MONEYBALL-SUKSESS:  FC Midtjylland er bygget opp på Moneyball-prinsippet. Torsdag kveld slo de Manchester United. Foto: NTB Scanpix.
MONEYBALL-SUKSESS: FC Midtjylland er bygget opp på Moneyball-prinsippet. Torsdag kveld slo de Manchester United. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

FC Midtjylland bruker «Moneyball»-metoden med suksess

Slik gikk til topps på rekordtid.

(FourFourTwo): Midtjylland sjokkerte Fotball-Europa da de i går snudde kampen og slo Manchester United. Den danske klubben som til vanlig terger Ståle Solbakkens F.C. København har bygget opp klubben på en helt annen måte.

Det er nå 18 måneder siden Matthew Benham introduserte sine analytiske funn til en liten dansk klubb som aldri hadde vunnet noe. I fjor vant de ligaen for første gang.

Benham tjente millioner på sitt selskap som brukte matematiske metoder til å forutse fotballkamper. Senere har han tatt i bruk metoden i klubber.

- Vi har ikke tatt en eneste dårlig avgjørelse siden vi fikk Matthew Benhams tall, sa FC Midtjylland-trener Glen Riddersholm til FourFourTwo forrige sommer.

Noen uker seinere sluttet han etter en intern krangel med ledelsen. Fansen var i harnisk, Champions League-spillet glapp i siste runde og folk spurte seg selv, hva nå? 

Var Moneyball-metoden en sesong med flaks? Holdt Midtjylland nå på å kollapse etter en magisk sesong?

Historien bør være kjent nå. Brentford-eier Matthew Benham kjøpte Midtjylland. Utnevnte Rasmus Ankersen til styreformann, og bygget lagets spill og overgangspolitikk på statistikk. Det betalte seg med klubbens første seriegull i historien.

Moneyball-metoden er kjent fra filmen «Moneyball» med Bratt Pitt i hovedrollen. Der spiller han sportsdirektøren Billy Beane som revolusjonerte baseball ved å bruke databaserte analyser til å hente spillere framfor speiding.

Krise eller muligheter? Moneyball-effekten ble diskutert rundt omkring hele Europa. Ankersen forklarte det forrige sommer: Midtjylland måtte være smartere hvis de skulle passere større klubber.

Men det var trøbbel i paradis da Riddersholm forsvant. Det kom fram at trener Riddersholm og sportsdirektør Claus Steinlein hadde vært uvenner ganske lenge. Rykter ville ha det til at hele trenerteamet kom til å følge med Riddersholm ut døra.

- Da Matthew Benham og jeg kom til klubben i fjor sommer, visste vi at det var en konflikt, sa Ankersen til den danske avisa Politiken.

- Vi prøvde å løse den, men omsider nådde den punkt hvor det ikke var mulig.

Riddersholm var populær blant fansen. Ankersens neste steg var å skrive et åpent brev til fansen.

- Først vil jeg understreke at det er alt annet enn kaos i klubben. Faktisk, går vi inn i klubbhistoriens mest spennende måneder, skrev han.

Ankersen hadde nok rett. For i dansk fotball var det et mulig troneskifte på gang. Siden Superligaen så sitt lys i 1991, har bare F.C. København og Brøndby klart å vinne ligaen to eller flere ganger på rad. Et av de to hovedstadsklubbene har endt øverst 16 av 25 ganger.

Kan Midtjylland endre dominansen? Det virket ikke umulig. Riddersholm ble erstattet med Jess Thorup, mannen som ledet Danmark U21 til semifinalen i EM (Thorup spilte også en halv sesong for HamKam). Det startet bra. Midtjylland slo ut Southampton da de kvalifiserte seg til Europa League.

I gruppespillet endte de over Club Brügge og Legia Warszawa da de tok seg videre. United i 32-delsfinalen er trolig klubbens største kamper. I den hjemlige ligaen jager de Ståle Solbakkens F.C København. Nordmannen har snakket varmt om Midtjyllands reise, og han er klar på at Midtjylland ikke lenger kan bli sett på som en talentfull klubb.

- Endringene på ledersiden har hatt stor betydning. Riddersholm var en akademiker, men med Ankersen og Benham har klubben endret seg. Det er ingen talentfabrikk lengre. Det er et internasjonalt snitt over klubben nå, sier Solbakken til Jyllands-Posten.

Henter fra utlandet Og det har Solbakken rett i. Da Tipsbladet skulle gjøre sin analyse av klubben, fant de ut at Midtjylland hadde stoppet å rekruttere egenutviklede spillere. Mellom 2011 og 2014 var halvparten av klubbens signeringer fra andre klubber i Danmark. Siden sommeren i 2014 har bare Lasse Heinze og Martin Pusic blitt hentet fra andre danske klubber.

De resterende 18 har kommet fra utenlandske klubber. Troppen i dag består av spillere fra 12 land. Midtjylland har nesten dobbelt så mange utlendinger som nummer to på lista (København og Nordsjælland), som har ti hver. Ankersen innrømte at strategien var bevisst.

 EIER:  Matthew Benham. Foto: NTB Scanpix.
EIER: Matthew Benham. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Dansker har en tendens til å overvurdere danske spillere, sa han til Ekstra Bladet.

- I diskusjonen om hvorfor dansker ikke lykke utenlands hører vi ofte at det er på grunn av manglende trygghet og savn av familien. Men kanskje det rett og slett er fordi danske spillere ikke er gode nok til å takle det høye nivået.
 
Klubbens strategi Sportsdirektør Steinlein er klar på hvordan klubbens strategi er og bør være.

- Akkurat som FCK er vi trygge på vårt DNA. Det vil alltid være bølger. Vi ønsker å bevise at vi kan hevde oss i hjemlige ligaen og ute i Europa samtidig, samtidig som vi kan investere i eget talent.

- De siste åra har vi investert mye i våre egne talenter og doblet ressursene på akademiet, så jeg er ikke bekymret for produseringen av spillere til framtida.

Benham har et team bestående av flere hundre i London som hele tiden jobber med statistiske analyser.

Midtjylland henter fortsatt spillere ved hjelp av Benhams statistikksystem. Likeså bruker de også klassiske speidemetoder.

- Vi jobber konsekvent med å utvikle våre egne metoder, sier Ankersen til FourFourTwo.

- Vi har jobbet hardt med å sammensmelte statistikkdrevet speiding med den klassiske metoden. Spesielt er han fornøyd med signeringen av Vaclav Kadlec fra Frankfurt.

- Han er på et nivå vi sjeldent ser i Danmark.

Ungdomsfokus En annen god signering var 17 år gamle Kaan Kairingen. En defensiv midtbanespiller fra Finland, som ble ansett som en av de beste i sin alder.

- Vi hadde en tett dialog med vårt researchteam i England, opplyser Steinlein.

Midtjylland kan nå hente spillere fra en annen hylle enn tidligere. Samtidig klarer de å beholde sine beste. Mikkel Dueland har sagt nei til Liverpool, mens Pione Sisto har takket nei til blant annet West Ham.

- Vi håper å utfordre klubber i Europa som er i en høyere klasse enn oss. Så vil vi vinne ligaen igjen.

 TRENER:  Jess Thorup. Foto: NTB Scanpix.
TRENER: Jess Thorup. Foto: NTB Scanpix. Vis mer