FÅR KRITIKK: Den skotske gravejournalisten Andrew Jennings mener NFF burde stemt mot FIFA-president Sepp Blatter for lenge siden. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FÅR KRITIKK: Den skotske gravejournalisten Andrew Jennings mener NFF burde stemt mot FIFA-president Sepp Blatter for lenge siden. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

FBI-hjelper raser mot NFFs «skammelige» opptreden

- Det norske folk må kreve at lederne blir sparket.

(Dagbladet): Den anerkjente skotske journalisten Andrew Jennings har i en årrekke undersøkt og avdekket krtikkverdige forhold i FIFA. I 2006 ga Jennings blant annet ut boka «FOUL! The Secret World of FIFA: Bribes, Vote-Rigging and Ticket-Scandals». 

I går fortalte Jennings Dagbladet hvordan han har hjulpet FBI med etterforskningen som førte til siktelse mot 14 FIFA-topper. Og nå raser skotten mot Norges Fotballforbund. Grunnen er at NFF-president Yngve Hallén stemte på omdiskuterte Sepp Blatter ved presidentvalget i 2011 og åpner for å gjøre det samme i morgen.

- Norges Fotballforbund har alltid støttet Blatter på en skammelig måte. Det norske folk må si til lederne sine at nok er nok og kreve at hele gjengen blir sparket, tordner Jennings overfor Dagbladet.

- Det er en skam Både det sveitsiske og amerikanske justisdepartementet etterforsker FIFA-delegater på bakgrunn av mistanke om korrupsjon, svindel og hvitvasking datert helt tilbake til starten på 1990-tallet. Sju FIFA-topper er foreløpig arrestert, mens ytterligere sju er siktet.

Myndighetene i Sveits har også offentliggjort at de undersøker FIFAs tildeling av VM til Russland i 2018 og Qatar i 2022, med mistanke om lovbrudd.

Ifølge rapporter fra Qatar dør det i tillegg én fremmedarbeider i forbindelse med byggingen av stadionanlegg og infrastruktur annen hver dag.

Jennings mener grunnene er mange til at den norske fotballdelegasjonen som er på plass i Zurich må ta et prinsipielt standpunkt.

- Norge har ikke gjort annet enn å smiske med Blatter. Det er en skam, hevder skotten.

- Gjennomsyret av korrupsjon Sondre Kåfjord var norsk fotballpresident fra 2004 til 2010 og satt i FIFAs etiske komité for inntil fire år siden. Han har vært en åpen kritiker av Blatter, og var blant annet med på granskninger som førte til at tidligere visepresident Jack Warner og styremedlemmet Mohammed Bin Hamman ble utestengt på livstid fra FIFA grunnet korrupsjon.

-SKAMFULLT: Det sier Andrew Jennings om Norges Fotballforbund støtte til Sepp Blatter. Foto: Scanpix
-SKAMFULLT: Det sier Andrew Jennings om Norges Fotballforbund støtte til Sepp Blatter. Foto: Scanpix Vis mer

I går slo Kåfjord fast overfor Dagbladet at FIFA er gjennomsyret av korrupsjon. 

- Det er relativt kraftig. Det gjelder folk fra alle verdensdeler utenom Europa. Det sitter dypt.

På spørsmål om hva han synes om Jennings påstander, svarer den tidligere NFF-presidenten slik: 

- Jeg vet hvor jeg sto selv. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier Kåfjord.

Dagbladet har vært i kontakt med Yngve Hallén, men NFF-presidenten ønsker ikke å kommentere utspillet fra Jennings.