Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fattige finske jenter

Flere av de finske jentene må betale for å være med i verdenscupsirkuset. Det blir neppe mer penger i finsk skisport til neste år.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Fredag var det gravøl i finsk skisport etter nok en dopingsak. Kaisa Varis hadde avlagt en positiv A-prøve. De finske jentene reagerte med taushet. I går slo Varis' lagvenninner tilbake. På pallen sammen med Bente Skari etter tremila i Kollen sto to finske jenter.

- Vi bestemte oss for å gå med hjertet. For finsk skisport, sier Annmari Viljanmaa.

Dopingskandalen får gedigne konsekvenser for finsk langrenn. Finlands skipresident Seppo Rehunen og visesjef Jari Piirainen er forberedt på å gå av etter skandalen. Herretrener Reijo Jylhä er også lite motivert til å fortsette. Samtidig har finske myndigheter trukket støtten til skiforbundet inntil B-prøven er analysert.

- Det er ikke sikkert vi har penger til å drive elitesatsing i langrenn etter denne sesongen, sier skipresident Rehunen til Dagbladet.

- Urettferdig

Landslaget legges på is etter sesongen. Ledelsen vil bruke tid på å finne fram til en løsning.

- Vi må være tålmodige. Kanskje vil det ta to til tre måneder før beslutninger tas, sier Rehunen.

Løperne er frustrerte. De har slitt med dårlig økonomi helt siden Lahti-VM.

- Vi har slitt med sorg, skuffelser og økonomiske problemer de siste to åra. Det er vi som har måttet betale for at andre har jukset. Nå vil finske myndigheter ta fra oss støtten igjen, sier Viljanmaa.

- Hvordan føles det?

- Det føles veldig urettferdig og vondt.

- Får du bra støtte fra laget denne sesongen?

- Jeg måtte betale 1500 euro (cirka 12000 kroner) for å være med på verdenscupen denne sesongen. Det er ikke akkurat billig.

- Dum

Hun legger ikke skjul på at hun er sint på dem som har stelt i stand dopbråket.

- Det er bittert. Men vi kunne ikke gjort noe annerledes. Hvis hun ikke ønsker å samarbeide, er det lite vi kan gjøre med det, mener Annmari Viljanmaa.

Viljanmaa tok sin første pallplassering i verdenscupen i går. På tredje fulgte Aino Kaisa Saarinen og sjetteplassen gikk til dopingdømte Virpi Kuitunen.

- Jeg er ikke på landslaget og har ingen penger. Derfor har jeg heller ingen problemer, sier Kuitunen, og smiler bredt.

- Det finnes større problemer enn dette, blant annet det som skjer i Irak.

- Hva synes du om det Kaisa Varis har gjort?

- Jeg er veldig overrasket. Jeg vet at jeg er rein og jeg synes hun er dum som ikke har lært.

- Tror du finsk langrenn klarer å komme tilbake etter det som har skjedd?

- Se på resultatlista fra i dag, så kan du trekke din egen slutning.

- Angår ikke meg

Bente Skari lot seg ikke rive med av finske tårer i går.

Skidronningen vant sin første tremil noensinne i går. Den gleden kunne ingen ta ifra henne. Selv om de finske jentene som satt ved siden av henne på pressekonferansen, med tårer i øynene, ble presset til å snakke om doping.

- Det angår ikke meg i det hele tatt, sier Bente Skari.

PÅ PALLEN: Bente Skari gratulerer finske Aino Kaisa Saarinen med tredjeplass på tremila i går. Til høyre Annmari Viljanmaa. - De kom på pallen for første gang begge to og var kjempefornøyde. Da er det synd de må snakke om doping. Den saken tar helt overhånd, mener skidronningen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling