FBI: Norskamerikanske brødre sto bak voldelig internasjonal gambling-ring

Koordinert aksjon i California og Norge i dag.

TILTALT: Ifølge FBI har to norskamerikanske brødre, som i Norge er registrert på adresser på Bygdøy og i Tvedestrand, styrt en internasjonal illegal gamblingorganisasjon. I dag gikk FBI til aksjon.
TILTALT: Ifølge FBI har to norskamerikanske brødre, som i Norge er registrert på adresser på Bygdøy og i Tvedestrand, styrt en internasjonal illegal gamblingorganisasjon. I dag gikk FBI til aksjon.Vis mer

(Dagbladet): Politiet tror to norskamerikanske brødre står bak den illegale gamblingringen, som FBI slo til mot i dag. Totalt er 18 personer tiltalt i saken. 14 personer ble i dag arrestert i California og én av de to norskamerikanske brødrene ble pågrepet i Tvedestrand. Den andre broren skal være arrestert i Lima, Peru, mens to av de tiltalte fortsatt skal være på frifot.

Agder politidistrikt og Økokrim bekrefter overfor Dagbladet at de har bistått FBI i saken, men kan ikke gi ytterligere kommentarer.

De to brødrene skal ifølge FBI ha opprettet selskapet Macho Sports og så flyttet selskapet til Peru. Den ene broren, en 40-åring fra Tvedestrand, sto i 2011 registrert med 16 millioner i formue men bare snaut 300 000 i inntekt.

Broren, en 42-åring bosatt på Bygdøy og i Tvedestrand, hadde i 2011 en formue på 13,4 millioner, og en inntekt på drøyt 200 000. De tidligere årene hadde han enda lavere inntekt.

Brutale metoder Ifølge FBI har Macho Sports mottatt millioner av dollar fra gamblere i San Diego og Los Angeles de siste årene.

Ifølge tiltalen har de norskamerikanske brødrene tatt imot veddemålene via telefon i Lima, Peru.

Organisasjonen skal ha brukt svært brutale metoder for å kreve inn spillegjeld.

«Organisasjonen sørget for rask betaling av spillegjeld gjennom bruk av trusler, frykt og vold, og igjennom å pleie et rykte om at de ville ty til vold mot kunder som ikke beltalte», skriver FBI.

Stor organisasjon I Lima i Peru skal de to Tvedestrand-mennene ha hatt flere telefonbetjenter og mellomledere ansatt, ifølge FBIs siktelse.

Macho Sports hadde også flere bookmakere - deriblant to amerikanere som nå er siktet i saken - som hadde som jobb å hyre kunder, betale ut gevinster og kreve inn tapte beløp.

Disse var ifølge FBI på toppen av en liten pyramide internt i selskapet, der flere bookmakere var organisert fra høyt til lavt nivå.

Nederst i bookmaker-pyramiden var såkalte løpegutter, «runners», som var de som faktisk pleiet kontakt med kundene.

- Disse var svært aggressive mot kundene, spredte frykt og utsatte kundene for trusler og vold, ifølge FBI.

FBI mener Macho Sports i utstrakt grad trikset med innbetalinger gjennom å la disse bli sluset til andre selskaper, som ved første øyekast ikke hadde noe med de norske brødrene å gjøre. Seinere innkasserte så brødrene pengene uten at myndighetene - til nå - ante noe om handelen.

Lovbruddene grupperingen er anklaget for har en strafferamme på 20 års fengsel.

Det er beslaglagt eiendeler til en verdi av rundt 30 millioner kroner (5 millioner dollar)