DEN STØRSTE FAVORITTEN: gul trøye er det eneste som betyr noe for tyskeren Tony Martin på hjemmebane i Düsseldorf. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay
DEN STØRSTE FAVORITTEN: gul trøye er det eneste som betyr noe for tyskeren Tony Martin på hjemmebane i Düsseldorf. Foto: REUTERS/Wolfgang RattayVis mer

Tour de France 2017:

Favorittene til å vinne den første etappen av årets Tour de France

I potten ligger den gule ledertrøya.

(procycling.no): Lørdag 1. juli kl. 15.15 går startskuddet i årets Tour de France.

Rittet åpnes med en 14 km lang tempoetappe langs Rhinen i den tyske byen Düsseldorf.

I potten ligger den gule ledertrøya, som etappevinneren får bære på den andre etappen fra Düsseldorf til belgiske Liege.

Her følger en oversikt over de fem heteste kandidatene til å stikke av med seieren på den første etappen av årets Frankrike Rundt.

1. Tony Martin (Katusha-Alpecin)

KATUSHA-ALPECIN: Tony Martin kjører på lag med Alexander Kristoff under Tour de France. FOTO: REUTERS/Benoit Tessier
KATUSHA-ALPECIN: Tony Martin kjører på lag med Alexander Kristoff under Tour de France. FOTO: REUTERS/Benoit Tessier Vis mer

- Når jeg forestiller meg selv på podiet i Tour de France, er det egentlig bare i gul trøye, fortalte den firedoble tempoverdensmesteren til ZDF forrige uke.

32-åringen fra Cottbus er utvilsomt den største favoritten til å vinne den 14 kilometer lange individuelle tempoetappen på hjemmebane.

Selv om seieren har uteblitt denne sesongen, er Der Panzerwagen likevel den største favoritten til å vinne i Düsseldorf.

På sitt nye lag har tyskeren brukt utallige timer på temposykkelen for å kunne ikle seg det gjeve plagget for andre gang i karrieren.

2. Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo)

ROGLIC: Det har blitt mange turer på podiet for sloveneren denne sesongen. Her fra Baskerland Rundt. Foto: AFP PHOTO, CESAR MANSO
ROGLIC: Det har blitt mange turer på podiet for sloveneren denne sesongen. Her fra Baskerland Rundt. Foto: AFP PHOTO, CESAR MANSO Vis mer

Med seier på tempoetappen under fjorårets Giro d’Italia introduserte den tidligere skihopperen fra Slovenia seg for det internasjonale sykkelpublikumet.

Under årets sesong har sloveneren, som har hoppet 183 meter på ski, vunnet tre individuelle temporitt, I ZLM-tour, Baskerland Rundt, og sist men ikke minst i Romandiet Rundt, hvor Richie Porte ble nummer to.

I forkant av rittet har LottoNL-Jumbo-rytteren røpet at det er først og fremst etappeseier som gjelder under årets Tour.

Det er meget sannsynlig at Roglic når målet sitt allerede lørdag ettermiddag.

3. Richie Porte (BMC Racing Team)

RICHIE PORTE: På plass i Düsseldorf. FOTO: REUTERS/Benoit Tessier
RICHIE PORTE: På plass i Düsseldorf. FOTO: REUTERS/Benoit Tessier Vis mer

Formen til den 32 år gamle australieren har vært upåklagelig denne sesongen.

Under oppkjøringsrittet Critérium du Dauphiné overbeviste den tidligere Team Sky-rytteren fra Tasmania ved å slå verdensmesteren Tony Martin over 23 kilometer tempo.

Den lille australieren er ikke bare en av favorittene til å vinne tempoetappen i Düsseldorf. Flere bookmakere holder BMC-rytteren som favoritt til å vinne hele Tour de France.

(NB! Det er meldt regnbyger i Düsseldorf lørdag ettermiddag. Såpeglatte veger kan sørge for at sammenlagtfavoritten Porte kjører ekstra forsiktig i den tekniske løypa).

4. Stefan Küng (BMC Racin Team)

STEFAN KÜNG: fra Sveits Rundt tidligere i juni. Foto: Tim de Waele
STEFAN KÜNG: fra Sveits Rundt tidligere i juni. Foto: Tim de Waele Vis mer

Et ubeskrevet blad for mange, men under årets sesong har sveitseren imponert stort på temposykkelen.

23-åringen fra St. Gallen ble nummer to på begge tempoetappene under Sveits Rundt, kun slått av overlegne Rohan Dennis, som ikke stiller til start i årets Tour.

Stortalentet, som har aner fra Liechtenstein, har allerede rukket å bli en viktig del av den suksessfulle lagtempotroppen til BMC Racing Team.

På to forsøk har Tour de France-debutanten fått med seg både gull og sølv fra lagøvelsen i VM.

På den første etappen av årets Tour er Küng en outsider, men det vil likevel ikke være sjokkerende om BMC-rytteren ikler seg gult etter lørdagens etappe.

5. Marcel Kittel (Quick-Step Floors)

MARCEL KITTEL: Her fra Amgen Tour of California. Foto: Bryn Lennon/Getty Images/AFP
MARCEL KITTEL: Her fra Amgen Tour of California. Foto: Bryn Lennon/Getty Images/AFP Vis mer

Det tyske fartsfenomenet er først og fremst med til Tour de France for å vinne spurtetappene.

Det er likevel ikke utelukket at Quick-Step Floors-rytteren smeller til allerede på tempoetappen i Düsseldorf.

I karrierens spede begynnelse var det på temposykkelen 29-åringen gjorde seg bemerket. Siden den gang har han glimtet til nå og da, men mangler enda toppresultater på tempo.

Jo kortere etappe jo bedre, for den kraftfulle spurteren, som totalt står notert med ni etappeseire i Frankrike Rundt. 14 kilometer skal på en god dag være innenfor tyskerens rekkevidde.

Men gul trøye på hjemmebane som premie er det ikke utenkelig at superstjernen kriger seg inn til seier på rittets første etappe.

(Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no).