- Fatter'n sa jeg måtte jobbe knallhardt for å nå langt

Klokken 04.30 ble Markus Søberg (18) draftet til NHL. 06.00 dro han ut for å trene.

 TYPISK HOCKEYGUTT:  Markus Søberg beskriver seg selv som en typisk hockeygutt. I natt ble han draftet av NHL-laget Columbus Blue Jackets. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
TYPISK HOCKEYGUTT: Markus Søberg beskriver seg selv som en typisk hockeygutt. I natt ble han draftet av NHL-laget Columbus Blue Jackets. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer

(Dagbladet) Siden han var ti år gammel har Markus Søberg (18) jobbet knallhardt mot en ting: NHL-spill.

I natt tok løperen et stort skritt nærmere drømmen. NHL-klubben Columbus Blue Jackets valgte å drafte nordmannen i den sjette runden, som nummer 165.

Draften er når klubbene velger spillere fra årets kull over sju runder. Hvert lag har i utgangspunktet et valg per runde. De dårligste lagene får velge først.

Det ble en lang natt for Søberg. Han hadde fått indikasjoner fra klubbene at han kom til å bli valgt i den tredje runden. Det skjedde ikke. Først klokken 04.30 ble hans navn lest opp. Og klubben var Columbus Blue Jackets. Den samme klubben som draftet Ole Kristian Tollefsen for 11 år siden. Også Espen «Shampo» Knutsen har spilt en rekke NHL-kamper for klubben.

Da Søberg møtte Dagbladet mandag formiddag hadde han fortsatt ikke sovet. Likevel virket han ikke trøtt.

Daglig spiller han på juniorlaget til den svenske eliteserieklubben Frölunda. Der han har bemerket seg både på J18-, og J20-laget. Om han den kommende sesongen spiller i Sverige eller i Nord-Amerika - vet han ikke.

 MARKERT SEG:  Markus Søberg spilte i vinter både for det norske U18-, og U20-landslaget. Foto: Digitalsport.
MARKERT SEG: Markus Søberg spilte i vinter både for det norske U18-, og U20-landslaget. Foto: Digitalsport. Vis mer

- Jeg gjør det klubben vil. Men jeg tror en sesong til i Sverige vil være lurt. Da får jeg forhåpentligvis prøve meg på A-laget og, sier Markus Søberg til Dagbladet.

18-åringen har vokst opp i Oslo kun et par steinkast unna Manglerudhallen. Han tok sine første skøyteskjær i hallen som har fostret et drøss med norske hockeytalenter.

Reiste ut for tidlig Unggutten viste tidlig prov på et stort talent. For Manglerud Star herjet han for ungdomslagene.

- Jeg har alltid vært målrettet. Fatter'n sa til meg at du kan være så god du bare vil, men du kommer deg ikke noe sted uten knallhard jobbing.

Søbergs tidlige talent var det flere som la merke til.

Han fikk tilbud om å reise til svenske Modo som 15-åring. Det ville hans foreldre at han skulle si nei til. Men Markus trosset familiens ønske og reiste over til Sverige.

- Det var nok for tidlig, ler Søberg.

Etter kun noen måneder i Sverige vendte han hjem, og fullførte sesongen i Norge. Så dro han på nytt ut - denne gangen til Göteborg og Frölunda.

Nå håper han å komme seg til AHL (NHLs farmerliga) i løpet av de neste årene.

- Det er veien å gå. Jeg må i igjennom den ligaen. Målet på sikt er å etablere meg i NHL.

Den skøytesterke 18-åringen trekker fram skøyteferdighetene sammen med skuddet som sine største styrker på banen.

Hockeyhistorie Ishockey er et nøkkelord i familien Søberg. Hans storebror Steffen ble draftet til Washington Capitals for to år siden. For første gang i norsk ishockeyhistorie er to brødre draftet til NHL.

 STOREBROR:  Steffen Søberg vokter Vålerenga-buret til daglig og er selv draftet til NHL. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
STOREBROR: Steffen Søberg vokter Vålerenga-buret til daglig og er selv draftet til NHL. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Men jeg skjønner ikke hvor genene kommer fra. Fatter'n slutta tidlig med ishockey, ler Søberg, som tror genene må skyldes sin amerikanske mor.

Nå er han mer motivert enn noen gang for å trene enda mer.

- Jeg elsker å trene. Jeg er en morgenfugl og tar meg helst en økt tidlig. Jeg har trent mye, og kan ikke stoppe nå, forteller Søberg, som er den 19. nordmannen til å bli draftet til NHL.

- Bra klubb I likhet med Markus Søberg ble Ole Kristian Tollefsen draftet til Columbus Blue Jackets for elleve år siden.

- Veldig morsomt for Markus. Han er tøff mentalt og dedikert i treningsarbeidet, sier landslagskapteinen til Dagbladet.

- Columbus er en fin klubb å bli draftet til. De satser på talentene de plukker, føyer Tollefsen til.

Tollefsen har hele tiden vært et forbildet for Søberg. Og da han var i Modo mottok han mange råd fra Tollefsen, som også var i klubben på den tiden.

- Ole Kristian og Mats (Zuccarello red.anm) er begge ydmyke. Folk tror gjerne at de lever på talentet, men de jobber knallhardt hver eneste dag. Jeg lærte mye av de i Modo-tiden, sier stortalentet.

Han har ikke fått pratet med klubben som draftet han enda, og nå er de som avgjør hvor han spiller hockey den kommende sesongen.

 SKRYT:  Ole-Kristian Tollefsen ble selv draftet av Columbus Blue Jackets og skryter av talentet til Markus Søberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKRYT: Ole-Kristian Tollefsen ble selv draftet av Columbus Blue Jackets og skryter av talentet til Markus Søberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer