DROPPER SAUDI-ARABIA: Roger Federer sier han ikke vil spille oppvisningskamp i Saudi-Arabia i desember. Foto: Ap / NTB Scanpix
DROPPER SAUDI-ARABIA: Roger Federer sier han ikke vil spille oppvisningskamp i Saudi-Arabia i desember. Foto: Ap / NTB ScanpixVis mer

Roger Federer:

Federer sier nei til 9 millioner for å spille kamp i Saudi-Arabia

- Det var en enkel avgjørelse.

Tennisstjerna Roger Federer (37) sier nei til å spille en oppvisningskamp i Saudi-Arabia i desember. Dette til tross for at han lokkes med nærmere ni millioner kroner for å delta.

- De kontaktet meg. Jeg ønsker ikke å spille der, og jeg er fornøyd med å trene. For meg var det en rask og enkel avgjørelse, sier Federer, gjengitt av blant annet ESPN og Telegraph.

Federer gjør altså ikke som Rafael Nadal og Novak Djokovic, som trolig reiser til Midtøsten for å delta i turneringen.

Nadal og Djokovic har fått kritikk for avgjørelsen etter Saudi-Arabias involvering i drapet på journalisten Jamal Khashoggi tidligere i oktober.

Amnesty International har ytret at Nadal og Djokovic bør holde seg unna tennisturneringen i Saudi-Arabia.

KHASHOGGI: Donald Trump måtte svare på hva han mente om at Saudi-Arabias forsøk på å dekke over drapet på journalisten var «svært mislykket». Video: NTB Scanpix Vis mer

Stjerner vurderer

Både Nadal og Djokovic skal ha takket ja til å spille turneringen for lenge siden.

- Jeg er klar over situasjonen. Jeg gjorde en avtale for ett år siden om å spille. Vi er i dialog og analyserer ting, sier Nadal.

Han forteller videre:

- Det er forferdelig at en journalist mistet livet. Jeg er klar over at det skjedde noe fryktelig. Vi må se hva vi gjør, sier spanjolen.

Djokovic uttaler det samme.

- Avtalen ble gjort for ett år siden. Teamet mitt diskuterer hva som skjer framover. De er i dialog med folk i Saudi-Arabia og teamet til Rafa (Nadal), sier Djokovic.

Kampene skal etter planen spilles i King Abdullah Sports City ved byen Jeddah 22. desember.

Khashoggi forsvant

Den saudiarabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi ble sist sett da han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober.

FNs menneskerettighetssjef Michelle Bachelet mener internasjonale eksperter bør ta del i etterforskningen

- Saudi-Arabia og Tyrkia bør involvere internasjonale eksperter for å få klarhet drapet på Jamal Khashoggi, sier Bachelet.

FNs høykommissær for menneskerettigheter mener uavhengige etterforskere må få full tilgang til bevismaterialet og vitnene i saken, og hun understreker at hennes kontor står klare til å bistå, skriver NTB.

- Ettersom høytstående tjenestemenn i Saudi-Arabia angivelig var involvert, og drapet fant sted på Saudi-Arabias konsulat, må listen legges svært høyt for å sikre at de skyldige stilles til ansvar for en slik sjokkerende og skammelig forbrytelse mot en journalist og regjeringskritiker, sier Bachelet.

Hun krever også svar fra Saudi-Arabia på hvor liket av Khashoggi befinner seg.

- Full etterforskning

USAs forsvarsminister Jim Mattis sa søndag at Saudi-Arabia lover en fullstendig etterforskning av drapet.

Uttalelsen til Mattis kommer i etterkant av et møte mellom ham og den saudiarabiske forsvarsministeren Adel al-Jubeir i Bahrain. Mattis har i forbindelse med møtet i tillegg uttalt at Khashoggi-drapet undergraver stabiliteten i Midtøsten.

- Vi diskuterte behovet for åpenhet og en fullstendig etterforskning. Det var den saudiarabiske forsvarsministeren Adel al-Jubeir enig i, uten noen reservasjoner, uttalte Mattis i etterkant av møtet.

Under en flyreise fra Bahrain til Praha, hvor han skal delta under hundreårsmarkeringen av Tsjekkoslovakia, utdypet han samtalen. Ifølge Mattis skal det ha vært enighet mellom de to forsvarsministrene, hvor Jubeir uttrykte at det var viktig å finne ut hva som har skjedd, skriver NTB.

Under en pressekonferanse i Tsjekkia søndag, sendte han også et nikk til Tyrkia.

- Det er sikkert at Tyrkia, med de bevisene de har innhentet, vil sikre at det vil bli mer enn én gjennomgang av hva som foregår. Jeg er helt sikker på at etterforskningen vil ta for seg bevismaterialet som Tyrkia har presentert så langt, sa han.