GLIMT AV GAMMEL STORHET: Roger Federer ble den første spilleren til å slå Novak Djokovic i en kamp i 2011 da han gikk seirende ut av semifinalen i Roland Garros. Den tidligere verdenseneren spilte tidvis som i glansdagene på rødgrusen i Paris.Foto: SCANPIX/REUTERS/Vincent Kessler
GLIMT AV GAMMEL STORHET: Roger Federer ble den første spilleren til å slå Novak Djokovic i en kamp i 2011 da han gikk seirende ut av semifinalen i Roland Garros. Den tidligere verdenseneren spilte tidvis som i glansdagene på rødgrusen i Paris.Foto: SCANPIX/REUTERS/Vincent KesslerVis mer

Federer stoppet ustoppelige Djokovic

Møter Rafael Nadal i sin første Grand Slam-finale på halvannet år.

(Dagbladet): Roger Federer - Novak Djokovic 7-6, 6-3, 3-6, 7-6.

Novak Djokovic hadde vunnet absolutt alt han hadde stilt opp i i 2011, og møtte uthvilt til semifinalen i French Open etter å ha fått walkover i kvartfinalen da motstander Fabio Fognini måtte trekke seg fra turneringen med skade.

Med 43 seirer på rad - 41 av dem i 2011 - hadde serberen et tungt favorittstempel hvilende på sine 24 år gamle skuldre, selv om motstanderen het Roger Federer. Sist verdenstoeren og -treeren møttes var i semifinalen i Indian Wells i mars viste Djokovic seg for sterk for sveitseren.

Statistikken på sin side Men selv om Federer har blitt beskyldt for å være på hell, beviste han at han fortsatt kan på rødgrusen i Paris.

I en av Roland Garros-turneringens beste kamper så langt i år, vant Federer første sett etter tiebreak, og etter også ha tatt det andre med komfortable 6-3, talte statistikken for sveitsisk seier:

Ifølge Eurosport hadde Federer aldri tapt en Grand Slam-kamp etter å ha ledet 2-0 i sett, noe som hadde skjedd 174 ganger tidligere. Rekken skulle også bli forlenget til 175, selv om Djokovic slo tilbake i tredje sett.

Federer holdt hodet kaldest i tiebreaket i fjerde sett, og avsluttet kampen likeså greit med et serveess etter tre timer og 39 minutter med høyintensitetstennis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg hadde nerver, og dette var ikke en gang finalen. Jeg har jobbet hardt, og det er for å nå slike kamper. Det var helt klart en av mine største kamper i en ekstraordinær atmosfære, sier Federer etter kampen, ifølge NTB.
.

Første finale på halvannet år Mannen med 16 Grand Slam-titler er dermed klar for sin første finale i én av de fire store turneringene for første gang siden Australian Open for snart halvannet år siden - en finale han forøvrig vant mot skotske Andy Murray.

Søndag venter verdernsener og gruskonge Rafael Nadal, som fikk små problemer med å sende ut en småskadd Andy Murray i tre strake sett.

Med seieren er Nadal oppe i 44 totalt i Roland Garros. Bare én gang er han slått. Det var av svenske Robin Söderling i kvartfinalen i 2009.

Djokovic må på sin side konstatere at seiersrekken stoppet for tidlig til at han kunne gjøre noe med argentinske Guillermo Vilas' rekord på 46 kamper fra 1977. Ei heller klarte han å tangere John McEnroe, som vant 42 strake seirer fra starten av sesongen i 1984.