Favorittene taper i Paris

De første overraskelsene i French Open er et faktum. Venus Williams og Amelie Mauresmo er ute av turneringen i første runde.

Mauresmo var en av de største favorittene i French Open, og hun var franskmennenes hjemmehåp. Det var tyske Jana Kandarr som slo franske Amelie Mauresmo med settsifrene 7-5, 7-5. Mauresmo er rangert som nummer fem i verden, og hun var blant de aller største favorittene i dameturneringen i Paris. Egentlig skulle ikke den franske spilleren møtt Kandarr, men etter at Lindsey Davenport trakk seg fra turneringen i går kveld på grunn av et vondt kne, rykket Mauresmo opp på seeding, og måtte møte den tyske jenta.

Hardere og bedre

Kandarr, som er rangert som nummer 60 i verden, var klart best hele veien. Hun servet bedre og hardere. Hun hadde mer fart i bena, og spilte mer ved nettet enn motstanderen. I tillegg gjorde hun færre feil, og fikk inn flere serveess.

Like stor er nyheten om at Venus Williams, en av de to søstrene med flettet hår, ble slått ut i dag av Barbara Schett fra Østerrike. Hun er rangert som nummer 24 i verden, har møtt Williams fire ganger før _ og tapt hver gang. Andreseedede Williams ble danket ut med settsifrene 6-4, 6-4. Williams overlevde tre matcballer, men gjorde en utilgivelig feil på den fjerde.

Williams vant både Grand Slam i Wimbldeon og US Open i fjor, men i Paris lykkes hun ikke som singlespiller. Både Williams og 21 år gammel Mauresmo var hoved-utfordrere til Martina Hingis, som er toppseedet i turneringen.

Liten motstand igjen

Mauresmo skulle sikre Frankrike tittelen, etter at hennes landskvinne Mary Pierce trakk seg fra turneringen på grunn av skade. Pierce vant i fjor. Nå virker det som om Martina Hingis fra Sveits kan få en enkel jobb med å vinne hele turneringen. Den største motstanderen blir Jennifer Capriati fra USA, som vant Australian Open i januar. Men det var på et annet underlag enn grusen i Paris. Se også opp for den unge utfordreren Jelena Dokic fra Jugoslavia. I dag nullet hun motstanderen sin Ardriana Gersi i første runde.

Satt på plass av Pless

Amerikanske Jan-Michael Gambill, som ble rundspilt av Christian Ruud nylig, sliter på grus. I dag røk han ut av turneringen som 15. seedet blant herrene. Det var danske Kristian Pless som slo Gambill. Pless ble selv klar for turneringen gjennom kvalspill. Dansken vant med settsifrene 4-6, 6-2, 6-4, 7-5. Gambill er rangert som nummer seks i verden, men er ingen stor grusspiller.

Greit videre

De andre seedede spillerne som har vært i aksjon i dag har klart seg bra, og levd opp til favorittstempelet. Her følger et utdrag av de viktigste resultatene.

Herrer:

Gustavo Kuerten (BRA) (1) - Gullermo Coria (ARG) 6-1, 7-5, 6-4

Lleyton Hewitt (AUS) (6) - Paul-Henri Mathieu (FRA) 7-6 (2), 4-6, 6-3, 6-2

Yevgeny Kafelnikov (RUS) (7) - Federico Luzzi (ITA) 6-3, 6-3, 6-4

Tim Henman (GBR) (11) - Tomas Behrend (GER) 6-1, 6-4, 5-7, 6-0

Kristian Pless (DEN) - Jan- Michael Gambill (15) 4-6, 6-4, 6-2, 7-5

Kvinner:

Barbara Schett (AUT) - Venus Williams (2) (USA) 6-4, 6-4

Jana Kandarr (GER) - Amelie Mauresmo (5) (FRA) 7-5, 7-5

Kim Clijsters (BEL) (12) - Maria-Emilia Salerni (ARG) 6-3, 6-4

Justin Hening (BEL) (14) - Asagoe Shinobu (JPA) 6-3, 6-2

Jelena Dokic (15) (YUG) - Adriana Gersi (CZE) 6-0, 6-0

UTE Kort Paris-tur for Venus Williams. Hun røk ut i første runde.
JUBLET: Tyske Jana Kandarr røk ut i første runde i fjor, men i år banket 24-åringen favoritten Mauresmo, og er klar for andre runde.
SØRGET: Franske Amelie Mauresmo trodde hun lett skulle slå motstanderen Jana Kandarr. Derm tok hun feil. Foto: SCANPIX/AP