Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fasiten på Rune Ps dommertest

Her er de riktige svarene

(Dagbladet.no): Tidligere toppdommer og nå dommeransvarlig i Norges fotballforbund, Rune Pedersen, har utviklet testen som ble kjørt på alle regionsdommerne foran årets sesong.

Før du leser fasiten kan du ta testen selv.

Riktige svar på Rune Ps test:

1. Ved dropp av ballen ønsker keeper på lag A å delta. Hva gjør du som dommer?

Riktig svar: A. Tillater dette.2. Det er tildelt frispark til lag B rett utenfor motstanderens 16,5-meters felt. Den som tar frisparket vipper ballen til en medspiller med begge beina. Avgjørelse?

Riktig svar: A. Det er lov å vippe - selv med begge bein.3. Du har dømt straffespark til lag B. En medspiller til han som tar sparket plasserer seg i offsideposisjon. Avgjørelse?

Riktig svar: B. Det skal ikke tillates. Alle spillere skal være bak straffesparkmerket.4. En spiller (ikke keeper) på forsvarslaget benytter hånden på ballen innenfor 16,5 meters-feltet. Hva må du vurdere som dommer?

Riktig svar: A. Om det var forsettlig, og dermed straffespark. I tillegg om det var å frata motparten en målsjanse. Da skal det gis rødt kort i tillegg.5. Du beordrer et straffespark om igjen, fordi keeper beveger seg for tidlig. Kan en annen spiller ta sparket?

TESTER DOMMERNE OG DEG: Rune Pedersen var Norges fremste dommer i en årrekke. Her forsøker han å bremse en annen markant personlighet i norsk fotball, Nils Arne Eggen. Foto: Arnt E. Folvik
TESTER DOMMERNE OG DEG: Rune Pedersen var Norges fremste dommer i en årrekke. Her forsøker han å bremse en annen markant personlighet i norsk fotball, Nils Arne Eggen. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Riktig svar: B. Ja.6. En leder/trener gjør seg skyldig i dårlig oppførsel i teknisk område. Redegjør for hva du som dommer må vurdere å foreta deg.

Riktig svar: A. Om du vurderer det slik at vedkommende skal vises bort, gjøres dette. I tillegg må det skrives rapport til kampens myndighet. Vedkommende trener skal ikke kunne kommunisere med laget resten av kampen.7. Et innkast spretter over målvakten og er på vei mot mål. En forsvarsspiller slår ballen med hånden til corner. Avgjørelse som dommer?

Riktig svar: C. Straffespark og gult kort for usportslig opptreden. Ikke rødt kort, da det ikke anses som opplagt målsjanse. Dette fordi det ikke kan scores rett fra innkast.8. En spiller på lag B blir skadet under spillets gang. Hva gjør du som dommer?

Riktig svar: C. Vurderer om spillet kan fortsette, eller stoppes umiddelbart. Deretter, om spiller må behandles for skaden, skal vedkommende ut og komme inn etter første stans i spillet. Unntak er keeper.9. En spiller tar et raskt frispark og lager mål. Dommeren hadde ikke tid til å vise at det var indirekte frispark. Hva gjør du?

Riktig svar: C. Frisparket går om igjen.10. Et innkast utføres feil, men går til en spiller på motstanderlaget. Hva gjør du som dommer?

Riktig svar: C. Stopper spillet. Det gis ikke mulighet til å benytte fordel ved feil innkast. Samme spiller tar innkastet om igjen, men tildeles gult kort. 11. En spiller på lag A er på vei mot motstanderens 16,5-meters felt. Rett utenfor dette feltet blir han taklet ulovlig av motstanderens keeper. Hvilke vurderinger gjør du?

Riktig svar: B. Ulovlig takling gir frispark, tillegg må du vurdere om han skal ha rødt kort for å frata motparten en målsjanse, gult kort for å stoppe en angrepsmulighet eller gult kort for hensynsløs takling.12. Spiller på lag A blir holdt av en spiller på lag B. Hva må du vurdere for å ta den mest optimale avgjørelse?

Riktig svar: B. Holding er frispark. I tillegg må det vurderes om holdingen fratar motparten en angrepsmulighet, om den er grov eller overdreven, eller om overtredelsene gjentas. Er dette tilfelle, gis gult kort. 13. Begge lags keepere har samme farge på trøyen. Hva gjør du som dommer?

image: Fasiten på Rune Ps dommertest


Riktig svar:
A. Lar spillet/kampen fortsette.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media