Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Feilskjær ødela spurten for Ola

- Jeg orket ikke se på, sier Petter.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Ola Vigen Hattestad falt i semifinalen, men han og Petter Northug hadde likevel ingen problemer med å ta seg videre til finalen.

Og for et drama det ble.

Vigen Hattestad kjempet Norge opp i ledelsen rett før mål, men hadde ikke nok krefter igjen i spurten. Kanadiske Alex Harvey ble for sterk og det ble gull på ham og Devon Kershaw.

- Jeg visste at han er rask og fikk et lite feilskjær mot slutten. Jeg kunne kanskje lagt meg på bakskia hans i stedet, men jeg ville ligge foran for å ha kontroll, sier Ola til NRK.

Tettet luka Tempoet var selvsagt høyt fra start, men det var ikke noe råkjør. Ingen av de ti lagene ble hektet av på de første rundene.

Med stor sprintrutine sørget de norske gutta for å holde seg langt framme hele veien - for å minske faren for fall og uhell.

På den nest siste runden ble feltet strukket litt. Northug lå da lenge på en femteplass, med et lite stykke fram til finske Sami Jauhojaervi. Finnen holdt fra til veksling, og med én runde igjen var Norge 3,1 sekunder bak.

- Vi hadde en plan og den fulgte vi. Det ble noen meter til finnen og jeg skulle gjerne vært i ryggen hans. Men i dag prioriterte jeg litt glattere ski. Det var bra i letterrenget, men ikke så bra i motbakkene, sier Northug til NRK.

Vigen Hattestad startet umiddelbart jakta på finske Ville Nousiainen. Han klarte å tette luka, men hadde farlige Alex Harvey på bakskia.

Historisk gull Ola var først inn på oppløpet. Kanadieren Harvey gikk ut på siden av ham og kom seg så vidt forbi - og vant med to tideler.

- Jeg turte ikke se på. Jeg så Ola var først ut og at Harvey var på hjul, sier Northug.

Dermed endte det med kanadisk gull for første gang i historien på herresida.

- Det er fryktelig moro for Canada, da, sier en storsinnet Ola.

Russland tok bronse, halvsekundet bak Canada.

HISTORISK SEIER: Devon Kershaw og Alex Harvey sørget for Canadas første VM-gull i langrenn på herresida. Foto: EIRIK H. URKE
HISTORISK SEIER: Devon Kershaw og Alex Harvey sørget for Canadas første VM-gull i langrenn på herresida. Foto: EIRIK H. URKE Vis mer

Svenskene var lenge med i teten, men Jesper Modin falt fra på nest siste runde og de endte på 7. plass - 22,4 sekunder bak vinnerne.

- Kan ikke bestille gull Sportssjef Åge Skinstad er godt fornøyd med at gutta gikk inn til sølv.

- Ola gjorde mye på egenhånd. Det ble en lett reise for en meget taktisk dyktig Alex Harvey, han gikk i rygg på Ola hele veien. Og kom forbi på slutten og tok oppløpet.

- Dette er sølv i stedet for femteplass, jeg vil ikke kalle dette sølv i stedet for gull.

- Gull er ikke noe du bestiller på forhånd. Vi visste at vi var gullkandidater, og det viste vi under hele løpet ved å gå inn til sølv. Vi kan ikke drive på og forvente eller forlange gullmedalje. I dag har vi sølv og bronse og det ingen grunn til å være skuffet over det.

- Hva kan du si om at Petter ikke gikk sisteetappen nå?

- Ola Vigen Hattestad er en særdeles sterk avslutter i klassisk stil, vi trenger ikke å se lenger tilbake enn til forrige teamsprint som gikk i Liberec i januar. Da knuste han Sverige på oppløpet. Så vi regner Ola som vår sterkeste avslutter.

- Ville du valgt på samme måte igjen?

- Ja, det ville vi gjort. Men det betyr ikke at vi gjør det i neste løp. Etterpåklokskap er en dårlig form for klokskap.

HELT TOM: Ola Vigen Hattestad sørget for en solid opphenting på sisterunden og klarte ikke matche Alex Harvey i spurten. Foto: EIRIK H. URKE
HELT TOM: Ola Vigen Hattestad sørget for en solid opphenting på sisterunden og klarte ikke matche Alex Harvey i spurten. Foto: EIRIK H. URKE Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling