Federer vant gigantmøtet mot Nadal – til sin 12. Wimbledon-finale

Roger Federer fra Sveits er klar for finale i Wimbledon etter å ha slått erkerivalen Rafael Nadal fra Spania 7-6, 1-6, 6-3, 6–4 i en forrykende semifinale.

JUBLET: Roger Federer var ekstremt fornøyd etter å ha slått Rafa Nadal i fire sett i semifinalen. Foto: NTB scanpix
JUBLET: Roger Federer var ekstremt fornøyd etter å ha slått Rafa Nadal i fire sett i semifinalen. Foto: NTB scanpixVis mer

LONDON (Dagbladet): Dette er 12. gang Federer når finalen i storturneringen. To ganger tidligere har han møtt Djokovic. Både i 2014 og 2015 endte det med tap for 37-åringen. Nå får altså Federer en tredje sjanse.

Lite er større enn møter mellom Roger Federer og Rafael Nadal. De er nummer én og to på listen over spillerne med flest Grand Slam-seirer i historien. Federer har 20, Nadal 18.

Etter seieren var Federer godt fornøyd og fortalte Dagbladet at han klarte å gjøre det han hadde planlagt på forhånd.

- Det var en tett og tøff kamp. Jeg klarte å holde meg til kampplanen min, ved å være aggressiv og offensiv i spillestilen, og etter det andre settet begynte jeg også å serve litt bedre.

- Dette var et tøft tap. Jeg hadde en del sjanser, men totalt sett spilte han bedre enn meg. Jeg klarte ikke komme opp på det nivået jeg har vært på tidligere i turneringen, og han spilte bra. Han vant fortjent. Det er bare å gratulere, sier en skuffet, men fattet Rafa Nadal til Dagbladet.

I det første settet viste de hvorfor fredagens oppgjør var etterlengtet.

Først da Nadal reddet breakball på 3–4 til Federer etter en utrolig duell. Deretter da de fulgte hverandre til tiebreak. Der vant sveitseren og tok det første settet.

Det så ut til å tenne spanjolen, som herjet i det andre settet og vant 6–1.

Da så Nadal ut til å være i førersetet, men veteranen Federer ville det annerledes og kjempet seg tilbake i det tredje settet. Han festet overtaket da han brøt til 3-1, og den ledelsen klarte han å holde. Sveitseren tok settet 6–3.

Det fjerde settet fikk også Federer inn i sporet han ønsket. Etter at spillerne hadde tatt ett game hver, brøt 37-åringen og gikk opp til 2–1.

Deretter holdt spillerne serven i tur og orden til stillingen var 5–3 i favør Federer. Da avverget Nadal to matchballer og reduserte.

Det holdt likevel ikke for Nadal. Federer svarte med å serve inn 6–4 og sikre finaleplass. Spanjolen hadde én mulighet til å bryte til 5-5, men traff i nettet. Dermed ble det sveitsisk i finalen mot Djokovic.

- Jeg følte jeg vant flere av de viktigste poengene i det tredje og fjerde partiet. Det var noen brutale dueller som gikk min vei. Jeg tror det var forskjellen i dag, sier Federer.

I finalen søndag venter regjerende mester Novak Djokovic. Han har vunnet turneringen i England fire ganger. 37 år gamle Federer har på sin side gått til topps i Wimbledon hele åtte ganger – mer enn noen andre. Sveitserens forrige triumf kom i 2017.