Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- FCK er store favoritter

Fjørtoft demper forventningene før Royal League-finalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet.no) Lillestrøm-Djurgården 1-0 (4-1 sammenlagt).

Lillestrøm hadde et fantastisk utgangspunkt for å nå finalen i Royal League etter å ha slått Djurgården 3-1 i Sverige - og «Fugla» var aldri i nærheten av å skusle bort forspranget.

Med 1-0 på Åråsen i dag vant Lillestrøm 4-1 sammenlagt, og møter dermed Ståle Solbakkens FC København i finalen 6. april.

Og selv om Lillestrøm ikke har tapt en eneste kamp i Royal League gjennom hele vinteren, mener dagens trenervikar, manager Jan Åge Fjørtoft, at danskene er favoritter.

- FC København er veldig store favoritter, mener han.

Kampen skal dessuten spilles i København, uten at Fjørtoft synes det er noe i veien med det.

- Det er helt riktig at den skal spilles der. Det gir den rette rammen rundt en finale, mener han.

Fjørtoft styrte

image: - FCK er store favoritter

Både trener Uwe Rösler og assistent Gunnar Halle måtte se kampen fra tribunen etter å ha blitt bortvist fra trenerbenken i den første kampen. Dermed måtte LSK-manager Jan Åge Fjørtoft styre laget fra sidelinja - uten at det så ut til å gjøre Lillestrøm noe dårligere.

Før kampen hadde Djurgården-trener Kjell Jonevret skråsikkert fastslått at de kom til å vinne kampen, men de svenske seriemesterne slet fælt med å få til noe spill på potetåkeren på Åråsen.

Svenskene måtte ha minst tre mål for å nå finalen, og kom også til kampens første sjanse etter seks minutter.

Gult for filming

På en corner fikk Toni Kuivasto heade nokså upresset på bakre stolpe, men Heinz Müller forhindret en marerittstart for kanarifugla med en fin enhåndsredning.

Fem minutter senere søkte Robert Koren etter Magnus Myklebust i bakrommet med en pasning få i Tippeligaen gjør ham etter.

LSK-spissen innså kanskje at han ikke ville nå ballen før keeper Pa Dembo Tourray, og gikk i bakken innenfor 16-meteren i duell med to Djurgården-forsvarere.

Noen straffe var det ikke snakk om - og Myklebust ble i stedet belønnet med gult kort for filming.

Koren satte straffespark

Straffen var imidlertid udiskutabel da Myklebust igjen deiset i bakken etter 22 minutter. Oliver Occean kranglet seg forbi både en og to Djurgården-forsvarere før han sendte Myklebust alene med keeper med en genial stikker.

Denne gangen nådde LSK-spissen ballen først, før han ble meid ned av Pa Dembo Tourray. Dommeren pekte på straffemerket, og Tourray slapp heldig med det gule kortet.

Robert Koren var eksekutør, og selv om Tourray gikk riktig vei, var straffen for hard og godt plassert. Dermed ledet Lillestrøm 1-0 - og hadde minst halvannen fot i finalen.

Gul dominans

Etter scoringen overtok Lillestrøm fullstendig, og Djurgården virket mer eller mindre resignert. Det skjønte også Kanarifansen, som begynte å synge «Vi er på vei til København» - der Lillestrøm altså møter den gamle LSK-helten Ståle Solbakkens FC København i finalen 6. april.

Ved pause ledet Lillestrøm fortjent 1-0.

Men Fjørtoft advarte gutta mot å ta noe for gitt i pausen. Han viste til Milans kollaps mot Liverpool i Champions League-finalen i fjor.

- Den kampen er alle snuoperasjoners mor, mener LSK-manageren.

Snakket ikke med Rösler

Han hadde ingen kommunikasjon med Rösler og Halle underveis i kampen.

- De la fram sin stategi på spillermøtet tidligere på dagen. Og spillestilen vår er så klar og tydelig at det ikke var behov for noen kommunikasjon underveis, sier Fjørtoft.

Det forventede stormløpet fra Djurgården uteble i starten av 2. omgang, og de var egentlig ikke i nærheten av scoring før Anders Rambekk holdt på å tabbe seg ut etter 62 minutter.

Han sendte et løst tilbakespill mot Müller, men tyskeren var våken og reddet Rambekk med en skitakling foran nesa på Djurgården-spissen.

Ny tysk keeperhelt

Samme Müller reddet LSK fem minutter senere. Djurgården fikk frispark på ca. 20 meter, og eks-VIF\'er Johan Arneng skrudde ballen over muren og mot keepers høyre kryss.

Med en redning for TV-kameraene fikk Müller fistet til corner - og viste Kanarifansen at savnet etter keeperveteranen Claus Reitmaier ikke trenger bli så stort.

Etter 70 minutter erstattet Trond Olsen en middelmådig Oliver Occean. Han presenterte seg allerede etter to minutter. Michael Mifsud startet i bakrommet, og Olsen slo en presis 40-metersball over begge Djurgården-stopperne som dalte perfekt ned på lissa til Mifsud. Han slurvet litt i mottaket, og en takknemlig Tourray kunne plukke opp ballen.

MATCHVINNER: Robert Koren i duell med Johan Arneng (t.v.). Koren scoret kampens eneste mål på et straffespark midt i første omgang.
FILMING: Dommeren trodde ikke på Magnus Myklebust da han ramlet på vei inn i 16-meteren første gang. Neste gang fikk han straffe.
FJØRA PÅ LINJA: Lillestrøms sportsdirektør - og i dag trenervikar - Jan Åge Fjørtoft i munter samtale med Bjørn Helge Riise etter kampslutt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!