Feil OL-vinner

Udugelige dommere snøt japaneren Kazuyoshi Funaki for OL-gullet i 90-metersbakken i Hakuba, som finnen Jani Soininen vant, sier FIS-dommer Nils Livland.

Feildømmingen resulterte i at Funaki måtte nøye seg med to OL-gull, i stedet for å kopiere Matti Nykänens seierstrippel fra Calgary 1988 og bli legendarisk.

De samme OL-dommerne forærte japaneren Masahiko Harada bronsemedaljen i storbakken (K120 meter). Der skulle tredjeplassen gått til løperen på fjerdeplass, østerrikeren Andreas Widhölzl.

Verst dømming var det likevel i lagkonkurransen i 120-metersbakken, hvor den polske dommeren Jercy Cieslar ikke så forskjell på Funaki og finnen Mika Laitinen. Han ga 19,5 på begge, selv om forskjellen skulle vært mellom tre og fire poeng i Funakis favør.

Skandaløst

Videoevalueringen som Nils Livland (FIS-dommer og oppmann for norske FIS-dommere og TD-er overfor Det internasjonale skiforbundet) har gjort etter OL, viser at mye av dømmingen i Hakuba var skandaløs.

- I 90-metersbakken fikk gullvinner Soininen ett poeng for mye i andrehoppet. Han hadde uryddig skiføring og saks, og altfor trangt og stivt nedslag. Dermed skulle han vært trukket et halvt poeng i lufta, og ett poeng i nedslaget. Hadde dommerne gjort rett og gitt ham 18,5, ville Funaki vunnet alle tre hoppkonkurransene, sier Nils Livland til Dagbladet.

I storbakkerennet lot dommerne seg blende av lengden på sistehoppet til Masahiko Harada (136 meter).

- Sjåvinist

- Harada slo ut flapsen på slutten av svevet, dessuten var han ekstremt dyp i sitt jamsides nedslag. Harada skulle hatt maksimum 16, men fikk 17 og 17,5 av dommerne. Dermed knep han seg helt feilaktig ett tidels poeng foran Andreas Widhölzl, sier Nils Livland.

Yukio Kasaya, OL-mesteren fra 70-metersbakken i Sapporo 1972, nøler han ikke med å karakterisere som «den mest sjåvinistiske dommeren jeg har sett i et internasjonalt mesterskap».

- Kasayas karakterer på japanerne ble stort sett strøket. Han bør bli gjenstand for sanksjoner.

Den tyske dommeren Walter Vogel var for øvrig ikke langt etter når det gjalt sjåvinistisk dømming, sier FIS-dommer og oppmann Nils Livland.

Søndag 15. mars blir han første nordmann som dømmer Holmenkollrennet for tredje gang.