Feil mann, Nils Johan

LJUBLJANA (Dagbladet): Det er bare ett argument som kan forsvare uttaket av Jostein Flo (34) mot Slovenia: At han bidrar til at lillebror Tore André (25) igjen sprudler på landslaget. Alle andre argumenter handler om at Nils Johan Semb har gjort feil.

Nils Johan Semb skal ha ros for viljen til å gamble. Valget av Jostein Flo i startoppstillingen borte mot Slovenia er et av de mest oppsiktsvekkende en norsk landslagssjef har foretatt på mange år.

Da er det heller ikke oppsiktsvekkende at det dukker opp motforestillinger.

Jostein Flo er en uvurderlig ressurs i rollen som en slags superreserve. Det demonstrerte han senest mot Brasil i VM. Men betenkelighetene hoper seg opp i det øyeblikket han oppgraderes til startmann i en EM-kvalifiseringskamp.

  •  Jostein mangler fart, teknikk og utholdenhet på internasjonalt nivå - og vet det selv.
  •  Styrkene hans er like kjente: Enorm rekkevidde i lufta, en smittende entusiasme, og en spesiell evne til alltid å havne opp i målsjanser.

Men: Josteins gode egenskaper utnyttes best på et så høyt nivå når den mest intense fasen av en fotballkamp er over:

Når farta er litt lavere, spillerne litt mer slitne, og lagene langt på vei har stabilisert seg i forhold til hverandre.

Med andre ord: Når fotballkamper nærmer seg slutten. Da kan Jostein skape et lykkelig kaos få andre er i stand til.

Mye gjort

Som en del av en startellever er jeg redd svakhetene hans blir de mest avgjørende.

  •  Han vil få problemer med å henge med i bevegelsene til kvikke, ballsikre slovenere.
  •  Og han vil bruke for mye energi på den defensive jobbinga i midtbanefemmeren, og få for lite overskudd igjen til krigingen i lufta.
  •  Jostein Flo vil etter hvert få så mye oppmerksomhet fra slovenernet at lillebror Tore André får bedre arbeidsbetingelser.

Dagbladet ville valgt Vidar Riseth på venstreflanken i Frank Strandlis skadefravær.

Han er ikke i nærheten av Jostein Flo i lufta, men sannsynligvis bedre enn den høyrebacken han i utgangspunktet skal banke i luftrommet.

Og da er mye allerede gjort: Slovenia må sette inn flere ressurser der Norges langpasninger detter ned.

Men viktigere slik kampen kommer til å utvikle seg:

Riseth har både tempoet og den defensive skoleringen Jostein Flo mangler.

Men det vil være en glede å ta helt feil.

Landslagsledelsen opererer med en del andre argumenter som er både spennende og fornuftige - og som reflekterer en offensiv og entusiastisk holdning foran en såpass alvorlig oppgave.

Det viktigste argumentet:

Bortskjemte

Avlastningshjelpen fra storebror skal bidra til at Tore André kan nærme seg tidligere storhet i landslagstrøya. Vi er sikkert litt bortskjemte med Tore Andrés prestasjoner som enslig spiss, men det er likevel et faktum at statusen som urokkelig spissvalg er svekket, uten at at andre kandidater foreløpig har gitt ham en real utfordring.

Landslagsledelsen har naturligvis også vurdert Jostein Flos begrensninger opp mot de studiene de har gjort av Slovenia. To forhold tilsier at Jostein skal mestre den defensive og løpskrevede delen av flankejobben.

  •  Slovenia er veldig venstrevridde i angrepsoppbyggingen. Det betyr at det verste trykket kommer på sida til Vegard Heggem, Roar Strand og Alf-Inge Håland.
  •  Og Slovenia er ganske omstendelige i det bakre leddet. De er ikke særlig hissige på å sette i gang kontringer fra forsvarsfireren. Det betyr at Jostein vil rekke tilbake og inn i midtbaneformasjonen i tide.

Signaliserer

Nils Johan Semb sletter et par av sine egne krav til fotballspillere når han velger Jostein Flo fra start mot Slovenia.

Det kan fort kalles feighet. Jeg kaller det mot.

I jakta på tre poeng prioriterer han en ekstrem løsning framfor en mer komplett og trygg løsning.