- FBI etterforsker Blatter

Hevder FIFA-toppen er på FBI-radar.

Sepp Blatters dager som FIFA-president er talte, men flere kilder opplyser at sveitseren nå er på FBIs radar.

Mange fotballedere jubler etter avgjørelsen hans. Blatter ønsker en ekstraordinær kongress der hans etterfølger velges blant de 209 medlemslandene.

Sveitseren kan få en kamp på andre arenaer framover. Både Reuters, New York Times og ABC News får bekreftet fra anonyme kilder at han er under etterforskning av FBI.

FBI har foreløpig ikke vært villig til å kommentere opplysningene.

Prins Ali klar Tirsdag ble det også klart at prins Ali bin al-Hussein av Jordan stiller som presidentkandidat i FIFA. Det var han som utfordret Blatter i forrige uke.

Ali er ifølge nyhetsbyrået AFP også innstilt på å hoppe inn i rollen umiddelbart dersom FIFA ønsker det i en overgangsfase.

Kort etter nyheten sa Englands fotballpresident Greg Dyke at dette var «en stor dag for fotballen».

UEFA-president Michel Platini kalte Blatters avgjørelse for «vanskelig, modig og riktig».

- Jeg er både overrasket og veldig glad. Dette vil helt sikkert sette fart i reformprosessen i FIFA, sa Norges fotballpresident Yngve Hallén til NTB.

Blatter (79) overrasket mange under en hasteinnkalt pressekonferanse tirsdag. Sveitseren ble nylig valgt til en femte periode, men motstanden mot ham var stigende.

Ferskt Blatter vil ha en ny kongress så fort det lar seg gjøre. Der vil et nytt ansikt overta plassen Blatter inntok i 1998.

Kongressen kan tidligst skje i desember i år, men det vil ifølge FIFA ikke dra ut lenger enn til mars neste år før valget er gjennomført.

- De siste 40 årene av mitt liv har jeg jobbet tett med denne flotte idretten og FIFA. Da jeg stilte til et nytt valg, trodde jeg det var til det beste for fotballen, sa Blatter før han la til at han «ikke hadde støtte verden rundt blant supportere, spillere og klubber».

- Jeg føler ikke at jeg har mandatet fra hele verden. Valget er over, men FIFAs utfordringer er ikke det. FIFA trenger en dyptgående rekonstruksjon, sa Blatter.

Nei Det var en halvt slagen Blatter som sto på podiet tirsdag. Han har vært under voldsomt press de siste dagene.

I TRØBBEL?: Sepp Blatter er ferdig som FIFA-president, men han skal nå være på FBIs radar. Foto: FP PHOTO / FABRICE COFFRINI
I TRØBBEL?: Sepp Blatter er ferdig som FIFA-president, men han skal nå være på FBIs radar. Foto: FP PHOTO / FABRICE COFFRINI Vis mer

Han vant førsterunden 133-73 i valget fredag. Så ga prins Ali opp.

Men i kulissene fortsatte det å koke. Nye avsløringer om FIFA-folk med mulige økonomiske misligheter på seg, har kommet opp hver dag siden.

Norge var blant landene som stemte mot Blatter under presidentvalget forrige uke.

Det internasjonale fotballforbundet har vært i hardt vær de siste dagene. Flere FIFA-medlemmer er siktet for grov korrupsjon.

Det er også mistanke om betaling under bordet ved tildelingen av VM-sluttspillene i 2018 og 2022.

Både FBI og sveitsisk politi var innblandet under FIFA-kongressen forrige uke. Da ble flere FIFA-representanter anholdt.

Blatter ville ikke svare på spørsmål tirsdag. Han forlot salen etter sin redegjørelse.

(NTB)