Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

FBI mistenkte at mafia sto bak Muhammad Alis legendariske seier

Boksekampen mot Sonny Liston for 50 år siden har blitt kåret til et av århundrets beste idrettsøyeblikk.

FIKSET? FBI mistenkte at kampen mellom Muhammad Ali og Sonny Liston kan ha vært fikset. Foto: AP Photo/John Rooney/NTB Scanpix
FIKSET? FBI mistenkte at kampen mellom Muhammad Ali og Sonny Liston kan ha vært fikset. Foto: AP Photo/John Rooney/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For 50 år siden sjokkerte Muhammad Ali en hel verden da han beseiret verdensmesteren Sonny Liston, en av de mest fryktede og sterkeste tungvekterne i boksehistorien.

Ingen ga Ali en sjanse mot Liston i boksekampen som skjedde i Miami 25. februar 1964, og Sports Illustrated har kåret kampen som et av århundrets beste idrettsøyeblikk.

FBI mistenkte kampfiksing Men hva om den legendariske seieren ikke var som historien tilsa?

Det spørsmålet stiller den amerikanske avisa The Washington Times, som har fått ut flere tiår gamle dokumenter fra FBI.

Dokumentene viser at FBI mistenkte at kampfiksing kunne være en faktor, og knyttet det hele til Las Vegas-mafiaen og den mafia-tilknyttede Ash Resnick, som hadde bånd til Liston.
Sensitive dokumenter The Washington Post bemerker at etterforskningen aldri ble fullført, og at de dermed ikke gir noe endelig svar.

I dokumentene er det ingenting som tyder på at Ali var med, eller visste om, eventuell kampfiksing.

Avisa bemerker at dokumentene var så sensitive at de var adressert direkte til daværende FBI-direktør J. Edgar Hoover.

FBI skal hatt mistanke om at mafia-tilknyttede Ash Resnick drev med omfattende kampfiksing av boksekamper.

Oppsiktsvekkende avhør The Washington Times omtaler også et avhør med Houston-gambleren Barnett Magids, som skal ha pratet med Resnick før kampen.

I dokumentet står det at Resnick introduserte Magids for Sonny Liston på et mafia-kontrollert kasino kalt Thunderbird. En uke før kampen skal Magids ha blitt invitert til kampen, noe Magids sa ja til.

Dette ble senere avlyst, men i en telefonsamtale noen dager før kampen spurte Magids hvem Resnick likte av de to bokserne. Da svarte Resnick at Liston kom til å vinne.

- Visste at Liston kom til å tape Men samme dag som boksekampen sa Resnick at Magids ikke måtte vedde på kampen, og at han ville forstå om han se kampen på TV.

«Magids så kampen på TV og forsto umiddelbart at Resnick visste at Liston kom til å tape».

Dokumentene bemerker at en artikkel i Sports Illustrated framstilte Resnick som en stor tapet fordi han støttet Liston.

«Senere fortalte innsidere til Magids at Resnick og Liston begge hadde tjent over én million dollar på å vedde mot Liston, og at magasinartikkelen ble regnet som et godt dekke.»

Tapte med vilje? The Washington Times bemerker at det ikke er et absolutt bevis for at Liston tapte med vilje, men det var nok til at FBI fortsatte sin etterforskning og mistenkte at Resnick sto bak kampfiksing.

Resnick døde i 1989 og Liston døde av en overdose i 1970. Muhammad Ali (72) lever, men med svekket helse. Han har ikke besvart The Washington Times forespørsler.

LEGENDE: Her poserer Mohammad Ali sammen med The Beatles. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
LEGENDE: Her poserer Mohammad Ali sammen med The Beatles. Foto: AP Photo/NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart