Feil taktikk, Tutu!

Ingress

DET KAN FØLES litt spesielt å gå imot erkebiskop Desmond Tutus råd om å flytte neste ukes under-21 EM i fotball fra Israel. Få internasjonale profiler har større moralsk troverdighet enn denne aldrende sørafrikaneren. I tillegg bærer han med seg en personlig historie om at det kompliserte boikottvåpenet faktisk kan fungere for å presse fram en ønsket forandring.
Apartheidregimet i Sør-Afrika var et av de få eksemplene på at internasjonal isolasjon og kulturell boikott tæret såpass på kreftene til makthaverne at det bidro til å løse en grunnleggende urettferdighet. Her fungerte idrettens internasjonale utestengelse av de sørafrikanske idrettsheltene. Vår lille del av konflikten var den omdiskuterte Shell-avtalen til elitefotballen seint på 1980-tallet.

NÅ ER DET NETTOPP fotballen som blir presset til å ta innover seg at det alltid er knyttet politisk prestisje til sportens mesterskap. Den ettertanken er bra i seg selv. Som vår tids fremste globale kulturbærer trenger fotballen nettopp refleksjon om hva den bærer med seg av godt og vondt. I dette tilfellet for eksempel på hvordan dette mesterskapet kunne vært brukt til å hjelpe palestinske idrettsutøvere fra Gaza til å få en enklere reise ut og inn av Israel.
Utfordringen for Tutu og de andre kritikerne av denne turneringen er imidlertid at en total boikott stopper slik fornuftig bruk av sporten. Med unntak av Sør-Afrika har knapt idrettshistorien noen eksempler på at det å holde seg borte har gitt et godt resultat.

DEN ERFARINGEN er årsaken til at norsk fotball har valgt en helt annen tilnærming til dette spørsmålet. Lenge har breddeturneringen Norway Cup vært brukt som et verktøy for å få unger fra stridende kulturer på samme bane. De siste årene har også Fotballforbundet jobbet bevisst med å endre den kvinnefiendtlige kulturen i flere arabiske land gjennom spesielle fotballprosjekter bare for jenter.
Slik har sporten og norsk utenrikspolitikk vært lagspillere i Midtøsten; noe som preger forberedelsene til det norske U-21 laget som har kvalifisert seg for dette mesterskapet. Der har spillerne fått muligheten til å skjønne hva de er med på og til å forstå hvilken rolle lek kan bety også i en tilsynelatende utopisk forsoning.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.