Favoritten som innfridde

Andreas Thorkildsen (24) har for alvor kastet seg inn i norsk idrettshistorie. EM-gullet i Göteborg var en utklassing vi seint vil glemme.

En varm augustkveld i Göteborg, på Nya Ullevi. Andreas Thorkildsen føler forventningspresset men lar det ikke skinne igjennom. 24-åringen tar årets store mål med knusende ro. Han shower. Han smiler. Han ler. Til og med før han har kastet. Han lemner ingen tvil. Spydesset skal ta EM-gullmedaljen han har snakket om hele sesongen. Han åpner likevel beskjedent, med et kast på 82.84. Deretter legger han alt annet til side. Spydene går lengre. Lengre enn den finske rival Tero Pitkämäkis, lengre enn Jan Zeleznys. Lengre enn alles.

Utklassing

Han har allerede vunnet da han kaster for siste gang. Spydet suser av gårde gjennom lufta. Og lander på 88.78. Norsk utklassing. Thorkildsen har de tre lengste kastene i konkurransen.

-  Dette var utrolig godt. Det er en spesiell følelse å vite at du har vunnet. Det er dessuten første gang jeg går inn i et mesterskap som favoritt, og faktisk klarer å vinne, sier han etter seiersrunden.

Thorkildsen tar Norges første EM-gull i friidrett siden 1994.

Mangler VM-gull

Det er bare to år siden han tok OL-gull, da noe mer overraskende. Nå mangler bare VM-gullet, som han kan ta i japanske Osaka til sommeren.

-  Man kan alltid kaste lenger, sier en optimistisk Thorkildsen, som stadig kommer nærmere verdensrekorden til Zelzny på 98.48.

REKORDKAST: Under Bislett Games i 2006 satte Andreas Thorkildsen ny norsk rekord med 91.59. Foto: Arnt E. Folvik
REKORDKAST: Under Bislett Games i 2006 satte Andreas Thorkildsen ny norsk rekord med 91.59. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Andreas Thorkildsen, fra Norge, er i år rangert som verdens beste spydkaster. Hans personlige rekord, Norges lengste spydkast, måler 91.59. En rekord han satte foran sine egne under Bislett Games i sommer. Kastet ble nominert til «årets friidrettsprestasjon» av den internasjonale friidrettsorganisasjonen.

-  Det var moro og overraskende å se resultatet, stråler Thorkildsen til pressen.

Han har kastet lua, men er fremdeles like rolig og mediesky. Han er kanskje ikke som alle andre. Men han vet hva han er god for og trener mer enn noen gang.

-  Han er en fullkommen atlet, konkluderer Thorkildsens trener Åsmund Martinsen.

NB! Thorkildsen vant Folkets Idrettspris etter OL-gullet i Aten for to år siden.FAKTA

Andreas Thorkildsen

Født: 1. april 1982

Gren: Spydkaster

Favoritten som innfridde

Klubb: Kristiansand

Nominert for: EM-gullet i Göteborg og rekordkastet på Bislett.