- Favorittstempelet har gjort oss litt passive

Patrick Thoresen om VM-starten.

DER SATT DEN! Patrick Thoresen (t.h.) innrømmer at han var frustrert før vinnermålet mot Danmark. Her jubler han etter avgjørelsen søndag kveld. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix
DER SATT DEN! Patrick Thoresen (t.h.) innrømmer at han var frustrert før vinnermålet mot Danmark. Her jubler han etter avgjørelsen søndag kveld. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB ScanpixVis mer

STOCKHOLM (Dagbladet): Norge har startet VM med to strake seirer, og står med de seks poengene som var nødvendig for å kunne drømme om en ny kvartfinale.

Spillemessig har Norge vært et godt stykke unna toppnivået fra VM i fjor, og kampene mot Slovenia og Danmark var nervepirrende til siste sekund.

Det gode spillet i de foregående turneringene har gitt Norge et uvant favorittstempel. Det har hemmet dem litt, sier lagets største stjerne Patrick Thoresen.

- Det har helt klart vært litt spesielt. Jeg tror alle gutta har kjent litt på det at vi har måttet vinne, og det har hevet skuldra våre og gjort oss litt passive, egentlig, sier han til Dagbladet.

Var frustrert I kampen mot Danmark ble Thoresen matchvinner like før slutt med en scoring som kan vise seg å bli gull verdt. 29-åringen innrømmer at det var mye frustrasjon som kom ut da pucken traff nettmaskene.

I VM i fjor var Thoresen mesterskapets nest beste poengplukker. I år har verken han eller rekkekameratene hatt den samme flyten.

- Den satt langt inne. Rekka vår har ikke vært helt der vi skal være, spesielt etter de to målene som kom mot Danmark da vi var utpå. Vi følte litt skyld overfor resten av laget. I fjor gikk alt veldig enkelt, og jeg snakket om før turneringen at det ikke er sikkert man har samme flyten. Det må man være forberedt på, hvis ikke blir man jævlig skuffa. Frustrasjonen kommer uansett om man er forberedt eller ikke. Det som gjør meg glad er at andre på laget har steppet opp og vist vei, sier Thoresen og trekker fram Olimb-brødrene Mattis og Ken-André i tillegg til Anders Bastiansen som har scoret tre av Norges seks mål i VM så langt.

- Anders har scoret mange viktige mål for oss så langt, og det viser bredden vi har.

Likevel: Å ha seks poeng etter å ha vært under pari i to kamper viser hvor langt hockeylandslaget har kommet.

- Det er en styrke vi har opparbeidet de siste åra, og det tar vi med oss.

- Deilig å ikke være favoritt mot Canada?

- Ja, litt, faktisk. Nå har vi ikke noe press på oss, sier Thoresen.

- Har underprestert I tillegg har Sveits satt et enormt press på Norge. Norges hovedrival i kampen om den fjerde og siste kvartfinaleplassen har hatt en helt utrolig start på VM. De står med åtte poeng etter å ha slått Sverige, Canada (Sveits fikk to av tre poeng etter å ha vunnet på straffeslag, red. anm.) og Tsjekkia.

De oppsiktsvekkende resultatene gjør at Norge nå er helt avhengig av å slå Sveits og Hviterussland, samt muligens slå Canada, Sverige eller Tsjekkia.

Thoresen sier han har ventet på at Sveits skulle ta det siste steget opp i verdenseliten.

- Sveitserne har tatt skalpen på de store nasjonene i ti år nå, og jeg har ventet på at de skal begynne å komme til semifinalen, og kanskje også kjempe om finaleplass. Men de har stått litt stille. De har fortsatt å slå de store nasjonene, men slitt litt mer mot de mindre når de må styre kampene.

Landslagssjef Roy Johansen peker på at Sveits har vært veldig bevisste på spillerutvikling i mange år, og at de nå høster fruktene av det.

- De har underprestert i to år, og vært litt uheldige. De har masse bra spillere, og er en stor hockeynasjon. De er helt i verdenstoppen når det gjelder spillerutvikling, og har bare tre utlendinger per lag i hjemlig serie. De jobber veldig målrettet med yngre spillere, og har heltidsansatte trenere på aldersbestemte landslag. De får fram gode spillere hele tiden. Det gir også utslag på A-landslaget, sier han til Dagbladet.

Tirsdag kveld møter Norge stjernegalleriet til Canada. Da må de klare seg uten kaptein Ole-Kristian Tollefsen og Marius Holtet. Begge fikk en kamp utestengelse etter det VMs disiplinærkomité mente var grisetaklinger mot Danmark.