Fatemeh er et av Norges største dommertalenter

- Vi blir glade når vi tar riktige avgjørelser.

VIL HA ØKT FOKUS: Fatemeh Zangeneh syns det er viktig å sette fokus på at det er mulig for jenter med innvandrerbakgrunn å lykkes i idrett. Noe hun er et levende eksempel på. Foto: Ørn E. Borgen / AFTENPOSTEN
VIL HA ØKT FOKUS: Fatemeh Zangeneh syns det er viktig å sette fokus på at det er mulig for jenter med innvandrerbakgrunn å lykkes i idrett. Noe hun er et levende eksempel på. Foto: Ørn E. Borgen / AFTENPOSTENVis mer

(Dagbladet): Fatemeh Zangeneh (23) fra Nordstrand i Oslo er et av Norges største dommertalenter. Zangeneh er født i Norge og har foreldre fra Iran. Hun er et eksempel på at det finnes minoritetsjenter i norsk toppfotball.

Selv er hun ikke så begeistret for ordet «minoritetsjenter», om jenter som er født i Norge med utenlandske foreldre.

- Det er litt uheldig å betegne de jentene med innvandrerbakgrunn slik. Det er lettere å si foreldre med innvandrerbakgrunn. Generelt har det vært mye fokus på integrering. Men det å kalle de det (minoritetsjenter jour.anm.) er å sette merkelapp på dem, noe som gir motsatt effekt. Men sånn er det bare. Det er en terminologi som brukes hele tiden. Jeg vet ikke hva som er bedre å bruke. «Norsk person med innvandrerforeldre» kanskje, sier Zangeneh.

- Syns du det er for få personer med innvandrerbakgrunn i toppfotball?

- Ja, jeg syns det er for få. Det syns jeg er trist. Det bør ikke være noe forskjell på jenter født i Norge av utenlandske foreldre, og jenter født med norske foreldre. De er alle norske, sier Zangeneh.

Hun har rett i at det er få jenter med samme bakgrunn som henne i norsk toppfotball. Hun syns det er viktig å sette fokus på at det er mulig for jenter med innvandrerbakgrunn å lykkes i idrett. Noe hun er et levende eksempel på.

Talentprogram Zangeneh er en del av et program i regi Norcore, som hjelper gutter og jenter med utvikling av dommerferdigheter. Det er et ekstra tiltak for å satse på unge dommere over hele landet. Det er én gutt og én jente fra hver dommerkrets som er en del av programmet. Zangeneh er en av disse.

- Det er veldig motiverende å være med på det. Veldig lærerikt, sier Zangeneh.

Hun begynte å dømme da hun var 13-14 år gammel. Hun likte også å spille fotball, men måtte ta et valg.

- Det var på videregående jeg måtte ta valget mellom å spille eller dømme, sier Zangeneh.

Dommer i Toppserien Hun hadde gode venner i dommermiljøet, og god oppfølging fra kretsen. Valget ble derfor dømming, og hun har allerede blitt belønnet med å få dømme fire kamper i Toppserien for kvinner denne sesongen. Debuten kom i kampen mellom Stabæk og Kolbotn.

- Det var utrolig gøy å få oppleve det. Det var en veldig morsom opplevelse. Det er noe annet å dømme en kamp på toppnivå, med andre rammer rundt kampen. Og det gikk greit. Det er selvfølgelig mye å lære. Det er et annet type spill sammenliknet med førstedivisjon for kvinner, sier Zangeneh.

Hun forteller at hun både får mye ris og mye ros. Som oftest er det en god følelse hun sitter igjen med etter en kamp.

- Det er en veldig god mestringsfølelse å dømme. Selv om vi ikke får applaus når vi gjør noe riktig føles det godt. Vi tar flere riktige avgjørelser enn gale. Det folk ikke tenker på er at vi dommere blir glade når vi tar riktige avgjørelser, på samme måte som spillere blir glad over mål eller målgivende pasninger, sier hun.

Dømmer herrer Men det er ikke bare på kvinnekamper hun er å finne. Også i femtedivisjon for menn kan du oppleve å se Fatemeh løpe rundt med fløyta i munnen.

- Det er første gang i år at jeg har dømt herrer. Det er også veldig gøy. Det er litt annerledes. Det er forskjell på kvinner og menn. Du må opptre forskjellig for å skape tillit, sier Zangeneh.

- Hvordan da?

- Det handler om at de ikke er vant til å ha kvinnelig dommer. At herrene har andre forventninger. De har vanligvis herredommere, sier Zangeneh.

- Kunne du tenke deg å dømme i Tippeligaen en dag? Eller være linjedommer der?

- Det har jeg ikke tenkt på før. Det å være assistendommer er en mulighet. Hoveddommer tror jeg ikke er mulig. Ja, det hadde jo vært noe det også. Jeg satser på kvinnefotball med det første. Det er lang vei fra femtedivsjon til Tippeligaen, svarer hun med latteren løst.

Korte mål 23-åringen vil ikke tenke på hvor langt hun kan nå. For henne handler det om å leve i nuet.

- Jeg tenker alltid et skritt av gangen. Det er selvfølgelig noen som motiverer seg med å ha høye ambisjoner. Jeg liker best å se for meg et lite mål av gangen, sier hun.

Dømmingen er ikke noe Zangeneh kan leve av, derfor studerer hun medisin ved siden av.

Ikke glem å stemme på Klubben i ditt hjerte.