KØBENHAVN-TRENER: Ståle Solbakken har vært i FC København i to perioder. Nylig har han gitt ut en selvbiografi. Foto: Erik Berglund / Dagbladet
KØBENHAVN-TRENER: Ståle Solbakken har vært i FC København i to perioder. Nylig har han gitt ut en selvbiografi. Foto: Erik Berglund / DagbladetVis mer

Fra boka Løvehjerte

FCK-sjefens svar på Solbakkens lønnskrav: - Hva faen er det du innbiller deg?!

Styrelederen kunne ikke tro det han leste da Ståle Solbakken kom med sitt første lønnskrav til klubben. Det skulle vise seg å være en misforståelse.

(FourFourTwo): Ståle Solbakken kommer i disse dager ut med en selvbiografi som er skrevet av den danske Ekstra Bladet-journalisten Peter Sloth.

I boka «Løvehjerte» beskriver Solbakken blant annet hvordan han signerte for FC København i 2005. Treneren ledet HamKam i det som het Tippeligaen da den danske storklubben viste interesse. København ville at Solbakken skulle ta over for hovedtrener Hans Backe etter sesongen.

Det var et tilbud Solbakken ikke kunne motstå, men samtidig tenkte han på HamKam. Solbakken lagde derfor en «gentlemens agreement» med den danske klubben. Han ville kun skrive under på en kontrakt dersom han kunne rive den i stykker om HamKam skulle rykke ned.

For Hamarkameratene sleit i hjemlig serie og risikerte å rykke ned, og Solbakken ønsket ikke å forlate et synkende skip. Derfor var det bare aktuelt å forlate Norge med klubben på trygg grunn.

Heldigvis for begge parter holdt HamKam seg oppe den sesongen, etter å ha blitt nummer ti i Tippeligaen.

Lønnsforhandlinger

Da Solbakken skulle forhandle om lønn med den danske storklubben, ante han ikke hva han kunne forvente seg.

Han hadde ikke en agent og visste ikke hvor mye han skulle be om da han fikk melding fra FCKs styreleder Flemming Østergaard om å maile ham et utkast til lønna.

Solbakken tok derfor kontakt med mannen han skulle etterfølge i København, Hans Backe, for å høre hva han tjente som trener i klubben.

«Det beløpet han nevnte rystet meg. Det var sjokkerende høyt. Minst tre-fire ganger høyere enn jeg hadde forestilt meg. Jeg snakket med min kone om det, for jeg mente jeg ikke kunne tillate meg å forlange noe som bare var i nærheten av det beløpet som Backe hadde nevnt. Samtidig ville jeg ikke se ut som en idiot ved å be om en langt lavere lønn en det de ga min forgjenger», står det i boka.

Det endte med at Solbakken ga et tilbud som var midt mellom det han tjente i HamKam og det Backe hadde sagt han tjente i København. Men det skulle vise seg at Solbakken hadde misforstått Backe.

Flemming Østergaard brukte ikke like lang betenkningstid som Solbakken på sitt svar:

«Ut fra kravet ditt er jeg redd vi ikke kan innlede et samarbeid. Hva faen er det du innbiller deg!?»

Ti sekunder etterpå ringte Solbakken tilbake til Københavns daværende styreleder.

«Det må du unnskylde. Jeg må rett og slett ha misforstått noe angående min forgjengers lønn», var meldingen fra Solbakken, som deretter aksepterte tilbudet til Flemming Østergaard med det samme det ble lagt fram.

Fikk godt betalt

Hans Backe (65) husker ikke samtalen med Ståle Solbakken.

- Ståle og jeg hadde god kontakt siden tiden da jeg trente ham i Aalborg, så det er ikke overraskende at vi snakket sammen. Jeg kan ikke huske samtalen akkurat nå, men at vi snakket lønn stemmer nok, sier Backe til Dagbladet.

Han smiler godt når han blir gjenfortalt historien som Ståle Solbakken omtaler i boka.

- Jeg vet ikke om det var en misforståelse mellom Ståle og meg, men det kan godt hende at lønnskravet hans ga styret sjokk. Det er jo en svært stor klubb i skandinavisk format, så ut ifra det skandinaviske markedet fikk jeg godt betalt i København, sier Backe.

Svensken vil ikke ut med nøyaktig hvor mye han tjente i jobben som København-trener. Seinere var Backe trener i klubber som Panathinaikos, Manchester City, Mexico, Notts County og New York Red Bulls.

SELVBIOGRAFI: Ståle Solbakkens Løvehjerte. Foto: Politikens Forlag
SELVBIOGRAFI: Ståle Solbakkens Løvehjerte. Foto: Politikens Forlag Vis mer

Lønnsøkning

Beløpet Solbakken til slutt ble enig med København om, var rundt det beløpet han opprinnelig hadde tenkt det ville være.

Det hører med til historien at nordmannen fikk en markant lønnsforhøyelse to år seinere: Det samme beløpet som han hadde bedt om i den første mailen til Flemming Østergaard.

Solbakken skriver at han tror det er en klausul i København-kontrakten som sier at han ikke må si offentlig hvor mye han tjener i klubben.

«Personlig har jeg ikke noe behov for at det skal være hemmelig. Jeg tjener gode penger. Helt sikkert», skriver han, samtidig som han beskriver et nøkternt forhold til det å ha mye penger.

Flemming Østergaard gikk for øvrig av som styreleder i FC København i 2010.

Ståle Solbakken var seks sesonger i FC København fram til 2011. Seinere har han ledet Wolverhampton i England og Köln i Tyskland. Han returnerte til København i 2013 og har vært i den danske klubben siden.

Han har blant annet vunnet serien med FC København sju ganger.

Ståle Solbakken ønsket ikke å utdype saken da Dagbladet var i kontakt med ham onsdag.