- Feigtav IOC

SALT LAKE CITY(Dagbladet): Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl har gått til krig mot IOC for å få gullmedaljene utlevert.

- Det er så feigt av IOC. Hvis de er så feige, er de ikke et spor bedre enn det forrige regimet. De stiller seg på juksemakernes side, sier en rasende Stensbøl til Dagbladet.

En viktig årsak til Bjørge Stensbøls engasjement er at hans mistanke om utbredt doping i toppidretten bare er blitt mer forsterket i dette vinter-OL.

- Jeg mener det er bedre at IOC tar en rettssak om medaljene enn at de lar være. Da tvinger man juksemakerne til å stå fram for å få tilbake medaljene. Vi vet at halveringstida når det gjelder NESP-dop er så lang at de må ha hatt dette i kroppen i minst tre- fire uker. Vi som er i ledelsen for norsk toppidrett, må nå utrede om vi juridisk har grunnlag for å kreve at medaljene fratas de dopingavslørte, sier Stensbøl.

Truet ikke

Han avviser at han har truet med å gå av hvis ikke medaljene blir fratatt Johann Mühlegg, Larissa Lazutina og Olga Danilova.

- Jeg truet ikke, men jeg har sagt at hvis IOC er så feige, vet jeg ikke om jeg gidder å holde på med dette lenger. Jeg skal gi IOC honnør for at de lot arrangørene her i Salt Lake teste på den nye dopingmetoden med NESP. Det var et viktig gjennombrudd i antidoping-arbeidet, sier Stensbøl.

Toppen av isfjellet

- Tenk på de gutta som der borte, sier Bjørge Stensbøl og peker på Odd-Bjørn Hjelmeset, Frode Estil og Erling Jevne.

- Det er jo de som er de virkelige seierherrene. Vi har hatt indikasjoner opp gjennom hele 90-tallet at det er blitt utviklet nye dopingmetoder og personlig tror jeg bare dette er toppen av isfjellet når det gjelder doping i toppidretten, sier Stensbøl.

Han viser til den svenske dopingeksperten Bengt Saltin som før OL opplyste at det i dopingkontrollene var avslørt at mange langrennsløpere hadde altfor høye blodverdier.

- Jeg synes oppriktig synd på våre utøvere og spesielt på Frode og Thomas som fortjener gull. Tenk på at også deres konkurranser ble hemmet av at Mühlegg gikk ut i et mye høyere tempo enn dem. De ble tvunget til å svare og det er ganske bittert å tenke på i dag, sier Stensbøl.

Mer penger

Stensbøl er forøvrig meget fornøyd etter at de norske utøverne har gjort tidenes beste OL-innsats.

- Denne innsatsen er inspirerende, men vi trenger mer penger for å opprettholde et så høyt nivå. Tyskland og Frankrike bruker f.eks. en milliard hver på toppidretten, mens vi bruker 45 millioner som vi får fra staten, sier Stensbøl. Totalt har norsk toppidrett et budsjett på ca. 80 millioner kroner, inkludert sponsorinntektene.