- Feil å henge dem ut i boka

Skitreneren Magnar Dalen er overbevist om at 50 prosent av langrennsmedaljørene i OL var dopet, men refser likevel journalist Dag Vidar Hanstads offentlige uthenging av navngitte langrennsløpere.

Dalen gikk nylig av som svensk landslagstrener, og kjenner det internasjonale miljøet godt. Han er ikke sjokkert over påstandene i boka til Hanstad, der journalisten navngir 12 medaljevinnere fra Lahti-VM med «veldig unormale blodverdier». Også under årets OL hadde Dalen sterke mistanker om mer fusk enn det som ble avslørt.

- Jeg hadde på følelsen av at 50 prosent av løperne som tok medalje hadde unaturlige resultater. Men jeg har ingen testresultater i bagasjen som kan dokumentere det. Dette er min personlige tolkning av resultater som var uvanlige ut fra normale prestasjoner, sier Dalen til Dagbladet.

Derfor mener han det blir feil å gå ut med navn. Så lenge ingen bevis legges fram.

Opplest brev

Den norske langrennsløperen Frode Estil refererte i går også til ei liste med navn som han har sett, et dokument som angivelig skal være kommet på ville veier fra forskningstestingen i Lahti i 2001. Dalen kjenner til et liknende dokument.

- Jeg har ikke sett denne lista, men fått referert muntlig navn som sto på ei liste over utøvere som hadde noe unormalt i blodet sitt, sier Dalen.

- Hvem fikk du det referert av?

- Det kan jeg ikke si.

- Når skjedde det?

- Fire- fem uker etter VM i Lahti.

Dalen får støtte i sin kritikk mot Aftenposten-journalist Hanstad fra sine norske trenerkolleger.

- Dette er ufint av Hanstad. Men en grei måte for å få blest om ei bok før julesalget, sier dametrener Svein Tore Samdal, som mener at offentliggjøring av navn bare er bra så lenge det kan bevises at utøvere har gjort noe galt.

Herretrener Carl Henning Gran er like forsiktig.

- Dette er gammelt, rykter vi alle har hørt, og som jeg helst ikke vil bruke energi på i det hele tatt.

Skadelig

Vegard Ulvang sitter i langrennskomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS), og han er svært kritisk til Hanstads offentliggjøring av påståtte juksemakere.

- FIS eller andre offisielle organisasjoner kan vanskelig forholde seg til at noen skriver om rykter uten å dokumentere det. Inggard Lereim har på radioen i dag garantert at opplysningene til Hanstad ikke kommer fra FIS' folk, sier Ulvang til Dagbladet.

Han mener påstandene er skadelige for langrennssporten.

- Alt ryktemakeri er skadelig. Både for den som setter dem ut, idretten, antidopingarbeidet og utøverne. Det er skuffende av en anerkjent journalist å viderebringe slike beskyldninger - uten noen form for framlagt dokumentasjon, men bare med henvisning til en anonym kilde. Dette er alvorlig. Jeg tror han (Hanstad) risikerer en masse søksmål, sier Ulvang.

Inggard Lereim som ledet dopingtestingen i Lahti avviser at han eller andre i FIS er kildene til Hanstads påstander.

- Jeg fikk høre om boka fra forfatteren, og frarådet ham sterkt å gå ut med navn. Han kan stilles til ansvar for dette, og hvordan han skal dokumentere disse navnene, det skjønner ikke jeg, sier mannen som ledet dopingtestingen under VM i Lahti.