Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Fastlåst tenking i norsk fotball

BRØNDBY (Dagbladet): - Debatten og tenkningen i norsk fotball er blitt for navlebeskuende. I stedet for å komme videre er man for opphengt i det som var godt på 1990-tallet. Det er faktisk mulig at de gjør noe riktig i utlandet, noe som nordmenn kan lære av, sier Åge Hareide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi møter ham ved Brøndby stadion, et flott og intimt anlegg med plass til nærmere 32000 tilskuere. I området omkring ligger det i alt 19 treningsbaner og en kunstgressbane. Det er i midten av november, og gressteppene er tette, snorrette, irrgrønne og innbydende. Idet Hareide og spillerne løper ut på en av disse mattene for å ta fatt på dagens andre økt, bemerker vi forholdene, og antyder at vi i den norske debatten ikke må glemme den besværlige naturen. Om han ikke er enig i det?

Fordømmende tone

- Selvsagt. Her ligger alt til rette, både i form av anlegg og i form av en tvers igjennom profesjonell og godt styrt klubb. Det er klart at forholdene er på vår plusside, og det er ingen tvil om at norsk fotball har noen betingelser som gjør arbeidet vanskeligere. Likevel synes jeg det er mye å hente ved å rette blikket utover mot andre land og mot de store klubbene. Av og til synes jeg tonen er litt for fordømmende overfor måten det blir spilt på i andre fotballkulturer.

- Men norsk fotball var jo en suksess på 1990-tallet. Er det ikke naturlig å bygge videre på det som da ble oppnådd?

- Det skjedde mye bra i den perioden. Spillestilen var effektiv, og resultatene var gode. Etter hvert har imidlertid motstanderne gjennomskuet den norske stilen og selv blitt flinkere både fysisk og i den kollektive organiseringen. Det synes som om Norge ikke har hatt noe mottrekk, men snarere blitt i samme spor. Nettopp her tror jeg impulser utenfra kan være nyttige.

- Hva savner du?

- Individualistene. De bør få større muligheter. Det er ikke stort nok rom for artistene, den kreative spilleren som kan drible bort en mann eller to og som kan skape noe der og da. Det blir mer i marsjtakt opp og ned på banen. Jeg tror også at en del kan gjøres med mentaliteten. Publikum elsker de gode enkeltspillerne, de får humøret opp, de er folkelige... Det blir kort sagt liv på og rundt banen. Etter Myggen mangler vi slike typer. Du kan selvsagt ikke ha 11 som ham på et lag, men et godt kollektiv tåler noen artister.

Ikke personfokusert

- Er dette en hilsen fra en suksessrik Hareide som fortsatt er med i UEFA-cup?

- Nei, og det er det viktig for meg å presisere. Min kritikk retter seg ikke mot bestemte personer. Det er en oppfattelse av situasjonen og jeg tror det er svært viktig med meningsutveksling, ja, med kritikk og diskusjoner. Det er nesten en forutsetning for at vi skal komme videre. Den norske debatten blir litt for hurtig til et spørsmål om for eller mot den eller den. Også på det viset kan debatten bli kneblet.

- Foran morgendagens kamp mot Esbjerg leder Brøndby med ni poeng til neste lag. Hvorfor kommer suksessen først nå - to år etter at du overtok?

- Det tok litt lenger tid enn jeg regnet med å forme laget etter intensjonene. I tillegg hadde vi mange skader i vårsesongen. Men nå har det løsnet. Jeg er fornøyd med laget. Vi spiller underholdende og effektivt.

Må våge å feile

- For å dyrke fram de gode enkeltspillerne og da helst unge talenter, må de få slippe til, ja, mer enn det, de må kunne feile. Hvordan takler du det?

- Jeg skal medgi at vi står overfor et stort paradoks her. I samfunnet er det jo blitt slik at alt skal være så perfekt, det er en mentalitet der det er koder for å gjøre det riktige og for å oppnå suksess. Idretten og fotballen burde være en motvekt til dette, men også hos oss vil vi gjerne luke bort feil og vi står dermed i fare for å bli preget av de samme negative holdningene som vi ser i samfunnet. Jeg tror det er viktig å innarbeide en trygghet i laget og hos hver spiller som tillater dem å våge å feile. Det handler om å akseptere hverandre og å styrke lojaliteten. Feil er uunngåelig, fotball er nesten basert på feil... I praksis løser vi det ved at vi prøver å flytte sonen for feil til områder hvor de ikke er så farlige, hvor tabbene ikke blir så skjebnesvangre.

- Stadig flere synes å mene at det kan bli for mye fotball... Hvordan er det med deg?

- Det stemmer også i mitt tilfelle, iallfall når det gjelder TV-kamper. Men fotball som fellesskapsopplevelse tror jeg er viktig, akkurat som det betyr mye at folk kommer sammen i teater eller til forskjellige møter.

- Hvordan ser du på rekrutteringen til idretten i et samfunn med TV-spill og et vell av kanaler?

- Akkurat det bekymrer meg. I mine øyne er det først og fremst de unges kreativitet som blir angrepet av alt det ferdigpakkede som de får gjennom for eksempel TV-kanalene og TV-spill. I stedet for å spille fotball selv, kan de gjøre det aleine på en skjerm hjemme. Barn og unge trenger å få utviklet sine talenter, både hver for seg og sammen, det ser ikke ut til at politikerne legger godt nok til rette for det, sier Hareide.

Hele Norges coronakart