Feiret alkoholforbud i BMC med å skåle med cava

Hushovd og fire andre ryttere.

GODE KOMPISER: De gode kompisene Thor Hushovd og Philippe Gilbert syklet sammen i BMC i lang tid. De to og tre andre syklister valgte å dra og skåle med cava da alkoholforbud ble innført i BMC i 2013. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani
GODE KOMPISER: De gode kompisene Thor Hushovd og Philippe Gilbert syklet sammen i BMC i lang tid. De to og tre andre syklister valgte å dra og skåle med cava da alkoholforbud ble innført i BMC i 2013. Foto: AP Photo/Laurent CiprianiVis mer

(Dagbladet): I morgen kommer Thor Hushovds selvbiografi, «Thor», ut i butikkhyllene. I dag har pressen fått lese boka, og det mest oppsiktsvekkende som kom fram er at Hushovd visste om Lance Armstrongs dopingmisbruk allerede et og et halvt år før amerikaneren kastet kortene hos Oprah Winfrey.

I selvbiogafien, skrevet av Jostein Ravnåsen, kommer også andre historier fra Hushovds liv som proffsyklist fram. Blant de mindre oppsiktsvekkende historiene kommer det blant annet fram at Hushovd har gjennomgått to hårtransplantasjoner, til sammen verdt 140 000.

Blant historiene Hushovd forteller fra profflivet, er en episode der 36-åringen og fire andre lagkamerater dro til stranda og skålte med cava, dagen etter at et alkoholforbud ble innført i laget.

Alkoholforbud Det var da det stjernespekkede BMC-laget var på treningsleir utenfor Denia i Alicante-provinsen i Spania, at lagets sjef Jim Ochowicz underrettet rytterne om alkoholforbudet.

Hushovd beskriver BMCs forhold til alkohol som avslappet.

«Sjefene har ikke lagt seg opp i rytternes vaner. Det har aldri vært noe problem heller, for vi er seriøse toppidrettsutøvere som i alle fall vet hva vi ikke må gjøre. Men det hendte at vi om kvelden før middag tok et glass vin i hotellbaren, vi er tross alt voksne mennesker. Nå ville ledelsen ha en slutt på det.»

Den beslutningen skal ha kommet på bakgrunn av at det var flere nye fjes i laget, og at laget ikke hadde prestert som forventet de siste par årene.

Skålte for alkoholreglene Dagen etter var det fri trening, og rytterne kunne med det bestemme selv hvordan de ville trene. Hushovd avtalte da å kjøre sammen med tidligere verdensmester Philippe Gilbert på en langtur. Men de to kompisene kom ikke langt før de bestemte seg for å droppe planene.

Philippe Gilbert foreslo at de to istedenfor dro ned til stranden for å ta en flaske cava.

Hushovd forteller i boka at det var en gruppe på fem som pleide å henge sammen og finne på mye gøy ilag: Hushovd, Gilbert, Sebastian Lander, Klaas Lodewyck og Stephen Cummings. De ristet av seg eventuelle sladrere på sykkeltur ved å kjøre beinhardt, for så å sette kursen mot stranda og møtes.

Så parkerte de syklene bak en mur, gikk inn i baren, og satte seg innerst i lokalet med en flaske cava.

«Hver gang vi åpnet en ny flaske og drakk, skålte vi for alkoholforbudet som ble innført dagen før. Klokka var ikke mer enn halv elleve på formiddagen. Sjefene trodde vi var ute og trente. Det var ikke bra det vi gjorde, det hører ingen steds hjemme på en treningssamling.»

Hushovd beskriver likevel episoden som noe de fem proffsyklistene kunne leve på lenge: Det knyttet dem tettere sammen. De var redde for å bli fersket, men ledelsen merket ingenting.

KOMMER UT I MORGEN: Thor Hushovds selvbiografi.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
KOMMER UT I MORGEN: Thor Hushovds selvbiografi. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer