TILBAKE PÅ SITT BESTE: Roger Federer spiller igjen sin beste tennis, og var minst ett nummer for stor for Andy Murray i Australian Open-finalen.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Torsten BLACKWOOD
TILBAKE PÅ SITT BESTE: Roger Federer spiller igjen sin beste tennis, og var minst ett nummer for stor for Andy Murray i Australian Open-finalen.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Torsten BLACKWOODVis mer

Federer storspilte til Grand Slam-tittel nummer 16

Andy Murray kom til kort i Melbourne.

|||(Dagbladet): Roger Federer - Andy Murray 6-3, 6-4, 7-6 (13-11).

Da Roger Federer gikk seirende ut av den vanvittige serveduellen mot Andy Roddick på Centre Court i Wimbledon i fjor sommer, skrev det sveitsiske tennisfenomenet et stort stykke tennishistorie da han ble den første spilleren på herresiden som har vunnet 15 Grand Slam-titler i karrieren.

Noen uker i forveien hadde han kommet seg opp på samme antall som «Pistol» Pete Sampras, 14, da han gjorde forholdsvis kort prosess med svenskenes tennisyndling Robin Söderling i Paris.

«Alle» trodde at triumf nummer 16 var en ren formalitet da Federer, med fem strake US Open-titler bak seg, møtte Juan Martin del Potro i finale på Flushing Meadows i New York. Den høyreiste argentinske unggutten overrasket imidlertid en hel tennisverden, og kjempet sveitseren i senk i en neglebitende affære.

Spørsmålet var om Andy Murray kunne ende den britiske Grand Slam-tørken på herresiden som er inne i sitt 74. år, og samtidig stoppe Federer, som igjen har spilt opp mot sitt beste gjennom to uker «Down Under».

Dette var Murrays andre finaleopptreden i en Grand Slam-turnering. Den forrige tapte han mot nettopp Federer i US Open i 2008. Sveitseren spilte til sammenligning i finale nummer 22.

Skotten spilte ingen dårlig kamp, men Federer var eksellent. I de to første settene var sveitseren utilnærmelig.

Fotrappe Murray kjempet seg imidlertid tilbake i tredje sett, og Federer måtte slite for å redde tie break, og enda mer for å avverge de fem settballene Murray opparbeidet seg underveis.

På stillingen 11-11 tilrev Federer seg matchballen han trengte i den påfølgende ballvekslingen. Etter to timer og 41 minutter var det over på Rod Laver Arena:

TOK TIL TÅRENE: Andy Murray tok til tårene da han talte til publikum på Rod Laver Arena. Briten påsto at han kan gråte som Roger Federer, men ikke spille som ham.Foto: SCANPIX/REUTERS/Daniel Munoz
TOK TIL TÅRENE: Andy Murray tok til tårene da han talte til publikum på Rod Laver Arena. Briten påsto at han kan gråte som Roger Federer, men ikke spille som ham.Foto: SCANPIX/REUTERS/Daniel Munoz Vis mer

Federer hadde sikret seg sin 16. Grand Slam-tittel - hans fjerde i Australian Open - og det i tre strake sett.

Gråtende MurraySlik Federer gjorde det da han tapte fjorårsfinalen mot Rafael Nadal, tok Murray til tårene etter kampslutt.

- Jeg kan gråte som Roger, men jeg klarer ikke spille som ham, sa han i sin tale til publikum.

Sveitseren kom imidlertid med noen oppmuntrende ord i sin appell.

- Andy, du har spilt en fantastisk turnering, og du er enfor god spiller til ikke å vinne en Grand Slam-turnering. Du har ingen grunn til bekymring, sa Federer.

Spørsmålet er om 22-åringen fra Glasgow får oppleve det så lenge den seks år eldre Federer er aktiv. 28-åringen har ikke tenkt til å gi seg med det første, og lovet publikum at han kom til å returnere neste år - forhåpentligvis med tvillingdøtrene på tribunen.

- Kan gjøre rent bordEurosport-ekspert Mats Wilander stiller spørsmålet om Federer vil ankomme Melbourne i januar 2011 med ytterligere tre Grand Slam-titler på en allerede historisk merittliste.

- Han har alle muligheter til å vinne samtlige Grand Slam-turneringer i løpet av året. Det er fem måneder til French Open, og om ikke Rafael Nadal begynner å spille bedre, vil Federer være favoritt. Wimbledon kommer han til å vinne, og da gjenstår US Open, som i likhet med Australian Open, er på hard court, poengterer Wilander.

Federer er iallfall ved godt mot.

- Jeg er i skyene over å vinne her igjen. Jeg har spilt noe av den beste tennisen i mitt liv de siste to ukene, sa sveitseren.