- Feil at det ikke blir idrett uten Norsk Tipping

Etter den siste ukas sponsorbråk rundt Cathrine Larsåsen og John Arne Riise, mener NISO-leder Joachim Walltin at Kulturdepartementet må komme på banen.

I DET GODE SELSKAP: Cathrine Larsåsen under jordbærselskapet på den russiske ambassaden i forbindelse med Bislett Games. Hun kan bli nektet deltakelse i internasjonale mesterskap grunnet en sponsoravtale med et utenlandsk spillselskap. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
I DET GODE SELSKAP: Cathrine Larsåsen under jordbærselskapet på den russiske ambassaden i forbindelse med Bislett Games. Hun kan bli nektet deltakelse i internasjonale mesterskap grunnet en sponsoravtale med et utenlandsk spillselskap. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Mannen med flest landskamper for Norge, John Arne Riise, blir ikke gjort ære på av Norges Fotballforbund. Vår beste stavhopper, Cathrine Larsåsen, kan bli fratatt muligheten til å delta i internasjonale mesterskap, og New York Rangers-stjerne Mats Zuccarello Aasen er utestengt fra ishockeylandslaget. Alt fordi de har inngått avtaler med utenlandske spillselskaper.

Det er ikke nødvendigvis riktig løsning, skal vi tro NISO-leder Joachim Walltin.

- At det ikke hadde vært noe idrett i Norge uten Norsk Tipping er feil. Andre land har andre modeller. Det finnes mange veier til Rom, sier han til Dagbladet.

- Tida er moden Walltin og NISO er koblet inn i saken mellom Larsåsen og Friidrettsforbundet, en konflikt han omtaler som «fastlåst». NISO-sjefen ønsker ikke å være bombastisk om hva som er den rette måten å finansiere norsk idrett på, men tror mange ønsker å bytte ut Norsk Tippings monopol.

- Vi må ha en gjennomgang av de forskjellige alternativene og så konkludere. Mange virker å være lei av spillmonopolet i Norge, og derfor er mer informasjon nødvendig, sier Walltin.

- Hva tror du er den beste måten å finansiere norsk idrett på?

- Før man kan svare på det, må man ta en grundig gjennomgang av dagens ordning, i tillegg til alternative løsninger. Man kan hente erfaringer fra andre land, og en uavhengig aktør burde få denne oppgaven. Det at Larsåsen-saken står i stampe er jo en klar indikasjon på at tida er moden for å analysere om dagens ordning er den beste for norsk idrett, mener Walltin.

Mange støtter Larsåsen Men skulle det bli endringer i hvordan norsk idrett finansieres, må alternativet være bedre enn dagens. Det er Walltin klokkeklar på.

- Det viktigste er at det kommer minst like mye penger inn til norsk idrett som tidligere, da idretten er viktig for samfunnet på flere måter. Andre land har andre løsninger og det er kanskje ikke dumt å innhente positive og negative erfaringer derfra. 

NISO-sjefen kan fortelle at mange av hans medlemmer deler synspunktet til Larsåsen og Zuccarello Aasen. Nå kommer han med en klar oppfordring til både Hadia Tajik og resten av idretts-Norge:

- Kulturdepartementet må på banen. Kulturdepartementet og idretten selv er de som til syvende og sist sitter med makta her, og vi håper de er interessert i en grundig gjennomgang. Det vil være til det beste for norsk idrett, slår Walltin fast.

SKEPTISK: Joachim Walltin vil ha en gjennomgang av dagens finanseringssystem for norsk idrett. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
SKEPTISK: Joachim Walltin vil ha en gjennomgang av dagens finanseringssystem for norsk idrett. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer