodison Park. Forrige sesong valgte sir Alex Ferguson å skjerme spissen fra gjensynet med Everton-fansen. Foto:   REUTERS/Eddie Keogh
OGSÅ UPOPULÆR: Wayne Rooney på sin gamle hjemmebane, Goodison Park. Forrige sesong valgte sir Alex Ferguson å skjerme spissen fra gjensynet med Everton-fansen. Foto: REUTERS/Eddie Keogh Vis mer